RECENZE: Dan Simmons, Ohně z ráje

Článek od: David P. Stefanovič - 19.01.2012

Dan Simmons je všelicos, ale rozhodně ne troškař. Proto může kniha o pouhých třech stech šedesáti čtyřech stranách čtenáře překvapit. To si asi odskočil napsat jen takovou jednohubku, mezi jedním a dalším románem, ne? No, vlastně ano. Z Ohňů z ráje jsem měl pocit, že je to přesně ten případ, jako když si nějaký jiný autor napíše krátkou nenáročnou povídku.

Tatam je tak Simmonsova posedlost rozsáhlými popisy sociálního okolí jeho hrdinů, díky které jsme například v Droodovi měli možnost opravdu dopodrobna prožít viktoriánský Londýn. Některé další posedlosti zůstávají. Samozřejmě nemůže chybět slavná historická postava, tentokrát Mark Twain, toho času pod svým vlastním jménem, či detailní popisy toho, co postavy snídají, obědvají a večeří… Velikánům současné světové literatury ale snadno odpustíme nějakou tu libůstku.

Havajské sopky se bouří, nejvíc za posledních několik desetiletí, což je výborná příležitost jednak pro spisovatele, který získává prostředí napínavé samo o sobě, jednak pro jeho postavy, aby se tam vypravily. Miliardář Byron Trumbo chce rychle prodat Japoncům svůj golfový resort, než jej o něj připraví láva, dluhy, pomstychtivá téměř-bývalá manželka, či fakt, že mu začali záhadně mizet hosté. Vysokoškolská profesorka Eleanor Perryová má vlastní důvody, proč si zaplatit dovolenou zrovna v tomto nejdražším resortu na Havaji, a ty úzce souvisí s deníkem, který si s sebou veze. Ten patřil „tetičce Kidder“, která v roce 1866 zažila v těch místech fantaskní dobrodružství s – hádáte správně – Markem Twainem. A dorazila-li Eleanořina nová přítelkyně Cordie Stumpfová opravdu jen proto, že pobyt vyhrála v soutěži, se čtenář také časem dozví. Minulost se proplétá s přítomností, havajští bohové jsou vzhůru a hladoví a postavy musí projít nejedním ohnivým peklem, než přijdou na to, zač je toho všem vůkol-jsoucím záhadám loket.

Ohně z ráje jsou nakladatelem prezentovány jako „horor, který se nebere úplně vážně“ a je fakt, že opravdu strašidelných okamžiků v něm moc není. Simmons si naopak pohrává s literárním odkazem své postavy – celebrity a celou knihou se proplétá nenásilný, jemný humor. Zvláště setkání lidských protagonistů s havajskými božstvy mají až charakter frašky (v tom nejlepším možném slova smyslu). Jde tedy o tak trochu odlehčené napětí, tak trochu odlehčený strach, prostě pohodové čtivo bez potřeby bezpečnostních pásů.

Na závěr musím přeci jen zmírnit tvrzení o nenáročné jednohubce, protože je na knize dobře vidět, že se autor velmi podrobně seznámil jak s havajskou geografií, tak především s mytologií. To je samozřejmě třeba pochválit, i když to u spisovatele, který v rozhovoru pro Sarden zmínil, že rešerší tráví možná víc času než samotným psaním, nepřekvapí.

Shrnuto a podtrženo: Ohně z ráje jsou přímočarým dobrodružným čtením, které nemá příliš čím překvapit, ale ani čím zklamat. Hledáte-li čistě odpočinkovou záležitost, bez obav po nich sáhněte. Chcete-li ale román, jehož každé slovo vám bude připomínat, že jej napsal ten Dan Simmons, vyberte si radši nějaký z jeho tlustopisů.

Ohně z ráje
Nakladatel: Plejáda
Autor: Dan Simmons
Překlad: Ondřej Šanca
Obálka: Martin Zhouf
Redakce: Martin Křivý
Rok vydání: 2011
Počet stran: 364
Rozměr:  145 x 205
Provedení: hardback
Cena: 349 Kč

Přidat komentář