Přihlášení

Please answer the question

TG: Loutkové divadlo #2 – Samotné divadlo z Merkuru

Článek od: Petr Simcik - 27.07.2013

Spousta z vás si určitě řekne, že loutkové divadlo je v dnešní době hodně oldschool záležitost. Něco co patří do devatenáctého století, možná na začátek dvacátého, ale rozhodně ne do toho našeho a navíc určitě ne na stránky pro geeky. Možná budete mít i trochu pravdu, ale i z takového divadla se dá udělat skvělý geekovský projekt.

Tak, hned materiál. Samozřejmě se můžete pustit do práce se dřevem, ale já, jako správný geek jsem měl vizi něčeho modernějšího, techničtějšího! A v našem případě je to stavebnice Merkur. Po skončení projektu musím říct, že to má nejen klady, ale ty podle mě převažují.

Co budete potřebovat?

  • Stavebnici Merkur – kupu dlouhých dílů a to jak jednoduchých, tak profilů. Dále několik tyčí, kliku a sadu menších dílů na spoje. Plánuji sem umístit kompletní seznam dílů i s nákresem, ale prozatím by vám mělo stačit, že čím víc tím líp. Samozřejmě nezapomeňte na šroubky. 
    • Pokud si prohlédnete fotogalerii, neměl by být pro vás problém podobnou záležitost složit i bez návodu. Koneckonců na té naší je vidět metoda záplatování chybějících součástek.
    •  Merkur seženete jednak ve formě nových stavebnic, ale pro tenhle projekt se hodí spíš nákup na Aukru, nebo podobném webu. Spousta lidí tam nabízí velmi levně kupy Merkuru a v tomhle případě ani nevadí koroze, s tou si dokážeme už dnes poradit. (kyselina citronová + voda > 2 dny lázeň > důkladně opláchnout mýdlovou vodou (jinak zkoroduje znovu) + vyschnout na slunci)
  • Karton – ideální jsou krabice od lega. Poměrně velké množství, v závislosti na počtu kulis.
  • Samolepící papíry A4, případně normální papíry, tubu lepidla (Herkules) a lepící pásku.
  • Pastelky, černý fix, počítačový program na kreslení (Inkscape, Gimp), tiskárnu.
  • Látku na oponu.

Volitelné – montáž osvětlení

  • LED diody – prodávají se v modulech nebo páscích ve více kusech. Ptejte se na LED moduly do akvária. Obsahují 2 až 3 LED diody v plastovém pouzdře. Výhodou je mnohem snadnější montáž než u samostatných diod, i když i ty se dají použít.
  • Přepínače – počet závislostí na tom, jak chcete mít osvětlení variabilní. Já montoval jeden přepínač pro každý panel. Dva ze stran a jeden středový. 
  • Vodiče – resp kabel s tenkými lanky. Změřte si šířku vašeho divadla, povedete je tam a zpět k napájení. Osobně jsem vzal pětižilový kabel o délce dvou  metru a spotřeboval jsem dvě žíly.
  • Pájku(cín), kalafunu, trafo páječku. Pokud nemáte doma, poptejte se kutilů v okolí případně rodičů. Dříve s tím uměl úplně každý. Při troše štěstí se lze pájení vyhnout použitím čokolád (šroubovací spojnice.) + přepínačů se šroubovacími kontakty.
  • Lůžko pro baterie – pro 12V potřebujete 8 běžných tužkovek nebo 10 nabíjecích (docela síla.), běžné postačí, prakticky to nežere.

Jdeme na to

Fáze 1 – Merkur: Nepokládal jsem za důležité popisovat celý proces stavby z Merkuru, závisí totiž hodně na vašich součástkách a také představě a prostoru. Rozhodně si nechte otevřený prostor nahoře a částečně i v bocích, ačkoli tam výztuž neuškodí, nemusí se to přehánět. Při stavbě bočnic a zadní stěny počítejte s uchycením kulis. Toho můžete docílit například háčky z obou stran, jak je naznačeno na obrázku v galerii. Zadní stěna a spodek jsou místa, kde výztuž rozhodně neuškodí.

U nás se kulisy skládají z  dvou úzkých bočnic (1/2 A4 na výšku) a hlavní kulisy na pozadí (A4) připravili jsem pro to stejně široké kostry s úchyty.

