KOMIKS: Jean Giraud (Moebius), Arzach

Článek od: Tobiáš Smolík - 05.10.2012

Na skrovném českém komiksovém trhu se nedávno vyloupl útlý svazek od nakladatelství Crew s názvem Arzach. Kdyby knihu vzal do ruky člověk komiksu neznalý, kdo ví, co by se mu honilo hlavou. "Arzach? To je snad maďarsky nebo co? A co je zač to zvíře na obálce? Nějaká betonová pravěká slepice? A co ten trpaslík na ní? No nevim, nevim, bílá obálka to se snadno upatlá..." Náš čtenář je ale natolik uvědomělý, že jméno Moebius a řadu Mistrovská díla evropského komiksu rozhodně nevidí poprvé. A pokud by náhodou měl nějakou vlčí mlhu, tak mu paměť osvěží následující odstavec.

Francouzský výtvarník Moebius (vlastním jménem Jean Giraud) se proslavil westernovým komiksem Blueberry, ale jeho nezměrná imaginace se nejvíc projevuje ve vlastních scifi projektech. Ve své podstatě jediné, co mu lze opravdu vytknout, je, že tuto dimenzi letos v březnu opustil. Z jeho pozůstalosti je nejzásadnějším dílem epos Incal, který minulý rok vyšel s velkou slávou i u nás (recenze ZDE) a to právě ve výše zmíněné řadě Mistrovská díla evropského komiksu, po boku obdobně kvalitního Ptáka času. Aby bylo jasno, Moebius byl jednou z nejvýznamnějších postav světového komiksu.

Při čtení Arazcha se neobejdeme bez přijetí jeho historického pozadí. Nacházíme se v sedmdesátých letech. Americký komiks vzniká jako na běžícím pásu, má jednotný styl i obsah a jediným rozdílem mezi jednotlivými upatlanými sešitky je snad název (Ajronmen, Čuprmen...). V Evropě se zase komiks usadil v podobě legračních panďuláků jako Asterix, Tintin a Spirou & Fantasio.

A do toho vstupuje Moebius se svým komiksovým časopisem Metal Hurlant. Spolu s obdobně smýšlejícími autory tvoří novátorská originální díla, která pěkně otřesou komiksovým světem. Samotný Arzach (který ve zmíněném časopisu vycházel) je po většinou bez dialogů a dějová linka je sice obsažena, ale stejně z ní nevydedukujete "co se to vlastně stalo". Postavy ale vědí, co dělají, lépe než vy a je fascinující je jenom pozorovat. A přestože hrdina ve vysoké čepici působí vážně, epizodami prochází i jemný humor. Inovativně je pojata i skladba okének a vůbec narušení komiksové formy (třeba moment, kdy zjistíte, že příběh se vlastně neodehrává, ale čte ho znuděný nakladatel za stolem).

Hlavní složkou je kresba, profesionálně zvládnutá, do detailu prokreslená, šrafovaná i kolorovaná. Když k tomu přičteme Moebiovu fantazii, smysl pro mystiku a surreálno, vznikají obrázky hypnoticky uhrančivé, s fantaskními krajinami a bytostmi. V Moebiově světě můžete narazit na živé a hladové pole gumových hadů, na ztroskotané vesmírné lodě i na bitvy, odehrávající se v kosterních pozůstatcích gigantických monster.

V našem vydání je kromě sedmi příběhů s Arzachem (ten chlapík s vysokou čepicí) i krátký komiks Objížďka, ze kterého lze pochopit Moebiův humor a estetiku. V této epizodce líčí Moebius svou cestu na dovolenou, při níž sjede ze známé cesty a dostane se do krajiny vpravdě psychedelické.

Arzach tedy za pozornost rozhodně stojí, neboť nesmírná dávka autorovy fantazie ve spojení s jeho uměleckou kresbou vás unese stejně snadno jako hlavního hrdinu ta pterodaktylu-podobná létající příšera. To hlavní, tedy revoluční pojetí komiksu, ale dnes není už tolik cítit a je potřeba si připomínat, že právě tento komiks byl jeden z prvních. Ať už jde o absenci bublin, nebo celkový přístup k vyprávění. Co by ale rozhodně stálo za pozornost je nová kniha s Arzachem z roku 2010, zvoucí se Destination Tassili. Podle ukázek na internetu je patrné, že Moebiova kresba ještě víc "uzrála", ale nápady stále nedocházely.

Tudíž, utíkejte si Arzacha koupit a setrvávejte v modlitbách k mezigalaktickým bohům, aby u nás vyšlo i jeho pokračování, které by mohlo být dokonce ještě lepší.

Arzach /Arzach/
Moebius
Nakladatel: Crew
Překlad: Richard Podaný
Obálka: Moebius
Redakce: Jiří Pavlovský, Anežka Charvátová
Rok vydání: 2012
Počet stran: 56
Rozměr: 195 x 265
Provedení­: hardback
Cena: 379 Kč

Přidat komentář