KOMIKS: J. O'Barr & J. Terry, Vrána: Soumrak bohů

Článek od: Marta Novotná - 13.02.2014

Vrána přilétá podruhé. James O’Barr dodal tentokrát pouze námět a celé rozpracování měl na triku Jim Terry.

Předně si uvědomte, že Vrána je jen jedna. Těžko se někomu podaří vytvořit knihu, která vás tolik zasáhne a i díky příběhům, které se kolem ní dějí, se stane kultem. I sám James O’Barr v předmluvě přiznává, že Soumrak Bohů neměl mít původně s Vránou nic společného. A z příběhu je to trochu cítit. Pasáže o rodině hlavního hrdiny jsou k příběhu přidány skoro násilím a Vrána v roli průvodce se ukáže jen párkrát.

Děj se odehrává v roce 1945 v jednom z koncentračních táborů. Vrána tentokrát vrací zpět Muže, který má nevyřízené účty s majorem, jenž tento tábor vede. Nejedná se o příběh jednoho člověka, kterého bychom sledovali od probuzení až do konce včetně vysvětlení toho, co se mu stalo. Tentokrát jde jen o jednu kapitolku z jeho života, pouze o pomstu. A to nejen na majorovi, ale na všech, kdo by se mu mohli postavit do cesty. Příběh se tak zvrhává do přímočarého vybíjení vojáků.

Komiks je barevný, což mu ubírá na mysterióznosti - každá rána je naturalisticky zobrazena, krev a slzy tečou proudem a všude kolem létají části těl. Nic pro slabší povahy. Celá kniha vypadá jako film. Jednotlivá políčka jsou výborně prokreslená, postavy mají živé a uvěřitelné výrazy. Přesto jakoby něco chybělo. Už od začátku je celkem jasné, že Muž dosáhne toho, za čím ho Vrána přivedla, stejně tak je jasné, že přišel o něco důležitého. Jenže v té době umíralo zbytečně tolik lidí, že to čtenáře vlastně ani nešokuje, ani nijak neposílí jeho vztah k hlavnímu hrdinovi. Precizní komiksová políčka zkrátka nestačí na vytvoření působivého příběhu.

Hodně zajímavá je galerie na konci knihy. Jim Terry nás zasvětí do toho, jak komiks vznikal a jaká je spolupráce s Jamesem O’Barrem. Je až neuvěřitelné, že z pár stránek, které dal O’Barr kdysi dohromady, vznikl takovýto příběh. To, že je původní předloha působivější a děsivější než konečné dílo, je věc jiná. Na úplný závěr si jako pověstnou třešinku na dortu můžete užít tři O’Barrovi ilustrace.

Pokud jste čekali tajuplný příběh plný smutku a lásky, čeká vás pravděpodobně zklamání. Ale jestli vám nevadí naturalistické příběhy, v nichž není nouze o krev a násilí, ale neděje se tak na efekt, pak budete nadšeni.

Vrána: Soumrak bohů
Scénář: James O'Barr
Kresba: Jim Terry
Překlad: Václav Dort a Martin Trojan
Počet stran: 104 barevných
Vazba: vázaná knižní s matným přebalem s parciálním lakem
Věkové doporučení: 15+

Osobní hodnocení: 75%

Přidat komentář