Přední část můžete ozdobit panely z papíru a pomalovat je. Také jsme to jednu dobu měli. Jelikož ale došlo k opotřebení, vystřídal je industriál. Horní část předního panelu nese oponu. Protože neexistuje tak dlouhá tyč, upevnil jsem ji na několik spojených s klikou. Spoje jsem pak zároveň použil k přišroubování opony. Je silně provizorní. Závaží, které vidíte na jejím spodním konci by mělo být u té nové zašito uvnitř ohnuté spodní části.

Pokud budete upevňovat osvětlení, je dobré na to myslet předem a připravit si úchyty i pro něj.

Fáze 2 – Kulisy: Kulisy jsou asi nejvděčnější částí projektu, ve které se uplatní děti. Mohou totiž navrhovat, obtahovat, vybarvovat a to téměř v každém věku. Je jedno jestli budete hrát perníkovou chaloupku nebo Blade Runnera. Návrh může zastat z části počítač. Vhodnými programy jsou například Inkscape nebo Gimp. Inkscape má nezanedbatelnou výhodu vektorové úpravy kresby. Můžete například základ kreslit ručně a pak skenovat, vektorizovat a upravovat.

Jelikož jsou kulisy výměnné, mohou být oboustranné. Stačí vystřihnout příslušně velký karton a vaše vybarvené kresby na něj nalepit z obou stran.

Fáze 3- Elekrifikace: Elektrifikace je poměrně jednoduchá záležitost, vždyť jde taky o klasický obvod baterka, žárovka, vypínač. Hlavní důraz proto kladu spíš na schování celého osvětlení a ovládání z jednoho místa. To lze vcelku v klidu zařídit.

K upevnění diodových segmentů mi naštěstí posloužila očka, která jsou jejich součástí. Pokud použijete pásky, tak vězte, že jsou ve většině případů samolepící.

Jediným problémem tedy zůstávají vodiče, ale ne na dlouho, protože vy je jistě, stejně jako já zapletete do kostry a připájíte (přišroubujete) na správná místa spínačů (nelze se splést – v případě přepínačů jde o boční a prostřední kontakt.).  Důrazně nedoporučuji lanka k sobě vázat uzly. Ne, že by to u tak malých napětí vadilo, ale kontakty mohou oxidovat, přestat fungovat a jde zkrátka o čuňárnu.

Při bližším pohledu na fotografie si mážete všimnout, že dráty na delší vzdálenost vedu schované v profilech, které tvoří spodní kostru, jednou za čas je pak provléknu oky stavebnice. Drátům to neuškodí a nebudou ošklivě plandat do divadla.

Středobod všeho je pak lůžko pro baterie. Do něj svedete paralelně zapojené obvody a umístíte na správné kontakty – plus a mínus – ty jsou označené na diodách a jejich polarita se během montáže nikde nemění. Jeden vodič by měl směřovat přímo z diod a druhý z přepínačů.

Fáze 4- ochrana nábytku: V případě, že budete divadlo provozovat na stole, skříňce a pod, berte v úvahu, že Merkur je kov a mohl by nábytek poškrábat. Vyplatí se tedy podlepit divadlo v rozích a uprostřed polštářky na nohy od stolů a židlí. Ušetříte si tím mnoho problémů při vysvětlování škrábanců :)

Fáze5 – Hrajte si! případně si nechte zahrát! Jak vyrobit loutky jste se mohli dozvědět v jednom z předchozích článků.

Výhody a nevýhody Merkuru jako materiálu

Plusy

  • Můžete stavbu libovolně upravit a rozšířit
  • Jde o poměrně levný materiál (bazarový)
  • Recyklovatelný
  • Nepotřebujete žádné nářadí
  • Připravená oka pro elektrifikaci

Mínusy

  • Je těžký
  • Poměrně poddajný – ohýbá se. (záleží na konstrukci)

 

Přidat komentář

Sarden - internetový magazín o sci-fi a fantastice  /  šéfredaktor: Monika Slíva Dvořáková  /  zástupce šéfredaktora: Tereza Kadet Kadečková / webmaster: Petr Šimčík / ISSN: 1805-2711 / administrace

 

Ilustrace v hlavičce Stefan Keller na Pixabay