RECENZE: Harry Harrison, První planeta smrti

Článek od: pagi - 27.05.2012

Jason dinAlt je hazardní hráč - jen s tím rozdílem, že nepotřebuje používat poznamenané karty, falešné kostky a magnetickou ruletu. K vyhrávání mu stačí jeho paranormální schopnosti. Jason dinAlt je sice neumí stoprocentně ovládat, ale určitě pozná, kdy je má. Majitelé kasin v celém známém Vesmíru ovšem nijak zvlášť nerozlišují, jakou metodou je ten který hráč připravil o peníze získané poctivým fixlováním. A tak Jason dinAlt putuje z planety na planetu a tak nějak se mu nechce vracet tam, kde už jednou byl. A už vůbec ne na svůj rodný svět, kde by byl jen a pouze sedlákem, synem sedláka, vnukem sedláka - a otcem dalších sedláků.

Při přípravě na zruinování herny, která ještě nepoznala jeho blahodárné působení, se setká s Kerkem Pyrrusem, silnou osobností. Kerk navíc svoje osobní kouzlo podepřel znalostí choulostivých reálií ze života Jasona dinAlta, a tak Jason souhlasí s tím, že dostane celkem vysoký kapitál do hry - ovšem z výhry Kerkovi odevzdá tři miliardy na nákup zbraní, co zbude, je Jasonova mzda za večer.

Cassilijské kasino si tak velkou prohru nechtělo nechat líbit - a Jasona navíc zajímala planeta, kde žijí lidé jako Kerk. Nesla stejné jméno jako její vyslanec - Pyrrus - a byla to opravdová Planeta smrti. Děti se již od útlého věku učily poznávat jedovaté, lidožravé či jinak škodící druhy, lidé se po návratu na ni museli podrobovat aklimatizační kúře a učit se o nebezpečích, která se objevila od jejich odletu. Šokem pro Jasona bylo poznání, že místní kolonie pomalu vymírá, a že její obyvatelé bojují o přežití mnohdy jen za pomoci podobných akcí, jako ta, ve které se zúčastnil i on.

Do hry vstoupila nezbytná láska - Jason se zamiloval do Mety, pilotky, dívky, která mu očarovala vlastnostmi, které u žen zatím nepoznal - rozhodnost, vůle, a také pěkná postava (Jason zatím poznal jen našminkované a rozbředlé ženské). Jenže láska na Pyrrusu je problém - prvním zákonem její lidské kolonie je přežití. Navíc Jason nikdy nebude srovnatelně dobrý s rodilým Pyrrusanem - nebo Pyrrusankou. Vždyť i na procházky ho doprovází poloinvalidní chlapec - a stačí být lepší než Jason. Až časem Jason pochopí, že důležitější je to, čím se od pyrrusanů liší, než to, v čem je horší. A i když ví, že ho za to Kerk i jeho láska Meta nebudou mít rádi, pustí se do bláznivého dobrodružství. Má totiž něco, co ani Kerk, ani Meta, ani jiní z jejich společenství nemají: duši hazardního hráče.

Ve svých pětatřiceti letech dokázal Harry Harrison napsat kvalitní román, který v sobě spojuje chytrou zápletku a napínavou akci - každá z těchto vlastností je víc, než k čemu se propracovávají někteří autoři SF celý život. Potěšila mne obálka Martiny Pilcerové, na které je poznat, že patří k příběhu, překlad i redakci čtenář nevnímá, což je známka dobře odvedené práce.

hodnocení: autorské 7/10, překlad "=", redakce 8/10

Původně vyšlo 20.4.2001.

Harry Harrison: První planeta smrti
překlad: AF 167 PUBLISHING
obálka: Martina Pilcerová
Fantom Print, 2001
204 stran, 99 Kč, brožované
ISBN 80-86354-15-6

Komentáře

Přidat komentář