PR+SOUTĚŽ: Tajná kniha Šerosvitu - Brána se otevírá...

Článek od: Anonym - 06.04.2011

Šerosvit. Svět jejích snů.

Během pobytu v Číně získala zkušenosti i vědecké renomé; ale zpátky do Čech si přivezla ještě něco navíc. Prastarý rukopis, který objevila v muzeu v Pekingu, změnil celý její život. Dokázala zatajit, že ho našla. Ani později o něm nikomu neřekla, přestože by jí to přineslo slávu. Celá léta se pokouší vyluštit nesrozumitelný text, psaný v malém pečetním čínském písmu. Teď se před ní konečně rýsuje řešení. A je pevně rozhodnutá, že si ho nechá jenom sama pro sebe.

Tajná kniha Šerosvitu je její poklad. Její posedlost.

A zůstane navždy jejím tajemstvím.

Šerosvit je pro ni nadějí na lepší život. Tam se konečně stane tím, čím je v nitru doopravdy: mladou, krásnou, všemi váženou paní Gai. A sám Osamělý vlk, bojovník, který střeží brány Šerosvitu, ji přijde uvítat.

Paní Gai nevidí a neslyší. Nevnímá kruh bytostí z jiného světa, který se kolem ní stahuje. Neví o tom, že skrz tenkou stěnu se na ni upírají cizí oči. A neposlouchá svého syna, který našel její překlad a úpěnlivě se jí snaží něco říct.

Vůbec se nebojí.

Brána se otevírá. Paní Gai má splnění svých snů na dosah. Vykonala všechny přípravy. Dokonale si to naplánovala. Stačí udělat poslední krok...

Jen o jedné drobnosti nepřemýšlela nikdy: co bude potom.

Co se s ní může stát. Co může ztratit.

A co musí opustit – tady na Zemi.

Tajná kniha Šerosvitu...

... ukazuje cestu do jiného světa a že zvědavé paní Gai poskytla spoustu pěkných překladatelských oříšků k rozlousknutí. A kromě toho je to také sbírka povídek žánru městské fantasy, kterou připravuje k vydání nakladatelství Albatros na 9. května 2011. Povídky se odehrávají napůl v Čechách a napůl v přízračném světě (a trochu taky v Asii). Kromě šílené sinoložky paní Gai se lze v povídkách setkat s celým zástupem bytostí původu čínského, japonského i českého – s taiwanským bodyguardem, se strašidlem se zálibou v počítačích, s vílou práskačkou, ohnivým rytířem a občas i s nějakými těmi lidmi.

Povídky napsalo pět českých autorek sci-fi a fantasy – Karolina Francová (jinak známá vřelým vztahem k mimozemšťanům, dryádám, mlokům, Nikitě Bernstein, čarodějům a cenám Trifid); Sanča Fülle (která už předtím odhalila některé taje potměšilé asijské povahy ve svém románu 'Strážce noci'); Vilma Kadlečková (které sice v jejím argenitovém vesmíru místo hejkalů straší spíše zmutované houby a mluvící kosmické Lodě, ale se strašidly s připojením na internet je taky vcelku zadobře); Lucie Lukačovičová (která je mimo jiné lektorkou tvůrčího psaní a sběratelkou masek, skrze které lze vidět vzdálené světy); a Julie Nováková (která zatím ještě váhá, jestli v budoucnu radši zazářit na poli literatury nebo vědy, ale všechny přízraky z Šerosvitu doufají, že to vyhraje – literatura!).

A především: knížku opatřil pohádkovo-orientálně-přízračnými ilustracemi Jan 'Stryx' Dřevíkovský (jehož krásná galerie – nejen přízračných, ale přízračných taky – obrázků je k vidění na stránkách humanart.cz).

A teď soutěž!

Bez soutěže se samozřejmě neobejdeme! O co se soutěží, to je jasné: o tu tajnou knihu přece! A jak?

Každý týden se někde na internetu (na některém SFF webu, na stránkách autorek, na FB či jinde) objeví nějaká (nepříliš tajná) zpráva o Šerosvitu, ve které se nachází jméno některé postavy z povídek. Stačí zjistit jména alespoň pěti postav (paní Gai se taky počítá!) a do 30. dubna je poslat na adresu knihaserosvitu@gmail.com. Ze správných odpovědí vylosujeme výherce, který obdrží Tajnou knihu Šerosvitu s podpisy celého autorského týmu. O výsledcích soutěže budeme informovat jak zde, tak na stránkách Šerosvitu – www.serosvit.cz.

Přidat komentář