Osobnosti české fantastiky přejí Sardenu k 12. narozeninám

Článek od: Anonym - 25.05.2012

Sarden slaví dvanácté narozeniny a vítá na svých stránkách gratulanty, které dobře znáte díky jejich tvorbě...

Martin D. Antonín (spisovatel; Křivé ostří, Zelená)
Kdyby byl Sarden kluk a slavil dvanácté narozeniny, právě by sfoukl svíčky na dortu, vrhl se na svůj dárek, trhal z něj mašli a balicí papír, odklápěl víko krabice... našel uvnitř ponožky.... řval na své rodiče, jak je nenávidí... oni by pak rozpačitě řekli, že to byl vtip, že nové kolo je na balkóně... dlouhá trapná chvíle...
Ne, teď vážně. Sarden je přece hodný, zásobuje nás skvělými články a ponožkami určitě nepohrdne. Nebo se aspoň dokáže usmát a slušně poděkovat, protože už mu je dvanáct a je to velký kluk. Určitě se mnou souhlasíte. Však jsme ho sledovali vyrůstat společně: Stává se nám z něj inteligentní mladý muž, kterého vychovali chytří lidé a naučili ho najít si ve světě SF&F své nezpochybnitelné místo.
Takže všechno nejlepší, Sardene!

Tomáš Bandžuch (spisovatel; Ve službách republiky)

Dvanáct.
Někteří by se řekli, že to je takový nic-moc věk (a to ještě s důrazem na složku NIC). Vždyť to je takový průměrný šesťák stojící někde na začátku puberty a jeho rodiče od něj můžou čekat v následujících letech jen to nejhorší.
Jenže opak je pravdou. Dvanáctileté dítko naopak právě přestálo období, kdy mu starostliví rodiče pořád jen utírali nos a báli se ho  poslat samotné i do krámu pro rohlíky, a jeho názory konečně začínají být stále více a více slyšet a vidět, takže s ním ti, kteří ho doteď přehlíželi, musí začít napevno počítat.
Takže bych tímto Sardenu z celého srdce rád popřál, aby nejen ve zdraví přežil následující pubertální období, ale aby i v plné svěžesti za šet let vplul do světa dospělých a podobně jako je tomu s dobrým vínem, aby i u něj spolu s léty stoupala kvalita.
PS: I když uznávám, že ta současná držící se někde na úrovni archivního šampaňského se bude překonávat celkem těžko. Ale v tomhle bodě já „sardenské“ redakci  pevně věřím.

Otomar Dvořák (spisovatel; Vzpoura mrtvých, Bod návratu)
SARDEN mám rád, přeji mu další plodná léta a lituji jen jediné věci: nemám dost času, abych pročetl všechny ty recenze, ukázky, reportáže, informace, sloupky a postřehy, jejichž množství a objem každým rokem utěšeně roste. Na rozdíl od tištěných médií se tady nemusí šetřit místem, a tak mohou být rozhovory obšírné, rozbory důkladné a pozornost věnována všemu, co se kde „šustne“. Přeji Sardenu, ať jemu – i nám! – do příštích let vydrží obětaví redaktoři, bez jejichž nadšení by ani zdaleka neměl tak hezkou a vyspělou podobu!

Karolina Francová (spisovatelka; Zlatý plamen, Soumrak Camelotu)
Dvanáct let není nijak dlouhá doba, ale v historii internetového deníku je to doba, která už něco znamená. Přeju Sardenu, aby se dál rozvíjel a rostl a aby jeho články nepřestávaly bavit, informovat a zajímat čtenáře. Redakci Sardenu pak přeju naplněné stránky a aby jim i nadále vydržel elán a optimismus, s nímž se jim už dvanáct let daří na stránkách Sardenu denně kreslit podrobnou mapu proměnlivé a bohaté země fantastiky. Na následující roky se Sardenem se už teď moc těším a na jeho počest a pevné zdraví si tento měsíc ráda připiju.

Petr Heteša (spisovatel; Démoni jsou věční, Ruská ruleta)
Přeji Sardenu k jeho narozeninám jen to nejlepší a hlavně spoustu dobrých knih, aby měl o čem psát. (Ostatně jedině díky Sardenu jsem si koupil Duncanovu knihu Poslední vlkodlak, a jak upíry nesnáším, musím uznat, že kniha je skvělá. Bez dobře napsané recenze v Sardenu by mě v životě nenapadlo si ji koupit.) Takže pokračujte dál v tom, co umíte nejlíp – v poctivých recenzích, ať čtenáři nemusí kupovat knihy jenom podle obálky.

Lívia Hlavačková (spisovatelka)
Internet je ako džungľa preplnená písmenkami, obrázkami, vetami, informáciami, blogmi a webmi, v ktorej vôbec nie je jednoduché sa uchytiť. Zakoreniť sa v nej a ďalej prosperovať a rásť už vyžaduje riadny kus energie a vytrvalosti. Dosiahnuť v nej dvanásť rokov považujem za úspech hodný veľkolepej oslavy! Takže s virtuálnym pohárom šampusu (reálny si nalejte v redakcii aj za mňa) blahoželám a do budúcnosti prajem veľa nápaditých autorov, vtipných recenzentov, pozorných reportérov, pohotových fotografov a najmä spokojných čitateľov. A samozrejme nesmie chýbať tradičné: všetko najlepšie!

