KOMIKS: Warren Ellis, John Cassaday – Planetary 2: Čtvrtý muž

Článek od: David P. Stefanovič - 03.10.2013

Archeologický ponor do dějin sci-fi a komiksu pokračuje. V druhém svazku se ještě jasněji než v prvním ukazuje, co je Planetary zač. Velkolepý projekt, jaký si mohl na bedra vzít jen jeden ze „dvou pilířů moderního komiksu“, jak Ellisovi vedle Moora říká Joss Whedon (protože „otřesně fousatí děsiví Angláni moderního komiksu“ nezní tak dobře).

Být v Anglii a být tam v létě – prosté přání v titulku sedmé kapitoly cyklu, která tento svazek otevírá. Ale jak známo, v Anglii je vždycky hnusně a čas tak akorát na pohřeb. Ten, na který se náš tým vydává, patří Jacku Carterovi. „Pro mě byl Jack Carter Londýn,“ svěřuje se Jakita Wagnerová, jedna z hlavních postav. Zádumčivý, s pronikavým pohledem a věčnou cigaretou.

V roce 1971 vznikl film Get Carter s Michaelem Cainem v hlavní roli podle románu Teda Lewise. Ellisův Carter nosí dlouhý plášť, má zvláštní smysl pro spravedlnost a nakolik můžeme odhadnout z černo-modře malovaných vzpomínek, je to blonďák. A to je jen malá ukázka toho, jak autoři nakládají s dějinami nejen komiksu, mění je a dosazují do vlastního univerza. Sotva hrdinové dorazí na londýnský hřbitov, sedí si jen tak mimochodem v záběru Sandman se Smrtí a krmí holuby. A jedna z bytostí u Carterova hrobu nápadně připomíná Bažináče.

Milujete-li americkou béčkovou produkci druhé třetiny 20. století, v níž brali tvůrci všechno, co jim přišlo pod ruku, a pomocí atomové energie to nadměrně zvětšovali, připravte si k následující povídce bryndák. Ellis s Cassadayem samozřejmě nikdy nezůstávají u pouhého odkazu, natož u kopie. Spíše se dá mluvit o rekonstrukci, prováděné s archeologickou pečlivostí hodnou jejich vlastních hrdinů.

Čirou genialitou zavání z tohoto pohledu povídka Magie a ztráta, do níž autoři ukryli mimo jinými Supermana a Green Lanterna právě tak mělce pod povrch, abyste je bez problémů poznali. A aby je mohli vzít a brutálním způsobem roztrhat základní pravidla jejich kánonů. Protože lidstvo ve vesmíru Planetary nepotřebuje hrdiny. Nemá pro ně žádné využití a jsou mu navýsost protivní.

„Já jsem padouch… jsem ten jediný, kdo zná zápletku… pokud umřu, tenhle film nebude mít konec…“ (z povídky Planet Fiction)

Jak již bylo řečeno, je to velkolepý projekt. Komiks, který obsahuje dějiny 20. století tak, jak je známe my scifisté. Příběh, který vám dá úplně všechno, po čem může fanouškovo srdce zatoužit. A navrch přihazuje tolik přidané hodnoty, až je s podivem, že vzešla z jednoho (respektive dvou) mozků. Autoři navíc nezapomínají, že nejsou pouhými archeology, ale hlavně vypravěči. Tam, kde první svazek jen zlehka dráždil, druhý se již zavrtává hrdinům pod kůži a zvláště v druhé půlce knihy upřednostňuje hlavní dějovou linku – příběh pod příběhy, nový zářez, který vzniká v houštině pulpových dějin světa a možná sám bude jednou odkrýván podobným způsobem, jakým Ellis s Cassadayem odhalují ty ostatní.

Otázky, které závěr předchozího svazku položil, jsou zodpovězeny a samozřejmě s sebou přinášejí tuny otázek dalších. Ale od toho tu bude třetí díl, aby přinesl svébytný pohled na další šestici kulturních fenoménů a stačil nám přitom odhalit opět něco víc o Eliáši Snowovi, Jakitě Wagnerové a Bubeníkovi, kteří se odvážně vydávají, kam se před nimi již někdo vydal, aby po sobě zanechal stopu.

Planetary 2: Čtvrtý muž
Ellis, Warren - Cassaday, John 
Nakladatel: BB art 
Překlad: Richard Podaný
Obálka: Ed Roeder
Redakce: Viktor Janiš, Hana Musilová
Rok vydání: 2013
Počet stran: 144
Rozměr: 170 x 260
Provedení­: hardback
Cena: 399 Kč 

Přidat komentář