FILM: Hněv Titánů (Wrath of the Titans)

Článek od: elho_cid - 30.03.2012

Nejsem známý filmový recenzent, ale pár filmů už jsem za život viděl, a tak jsem kývl na nabídku recenzovat Hněv Titánů 3D. Dopředu jsem věděl, že to nebude film úplně podle mého gusta, ale bude to 3D a pohyblivé, tak proč se nepodívat?

Sluší se předem napsat, že první díl (remake Souboj Titánů z roku 2010) jsem ve 3D verzi neviděl a že vzhledem k dost otřesným recenzím mě tehdy příjemně překvapil. Pár zajímavých nových nápadů, odkazy na původní verzi (sova), v partě putující pro hlavu Medúzy byla pěkná ženská a závěrečný souboj s krakenem se povedl. Potěšilo mě, že tvůrci si uvědomili, že opravdový hrdina Perseova formátu nepotřebuje na výcvik bojových umění prostřihovou montáž á-la Karate Kid, ale stačí mu ukázat, jak se meč drží, a je z něj hotový mistr.

Na druhou stranu dialogy byly bolestivě tupé a blbost postav donebevolající. Zvlášť hovory ve stylu Beverly Hills (postavy mezi sebou rozebírají svoje problémy jako bychom nekoukali na film, ale na seanci skupinové terapie) způsobovaly křeče v prstu, který mačká fast forward na ovladači. Ale v kině to nefunguje.

Nakonec ale Souboj titánů u nás potopilo hlavně stigma remaku kultovního filmu. Tady platí nepřímá úměra, čím kultovnější status má původní film, tím odmítavější budou reakce na předělávku.

Hněv titánů (konečně se dostávám k jádru věci) už není předělávka, je to originální dílo. Ale trpí samozřejmě stigmatem druhého dílu, protože všichni vědí, že druhé díly jsou pravidelně horší než první.

Ale není to tak docela pravda – tvůrci přeobsadili do role Andromedy Rosamunde Pike, známou například z filmu Doom. Ta konečně dostala prostor zahrát charismatickou ženskou postavu, která v prvním díle chyběla. Je k sežrání – nedovedu uvěřit, že je o pár týdnů starší než já. Někdo také podplatil Worthingtonova holiče, a tak má Perseus konečně náznak vlasů. Vedle záporáka Árese pořád vypadá jako branec vedle žoldáka, ale už nebude ležet tolik v žaludku divačkám, které nemilují plešouny.

Zeus-Neeson, tolik chválený za svých pár minut v „souboji“ dostal nyní více prostoru a stejně tak R. Fiennes jako Hádes, v prvním díle panák a v druhém osobnost. Možná to bylo jen zásluhou maskérů, ale trochu mi připomněli Gandalfa se Sarumanem.

Hlavně ale tentokrát sledujeme nikoli převyprávění notoricky známého příběhu o vypuštění a likvidaci krakena, ale zcela novou variaci na antické téma. Autoři námětu a scénáře měli jedinečnou možnost ponořit se do studia antické mytologie a vynést na plátna kin ty nejšťavnatější kousky. Myslím, že sledováním Xeny a Herkulese museli strávit přinejmenším týden v kuse, než získali správnou míru inspirace. Do třetího dílu si ponechali v záloze skutečně málo – v „Hněvu“ uvidíme kromě podivných podsvětních siamských dvojčat také Minotaura, Chiméry a Kyklopy. Žádné z monster sice nemá význam pro děj, ale bitky s nimi vypadají náramně efektně.

Co má zásadní význam pro děj, je postava Perseova mírně retardovaného syna. Film nás učí, že imbecilní syn je taky syn, a je třeba ho milovat nezmenšenou intenzitou. Takže vidíme Persea běhat uprostřed zkázy, kdy monstra zabíjejí jeho sousedy po desítkách, a hledat zatoulaného blbečka. Jak dojemné.

Téma vztahu mezi otcem a synem dokázal scénárista dokonale vyčerpat, alespoň pokud jde o trapné průpovídky. Trapné momenty ohledně rodinné sounáležitosti, bratrské lásky, křivdy a odpuštění – prostě Beverly Hills skupinová terapie jako v prvním díle.

Vím, že řečtí bohové byli malicherní, žárliví, prchliví a možná nerozvážní, ale v tomhle filmu jsou občas naivní a patetičtí. A to už není tak cool.

Osvěžujícím prvkem je naopak Perseův bratranec Agenor, patrně nejbystřejší člen celé rodiny – trikster bylo další koření, chybějící prvnímu dílu.

Nakonec ale děj asi nebude to nedůležitější, 3D film, nota bene v IMAX kině je hlavně pastva pro oko. Přestože trpím vzácnou poruchou zraku, která mi zabraňuje vidět trojrozměrně, z filmu jsem nějaký pocit hloubky měl. Stejně jako v prvním díle je design lokací nádherný až dechberoucí a 3D průlety opravdu působivé. Pořád je na co čučet, takzvané eye-candy z plátna přímo přetéká. Kdybyste měli možnost vidět v 3D IMAXu kopii dabovanou do jazyka zulukafr a bez titulků, vůbec neváhejte. Divácký zážitek to nijak neochudí.

Soudě podle reakcí ostatních diváků, všichni dostali právě to, na co přišli. Nikdo nebyl zklamaný. To je asi také důvod komerčního úspěchu prvního dílu a proč na sebe nejspíš vydělá i Hněv Titánů.

Jsou to, u mě, tak cca dvě hvězdičky z pěti. Ale asi nejsem cílovka.

Hněv Titánů / Wrath of the Titans / Hnev titanov 3D / Clash of the Titans 2 (neoficiální název)
Akční / Dobrodružný / Fantasy
USA, 2012, 99 min
Režie: Jonathan Liebesman
Hudba: Javier Navarrete
Hrají: Sam Worthington, Liam Neeson, Édgar Ramírez, Danny Huston, Toby Kebbell, Rosamund Pike, Ralph Fiennes, Bill Nighy, Matt Milne, Lily James

Komentáře

Pěkný, takový nezaujatý a fanouškovsky nezatížený pohled na věc. Trikstera jsem si sice musela vygůglit, ale zase jsem o trochu chytřejší:-)

Už trailer vypadá jako "big action"... ale přesto si asi počkám na domácí obrazovku:-)

Ostrou mysl i tužku všem, přeje M

když jsem koukal na jedničku (která je taková akční srajda), říkal jsem, že k tomu aby se mi líbila dvojka, museli by vyměnit režiséra, scénáristu a hudebního skladatele. K čemuž došlo, takže uvidíme. Třeba se na to pak podívám na dvd. 

Z DVD bych na to nekoukal. Když už, tak to vidět 3D. Koukat na to zploštěle je blbost. Prostě pokud nemáš nebo neplánuješ domů velkoplošnou 3D plazmu a BD přehrávač, tak na to běž do kina.

... 3D plazmu neplánuješ :-D Ale není 3D kino jako 3D kino. Imax určitě, ale jít do nějakého obyč kina, kde ti dají brýle s tmavými skly, tak to fakt smysl nemá. Nicméně je asi lepší si přečíst Zamarovského a Petišku a pak zavřít oči...

Přidat komentář