Jan Hlávka (spisovatel; Dračice, Zpěv lamie)
Sarden, tehdy ještě Neviditelný pes, byl jedním z prvních webů, které jsem si prohlížel dokonce ještě předtím, než jsem získal vlastní přístup k Internetu. Po dlouhou dobu byl vedle Ikarie mým téměř jediným zdrojem informací o SF i českém fandomu, a byl také jedním z prvních míst, kde přijali k publikování moji povídku - dokonce se jí dostalo pochvaly. Jsem velmi rád, že je Sarden i po tolika letech pořád s námi. Stále ho rád čtu, třebaže zdrojů informací mám dnes už k dispozi mnohem více. Gratuluji mu k 12. narozeninám, přeji mnoho zdraví všem z jeho redakce a doufám, že tu bude ještě velmi, velmi dlouho.

Monika Jupová (nakladatelství Triton)

Nejprve bych chtěla poděkovat za vzájemnou podporu a spolupráci. Ke dvanáctým narozeninám přeji Sardenu především mnoho čtenářů. Pokaždé mi právě tohle přání zní jako klišé, ale smutnou pravdou je, že bez čtenářů to opravdu nejde. Knihy, webziny i blogy by ztratily svůj význam. Autorům by přinášelo největší radost psát pouze do šuplíku, netoužili by podělit se o svůj text s co největším množstvím čtenářů...
Všem redaktorům a spolupracovníkům Sardenu přeji nadšení do práce, nové nápady a mnoho sil daný rozhovor, reportáž nebo recenzi zrealizovat. Nadšení a chuť něco konkrétního udělat je potřebným hnacím motorem, nemělo by však chybět odhodlání být s každým článkem kvalitativně lepší. Proto přeji všem chuť se vzdělávat. Jsem přesvědčená, že bez znalosti teorie a alespoň základů novinářské práce bude psaní jen seskupením slov bez velké informační hodnoty. Aneb jak se říká, bez základů není domu. Všem tedy přeji pevné základy, na kterých se dá stavět, a také radost z dobře vykonané práce.

Jakub D. Kočí (spisovatel; Vítr v piniích)

 

 

Sardenu.cz k narozeninám

Když má člověk dvanáctiny
Myslí jen na hovadiny
Když zestárne trochu víc
Nezmění to věru nic
A když klečí nad rovem
Prosí: Ještě jeden den!

Když má server dvanáctiny
Bývá občas trochu líný
Vědomostí má však víc
Než kdo dokázal by říct
A když klečí nad rovem
Ajťákem je obnoven

Z toho plyne pro váš net:
Buď rád, že už dvanáct let

Štěpán Kopřiva (spisovatel; Asfalt, Holomráz)
Přát k narozeninám všechno nejlepší serveru, který pravidelně přináší všechno nejlepší ze scifistického dění, by bylo nošení Eboly do Konga. Takže mu pouze popřeju to, co přeju všem, na kterých mi záleží: Ať ještě chvíli nechcípne.

 

Jan Kotouč (spisovatel; Pokračování diplomacie, Příliš blízké setkání)
Určitě by se slušelo napsat, že internetová média jsou stále na vzestupu, že mají čím dál větší čtenářskou obci a jsou důstojnou - ne-li drtivou - konkurencí papírových časopisů. Ale na narozeninová přání se nemají psát filosofické traktáty, takže to už rozebírat nebudu a místo toho Sardenu popřeju krásné úžasné narozeniny a spoustu úspěchů a spokojených čtenářů do dalších let. Ale pozor, s přibývajícím věkem přibývá i odpovědnost a čtenáři budou očekávat stále víc. Sarden slaví 12 let, léta dětské nevinnosti už pomalu končí a blíží se puberta. Hodně štěstí!
 

Míla Linc (spisovatel; Stín černého hvozdu, Mrtví muži netančí)
Dvanáct let? Dědek plesnivá. Vždyť když něco na těch internetech trvá takhle dlouho, rovná se to pravěku... však si ještě pamatuji, kdy nebyly potřeba vyhledávače - člověk si všechny adresy stačil pamatovat, jak jich bylo málo. A on ten Sarden vydržel až dodnes... jestli tohle není kouzlo, tak už nevím. Tak schválně, kolik kouzel nám ještě předvede.
 

Tomáš Němec (šéfredaktor časopisu Pevnost)
12 let provozovat úspěšnej internetovej sci-fi deník a nezbláznit se z toho, to už chce kumšt. Vím, co říkám, protože v mý hlavě žijou elfové, chlupatý odporný jednorožci, lítaj tam fajrboly a každou chvíli slyším „Bacha tam nahoře!“ Udržet věž pod kontrolou, aby vám v ní nestrašilo a ještě z ní tohle všechno pouštět na čtenáře tak, aby byli spokojený, dá každej měsíc docela zabrat. Ale dělat to denně? A navíc s robotama, chlupatejma odpornejma ufounama a paprskama X, který vám imrvére skenujou velín? Cimbuří dolů a dalších 12 úspěšnejch let k tomu.

