Stefan Spjut v Praze

Článek od: Redakce - 16.05.2014

U příležitosti veletrhu Svět knihy přijíždí do Prahy i švédský spisovatel Stefan Spjut. Koncem loňského roku vydalo nakladatelství Host v překladu Azity Haidarové jeho knihu Stallo – napínavý román na pomezí žánrů, obdivuhodně napsanou knihu o trollech, démonech v nás a o vztazích

s našimi dětmi, přírodou a zvířaty. Ve Švédsku se román stal bestsellerem a režisér Mikael Marcimain s producentem Tomasem Alfredssonem podle něj chystají filmové zpracování. Práva na román jsou prodána do čtrnácti zemí, včetně Velké Británie, USA, Francie či Španělska.

Součástí autorova pražského oficiálního programu je i účast na Noci literatury, autogramiáda v Paláci knih Luxor a Severský literární večer v Literární kavárně Řetězová.

Na veletrhu se mohou čeští příznivci Stefana Spjuta těšit na sobotní autorský pořad a následnou autogramiádu.

Níže naleznete přehled vystoupení Stefana Spjuta v Praze, informace o autorovi a anotaci románu Stallo, v příloze fotografii autora a obálku knihy v tiskové kvalitě.

Přehled vystoupení Stefana Spjuta v Praze

středa 14. května, 18.00 – 22.30

Noc literatury se Stefanem Spjutem
Gymnázium a Hudební škola, Komenského nám. 400/9

První hosty uvítá autor osobně!

 
pátek 16. května, 16.00

Autogramiáda

Palác knih Luxor, Václavské náměstí 41

pátek 16. května

Severský literární večer: Stefan Spjut (Švédsko), Kjersti Skomsvoldová (Norsko) a Pia Juulová (Dánsko)
Literární kavárna Řetězová, Řetězová 10

sobota 17. května, 16.00 – 16.50

Autorský pořad – čtení a beseda

Veletrh Svět knihy, výstaviště Holešovice, Komorní sál

Moderuje Azita Haidarová, tlumočí Linda Kaprová.

sobota 17. května, 17.00 – 18.00

Autogramiáda

Veletrh Svět knihy, výstaviště Holešovice, stánek nakladatelství Host L207

O autorovi

Stefan Spjut (nar. 1973) vyrostl u jezera Mälaren a vystudoval žurnalistiku na univerzitě ve Stockholmu. Pracoval jako literární kritik ve švédském deníku Svenska Dagbladet a kulturní editor

v Norrbottens-Kuriren. Debutoval v roce 2008 románem Fiskarens garn (Rybářské sítě). Stallo je jeho druhá kniha a je srovnávána s ranými díly Stephena Kinga.

Stallo

Léto roku 1978. Z chaty v dalarnských lesích ve Švédsku beze stopy zmizí malý chlapec. Jeho matka tvrdí, že ho unesl obr. Hocha už nikdy nenajdou.

Rok 1987, národní park Sarek v Laponsku. Gunnar Myrén, který se specializuje na fotografování divokých zvířat, zachytí ze svého letadla zvláštní výjev: medvěda uhánějícího přes močály, jemuž sedí na zádech podivné stvoření podobné dítěti, avšak chlupaté a s dlouhým ocasem. Vypadá jako opička, ale opice to není. Není to ani člověk, ani zvíře. Fotograf se domnívá, že zachytil trolla.

Rok 2004. Susso Myrénová vytvoří webovou stránku věnovanou trollům a skřítkům. Snaží se najít důkaz, který by potvrdil jejich existenci. Tuto posedlost zdědila po svém dědovi, známém fotografovi divoké přírody. Jednou Susso zatelefonuje cizí žena a oznámí jí, že před svým domem zpozorovala malé podivné stvoření, které sledovalo ji i jejího čtyřletého vnuka. Susso vezme fotopast

a okamžitě se za starou paní rozjede. Začíná děsivá výprava do neznáma…

Přidat komentář