KOMIKS: J. Hill & G. Rodriguez, Zámek a klíč 2: Hlavohrátky

Článek od: Martin Stručovský - 17.04.2014

Nemožné se stalo skutečností. Po dlouhém a vysilujícím čekání plném nejistoty u nás konečně vyšel druhý díl populární komiksové série Zámek a klíč, tentokrát nesoucí podtitul Hlavohrátky.

I za Hlavohrátkami, stejně jako v případě Vítejte v Lovecraftu, stojí osvědčené autorské duo Joe Hill a Gabriel Rodriguez. A i tentokrát jde „dětská“ a místy makabrózní Rodriguezova kresba perfektně dohromady s nervy drásajícím scénářem Joe Hilla. Hill znovu potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu, a že geny jeho slavného otce se v něm rozhodně nezapřou. Hill má cit pro atmosféru a psychologii postav a dokáže napsat příběh tak, že vás po celou dobu bude držet v napětí. A to i přes fakt, že dvojka představuje pouhých pár tahů figurkami na šachovnici ve velké šachové hře, jejíž konec je zatím v nedohlednu.

Zatímco v jedničce jsme děj sledovali především očima dětských a dospívajících postav (Hill ukázal, že podobně jako King dokáže skvěle vyprávět příběh přes optiku dětského hrdiny) a seznamovali jsme s prostředím, dvojka už je víc zaměřená na hlavního padoucha, na jeho plány a myšlení. Nutno podotknout, že Hill ho dokáže vykreslit takovým způsobem, že si ho oblíbíte i přes fakt, že je to parchant, který zabijí, aby přežil. V tomto ohledu jsou navíc nervy drásající scény, kdy ho Hill sbližuje se Zámkovými a dělá z nich vlastně jejich kamaráda. Pro naše sourozence to jistě bude pořádná rána, až se dozví, co je ten černovlasý mladík ve skutečnosti zač. Co se samotných klíčů týká, moc se o nich nedozvíme. Ale to nevadí, protože Zámkovi získají jeden a ne ledajaký, ale rovnou takový, s jehož pomocí dokážou otevírat hlavy. Zní to šíleně, ale je to tak. A přináší to hromadu výhod. Třeba když se potřebujete nabiflovat na test, můžete si do hlavy vložit knížky s učivem a rázem všechno umíte. No není to paráda?

Takže ano, i druhý Zámek a klíč stojí za to. Pokud milujete komiksy, fantasy říznutou hororem a chcete si přečíst o dobře napsaných mladších hrdinech, Hlavohrátky vás určitě nezklamou. A víte co? Jdu si je přečíst znovu i s Vítejte v Lovecraftu a těšit se na třetí díl. Snad bude co nejdřív.

Zámek a klíč 2: Hlavohrátky
Hill, Joe - Rodriguez, Gabriel
Nakladatel: Comics Centrum
Překlad: Jan Kantůrek
Obálka: Gabriel Rodriguez
Redakce: Martin Trojan, Václav Dort, Marek Barányi
Rok vydání: 2013
Počet stran: 160
Rozměr: 160 x 240
Provedení­: hardback
Cena: 599 Kč

Recenzi napsal: Martin Stručovský

Přidat komentář