ČASOPIS: Pevnost 1/2014

Článek od: Marta Novotná - 24.12.2013

Tohle číslo jste na stáncích možná chvíli hledali. Není se čemu divit. Po barevných obálkách nastoupila obálka černobílá s novým designem. Upoutávky na články přišly o obrázky a stáhly se k jedné straně, čímž je lépe vidět téma čísla. Nebo obrázek, který s obsahem vůbec nesouvisí, ale na obálce se pěkně vyjímá jako v případě tohoto čísla. Nový vzhled je trošku fádní, ale snad redakce ví, co dělá.

Jako každý, i Pevnost na konci roku bilancuje a s nadějí vyhlíží rok nový. V Literatuře si můžete přečíst přehled nejlepších knih roku 2013 podle Wojty Běhounka a v sekci Videohry zase projít desítku nejlepších pod vedením Jakuba Kováře. Ve Filmu se naopak Josef Horký kouká dopředu a připravil přehled hned patnácti filmů, na které se můžeme příští rok těšit. Přehled je opravdu pestrý, tak jen doufejme, že se všechny povedou.

Recenze dvd Hobit: Neočekávaná cesta je možná zbytečně rozmělněná, část textu by klidně mohla být obětována fotkám nebo jiné recenzi. Vždyť je dokonce delší než recenze na Hobit: Šmakova dračí poušť, jeden z nejočekávanějších filmů roku. Naopak Danielu Storchovi se povedlo Hobita 2 shrnout velice efektně, takže už se nemůžu dočkat, až se na to konečně dostanu do kina. Od tohoto redaktora také nepřehlédněte rozhovor s Romanem Gregoričkou, který převedl do filmu Sandmana.

Ve Fantasy ságách a následně v Povídkách přichází dílo, ve které už fanoušci snad ani nedoufali. Vrací se starý známý zaklínač Geralt z Rivie. Článek Jana Nohovce pojednává o obou novinkách z tohoto univerza. Jednak na jaře vyjde hra Zaklínač 3: Divoký hon a jednak jsme se konečně dočkali další knihy. U nás vyjde bohužel až za rok, ale alespoň se máme na co těšit. To si ostatně můžete potvrdit i v krátké ukázce, kterou naleznete o pár stránek dál.

Mezi ostatními povídkami jasně vyčnívá Nahá a bez rukou Jany Rečkové. Její text má atmosféru i propracované a sympatické postavy. Navíc, kdo by nechtěl mít doma vlastní kus lesa? Ovšem povídky Leoše Kyši a Davida Šenka nepřeskakujte, jsou jen kratičké a dobře napsané, takže se při četbě budete bavit.

Už jsme dolistovali skoro na konec, a tak se ještě na chvíli zastavme v Historii a Mytologii. Míla Linc se zabýval vznikem příběhů o dracích, jenž sedí na pokladu a nezapomněl přidat pár tipů, kde by se poklady mohly skrývat ještě v dnešní době. V Magické rubrice nastala změna, Leoš Kyša převzal místo po Petře Neomillnerové a na místo praktických návodů přináší exkurzi mezi různé národy, které magii praktikovali a praktikují. Jako první přišli na řadu Romové. Autor se do tématu pořádně obul, uvedl na pravou míru hned několik nesmyslů o této kultuře a přidal ještě pár zajímavostí navíc. Rozhodně je vynikajícím nástupcem Petry a už se těším na další pokračování.

O hrách už jsme trochu mluvili, ale než Pevnost úplně odložíte, mrkněte do sekce Larp, kde nás Zuzana Malcová seznámila s výrobcem palných zbraní pro tyto akce. Je až neuvěřitelné, co se dá dokázat, když jste dostatečně zapálení a máte chuť tvořit.

Tím tuto recenzi uzavřeme. Pořádný zápal a chuť do práce popřejeme i stávající posádce Pevnosti a jejímu kapitánovi pevnou ruku, aby měl dostatek článků a nemusel si půlku čísla psát sám. Hodně štěstí!

Pevnost 12/2013

Nakladatel: Ing. Kristina Nowakovska
Rok vydání: 2013
Počet stran: 84
Rozměr: 210x295
Provedení: paperback
Cena: 69 Kč (klasická Pevnost) / 145 Kč (Pevnost s knižní přílohou)

Oficální web a oficiální stránka na sociální síti Facebook

 


Komentáře

"Nebo obrázek, který s obsahem vůbec nesouvisí, ale na obálce se pěkně vyjímá jako v případě tohoto čísla." ? Opravdu? Ani obrovský nápis dole, identifikující, k čemu se obrázek vztahuje, nenapověděl? :-)

Přidat komentář