RECENZE: Jiří W. Procházka, Dlouhý černý úsvit (JFK 27)

Článek od: Lament - 06.08.2012

"Myslíš nás pět proti davu zfetovaných negrů?"
"Třístovka u Thermopyl. Na jedný straně milion nepřátel, v průsmyku tři sta nasranejch chlapů. Zná to někdo?"
"Jenže nás není tři sta. Jdeme do zbrojnice," rozhodl Bezděch.
"Máš tam kávovar?" zeptal se Vega.
"Mám tam všechno, čím se dá zabíjet. Kofein do týhle kategorie patří taky."
Vega zvedl palec.

Asi vám to už došlo. Agentuře teče ošklivě do bot, vlastně se spíš utápí ve sračkách. X-Hawk se totiž rozhodl vyhladit celé její osazenstvo a získat pro sebe její technologie. A protože není žádný hlupák, aby podcenil soupeře, poštval na agenturu desítky tisíc zfetovaných zombálců.

Pamatujete si, jak jsem minule psala, že je Jiří W. Procházka nesmírně všestranný autor? Tak tady máte další důkaz. Přestože je tenhle díl JFK klasická procházkovská akčňárna, plná narážek na žánrovou tvorbu a popkulturu, najdete tu i prvky military. Jen načrtnuté, bez mazlivých popisů zbraní nebo technologií či opájení se strategií, ale jsou tu. A nutí čtenáře přemýšlet, jak by kniha vypadala, kdyby měla dvojnásobný rozsah. To ovšem začíná být příliš častá úchylka spojená s JFK, takže honem pryč od této úvahy.

Kromě zběsilé, kupředu se valící a explodující akce najdete v Dlouhém černém úsvitu taky trošku toho patosu kolem bojování a umírání. A možná tomu nebudete věřit, ale JWP je ve své podstatě neuvěřitelně ukázněný autor a ví, že v boji není příliš prostoru na velká slova, takže je to patos velice realistický. Minimalistický a zemitý.

Za pozornost také rozhodně stojí sekvence, ve které JWP vzdává hold ženám bojovnicím a jejich vražedné zuřivosti. A opět jde jen o pár krátkých vět, rychlý nádech mezi dlouhými dávkami z kulometu, a přesto vydá za tlustopis.

Kniha se tak vlastně skládá z barvitých a výživných scének a výjevů, navlečených na kostře příběhu jako černé perly na škrtící struně. Užijete si Vincenta Vegy v jeho nejlepší formě. V jedné chvíli tančí s Miou jako v Pulp Fiction, aby okamžitě přešel do akce jako vydrážděný masivní hroznýš. S Johnem zažijete trošku stylového mučeníčka a neméně stylového drsňáctví. Na scéně se ale objeví i Von Wonder, Borman, Bytewská a Vilefortová.

Ale neradujte se předčasně. Hodně se tu umírá a bůh ví, jestli vůbec někdo z té naší party přežije. Tohle je totiž Dlouhý černý úsvit a X-Hawk je přesvědčený, že si náš svět nezasloužíme. A co si myslíte vy?

Agent JFK 27: Dlouhý černý úsvit 
Procházka, Jiří W.
Nakladatel: Triton
Obálka: Petr Vyoral
Rok vydání: 2012
Počet stran: 248
Cena: 219 Kč

Přidat komentář