Julie Nováková  (spisovatelka; Tichá planeta, Zločin na Poseidon City)
Sarden je první online SFFH magazín, se kterým jsem se setkala – v době, kdy jsem jako spisovatelka začínala a Sarden byl teprve v polovině první dekády své existence, už skoro školák, zatímco ostatní byli většinou ještě v plenkách nebo na houbách. Doufám, že tu s námi Sarden ještě pěknou řádku let bude a snad se dočká i svého důchodového věku! Ale protože je Sarden magazín science fiction, fantasy a hororu, ani stárnutí se nemusí bát – nechá si vypěstovat nové orgány, zvýší své regenerační schopnosti, přenese se do robotického těla nebo si připraví kámen mudrců… Přeji Sardenu všechno nejlepší, nejfantastičtější a nejfuturističtější!

Jiří Pavlovský (nakladatelství Crew)
"Rádi bychom vám popřáli, ale od posledního nedorozumnění v parku máme zakázáno stýkat se s dvanáctiletými. Ozvěte se nám, až vám bude aspoň šestnáct."

 

Pavel Renčín (spisovatel; Nepohádka, Městské války)
Sarden. Vezměme si už jen sám fakt, že Sarden dosud existuje, tlačen partou nadšených redaktorů a fanoušků, kteří bez nároku na zlato ze stolů buržoazie, bez ovací a slávy vyhrazených šlechtě, coby lehkonozí dělníci pera dokážou s každým oběhem zlatého slunce znovu a znovu vykřesávat zázrak, jímž bezpochyby je, že se na notoricky známé webové adrese už po dvanáct let objevuje den co den nový původní článek a tvoří tak náhrdelník (zatím nekonečný jako vesmír), na němž každý den přibude jedna drahocenná perla vědění či dobrodružství. S respektem k redakci i tradici, kterou udržuje, smekám a srdečně gratuluji ke dvanáctinám! Ať vaše perly dopadají na úrodnou, sviníprostou půdu.

Petr Schink (spisovatel; Špinavá práce, Vylévání krve)
Scifisté, fantazáci a další podobně postižení potřebují místo, kde by se mohli scházet, vyměňovat si rozumy a ujišťovat se, že existují ještě podivnější existence s ujetějšími zájmy. Všechny tyto funkce plní v reálu cony, larpy a následné slejzačky v hospodě. V tom internetovém pak tematicky orientované stránky a diskuzní fóra. A Sarden, to je jeden z úhelných kamenů fandomového života. Baví nás, informuje a poskytuje prostor k debatě už dlouhých dvanáct roků. V lidském životě by šlo o nevycválaného fracka, který se právě přehoupl z fáze"roztomilý andílek" do fáze "já toho zmetka zabiju!". V tom internetovém jde ovšem o důstojného kmeta. Přejme mu tedy elán do dalších let a stálý přísun čerstvé krve, která bude kolovat v jeho zkornatělých tepnách a nedovolí mu spokojit se s málem. A co nejméně polucí, samozřejmě.

Františka Vrbenská (spisovatelka; Naganty a vlčí máky, Stín modrého býka)

Devět tisíc nových, nablýskaných dní

… by měl dostat Sarden ke svému výročí. Ten počet není „magické“ nebo z prstu vytažené číslo, ale obnáší jednu člověčí generaci.  Dvanácté výročí, které jeden z našich nejstarších webzinů fantastiky právě slaví,  provázen věrnými čtenáři, znamená v proměnlivém světě internetu skvělý výsledek. Každodenní zpravodajství, recenze, ukázky z tvorby, reportáže –  umíte si představit, co je za tím práce?
Původně vedl sci-fi rubriku Neviditelného psa Petr Pagi Holan, a budiž mu za to velký dík: vtiskl sardenu.cz podobu a koncepci, na kterou v roce 2005 stejně úspěšně navázal Pagiho žák a spolupracovník Jan Pechy Pechanec. O pět let později se Sarden stále pod Pechyho vedením osamostatnil (další poděkování Petru Šimčíkovi – a další výročí, protože k této události došlo také v květnu), když www.sarden.cz překonal všechny nástrahy včetně problémů s hostingem.
Působí téměř jako zázrak, že šéfredaktorem zůstává Pechy. Jak to u Croma dělá? Možná má vycvičené skřítky, nebo tak neuvěřitelnou houževnatost…? V každém případě, bez něj by dnešní Sarden nebyl tím, čím je. A co je nesmírně sympatické, funguje spolupráce s ostatními portály, především s Fantasy Planet, Fantasya či Topzine.
Kdysi, už je to tucet let, jsem každé ráno ze všeho nejdříve otevírala na počítači sofistickou rubriku Neviditelného psa. Stránky dnes vypadají jinak, mají vlastní adresu, ale těším se na ně stejně. Přejme co nejvíce štěstí, výdrže, dychtivých čtenářů a zástupy dobrých přispěvatelů.

Komentáře

Přidat komentář