FILM+DVD: Hulk vs. (Hulk vs. Thor, Hulk vs. Wolverine)

Článek od: Dalmatin - 19.11.2011

V životě skoro každého filmového fanouška přijde nějaký zásadní okamžik – většinou to zřejmě bude film – kdy zjistí, že se věnoval špatnému žánru, kdy jsou staré idoly nahrazeny novými, kdy dříve přehlížené postavy postoupí na pozice hrdinů... a kdy se začne soustředit na komiks!

DVD Hulk vs., které je již 2 roky v české distribuci, přináší dvakrát 40 minut čisté esence animovaného akčního komiksu, navíc v hlavní roli s jedním z nejdivočejších, nejméně předvídatelných a současně nejzábavnějších hrdinů světa nakladatelství Marvel – zeleným sympaťákem Hulkem. Nemohu si pomoci, ale hrané adaptace komiksů, ať jsou jakkoliv dobré (X-Men), úspěšné (Spiderman nebo Batman), temné (Sincity) nebo klasické (původní Superman s Christopherem Reevem), jsou nejen nutně poplatné potřebě přehledného příběhu, který by měl přitáhnout co nejvíce diváků, ale hlavně, podle mého názoru, nikdy nedokáží  postihnout jakousi nenahraditelnou „komiksovitost“ prostředí. Animovaný film to obvykle zvládá s přehledem - v daném případě dokonce zcela brilantně.

Oba filmy na disku sice v zásadě přinášejí variaci na stejné téma – Hulk se ocitne v neznámém prostředí (Asgard a Kanada :-)) a zmíněné prostředí začne být totálně demolováno zelenými pěstmi, zatímco ostatní postavy se snaží, podle své nátury, zkáze zabránit nebo ji okamžitě využít ve svůj prospěch, každý příběh však přináší také vlastní, zajímavou zápletku. V prvním případě jde o Lokiho ambice – snaha získat nadvládu nad Valhallou a přilehlými prostory prostřednictvím přivolání Hulka se ovšem zvrhne v boj o přežití celého světa severských bohů. V druhém filmu je pak nosným tématem  znovuobnovení projektu supervojáka Weapon X za přispění zeleného elementu – jako kdyby Wolverinovo adamantium nestačilo...

Když už jsem zmínil existenci dalších postav – v Hulk vs. Thor se divák setká s takřka kompletní sestavou Asgarďanů – od Odina, přes Lokiho a Baldera až k valkýrám nebo vládkyni podsvětí Hele – i s ledovými obry (Jotuny); v kontroverzi s Wolverinem je zase k vidění pěkná skupinka marvelovských záporáků v čele s Lady Deathstrike, Sabretoothem a Deadpoolem. Přestože někteří z účinkujících jsou postavami kladnými a jiní negativními, ve skutečnosti je to vcelku jedno – Hulk totiž dělí svůj vztek a údery tak nějak demokraticky mezi všechny zúčastněné, i když je nutné přiznat, že zejména slavný bůh hromu Thor dostává poněkud nadstandardní příděl ruční práce. A to je další atribut tohoto výborného DVD – je to animák, je to komiks... a je to určitě hlavně pro dospělé! Hlava Thora zatloukaná do mramoru, Wolverine snažící se naporcovat Hulkova záda nebo hláškující Deadpool, který se pokouší našroubovat si svou useknutou ruku zpátky na místo, nejsou sice nějakým extrémním „gore“ zážitkem, ale do rodičovské korektnosti Kačerů z Kačerova mají poměrně hodně daleko.

Vzhledem k tomu, že DVD Hulk vs. je v současné době v prodeji za sympatických 99,- Kč (např. v Bontonlandu), doporučil bych jej všem fanouškům filmu, animovaného filmu, komiksů i superhrdinů.

HULK vs. (Hulk vs. Thor, Hulk vs. Wolverine) - USA
Produkce a režie: Frank Paur
Scénář: Christopher Yost a Craig Kyle
Hudba: Guy Michelmore
Hrají: Dr. Bruce Banner, Thor, Loki, Logan, Wade Wilson, Victor Creed a další
2008 Marvel Entertainment/2009 Hollywood Classic Entertainment

80 minut

Přidat komentář