ČASOPIS: Pevnost 09/2012

Článek od: Štěpán Jura - 16.09.2012

Žijete ve městě? Vidíte v něm nějaké zvláštní věci? Nadpřirozené věci? Pokud ano, napište do komentářů místo vašeho bydliště, ale pokud ne, můžete si o tom alespoň přečíst v zářijové Pevnosti. Hlavním tématem je totiž stále oblíbenější městská či urban, jak se dneska stále častěji používá, fantasy.

Prvně se s ní obecně seznámíme v Průvodci a Jak se stát cestovatelem po fantastických světech, tentokrát nás však temnými uličkami plnými nadpřirozených bytostí provede pouze Boris Hokr bez Ondřeje Jireše. Znalost subžánru je fajn, ale ještě lepší je mít i nějaký ten přehled děl, aby člověk věděl, do čeho se pustit.  O ten se postará Martin Fajkus, a pokud by vám ani ten nestačil, vyzpovídal dva autory, o jejichž dílech se zmiňoval. První rozhovor s Richardem Kadreyem (autor série Sandman Slim) je o jeho inspiračních zdrojích a první románové sérii, druhý s Larrym Correiou (jehož prvotina Lovci monster nedávno vyšla i v Česku) je na tom obdobně, ale na rozdíl od toho prvního si jej můžete zdarma přečíst na stránkách Pevnosti.

Boris Hokr si na září pěkně naložil, takže kromě provedení městskou fantasy nám představí Agenta JFK. A protože nejlíp sérii umí představit ten, kdo ji stvořil, tak je článek prokládán názory spisovatelů, kteří měli to štěstí do ní přispět.

JFK však není jediným agentem, jenž je v zářijové Pevnosti k mání. Konkurenci mu dělá agent Bourne, jehož poslední díl je recenzován a při této příležitosti jsou samo sebou  zmíněny i díly minulé včetně pěkného infoboxu o tom, že agent Bourne nemusí být úplně smyšlená postava…

Moderní agenti jsou sice fajn, ale tajná služba existovala i v minulosti. Kdo tomu nevěří, toho Míla Linc přesvědčí prostřednictvím tří různých špionů, kteří nám povypráví svůj příběh a přiblíží nám své řemeslo v době, v níž žili. Pokud by vám to bylo i tak málo a chtěli jste další špiony minulosti, tak v Legendárních hrdinech Petra Janečka narazíte na Ninji. Ovšem pozor, střetnutí s realitou vám může nenávratně zkazit romantické představy o těchto „bojovnících“ J

V září čekají v Pevnosti dohromady tři povídky, všechny z české tvorby. První Draci nad Gdaňskem od Leoše Kyši nám servíruje fantasy tak, jak ji neznáme. Není tajemstvím, že středověká fantasy má konkurenta v moderní době (jak ukazuje mnoho stránek toho čísla), ale zasadit fantasy elementy do světové války zase tak obvyklé není. To, že se jedná o klasickou variaci na Tucet špinavců, originalitu krapet zabíjí, ale hlavní je stejně to, že se Draci dobře čtou a Tucet špinavců  s orky a draky je v Kyšově podání zábava číst.

Jak jsou Draci nad Gdaňskem pouze zábavou, další dvě povídky jsou obě kratší a přemýšlivější. Na Šum, jenom šum Jany Dvořáčkové a Tři dny Normana Bauera na Zemi krize  Davida P. Stefanoviče to chce zapnout i nějaké ty mozkové závity, protože obě dvě vyžadují pečlivé přečtení (a ne jen jedno).

Knižní přílohou je pak opravdová šílenost, vedle které elfové na dracích přelétávající zákopy jsou docela normální věc. Kejda Dana Černého je totiž braková akční sci-fi jízda nejhrubšího zrna. V tom nejlepším slova smyslu. Pokud se vám líbí představa mladých krásných holčin v upnutém tílku, jak masakrují bandy zombíků/ufonů/etc a u toho stíhají hustě hláškovat a osahávat se (tedy, jste normální chlap), tak si Kejdu si užijete. Pokud máte brakový akčňárny ve stylu Mistra rádi, není nad čím váhat. Autor navíc knížku obohatil i o množství povedených ilustrací v mnoha stylech od realismu po mangu. Na něco tak ujetého v Pevnosti a vůbec na českém trhu jsme neměli už dlouhou dobu šanci narazit.

Pevnost 09/2012
Nakladatel: K4KPublishing
Obálka: ABC Data
Rok vydání: 2012
Počet stran: 98
Rozměr: 210 x 295
Provedení: paperback
Cena: 55 Kč
Cena s knižní přílohou: 125 Kč

Přidat komentář