ÚVAHA: Únik od civilizácie

Článek od: Michal Pavlič - 29.01.2011

Iste to poznáte. Vstanete skoro ráno a už trielite upršaným mestom do práce. Silný vietor vám (v lepšom prípade) prevráti dáždnik a okolojazdiaci magor v aute na vás chrstne vodu z mláky. V autobuse ste natlačení ako sardinky, zľava sa ku vám tlačí navoňavkovaný frajer, ktorý sa v kolínskej kúpe, sprava do vás drgá školákova aktovka a ak to nezaregistrujete, tak vás nejaká ruka-šmátralka oberie o peňaženku či mobil. Prípadná kontrola cestovných lístkov objasní, na čo ste v zhone zabudli. Do cieľa cesty prídete minútku po začiatku pracovnej doby, no už sa na vás mračí šéf, ktorý má okrem blbých pripomienok pár úloh, ktoré majú status "už včera bolo neskoro". Sadáte za klávesnicu a po dlhšej práci sa vám tesne pred uložením potvrdí tradičný vtip o stabilite operačných systémov. Na obede si zas vypočujete tradičný výlev sťažností debatujúcich kolegýň - aký je ich manžel nezodpovedný, ktorá sekretárka si vylepšuje výplatnú pásku kľačaním pod šéfovym stolom, aký je ten svet nespravodlivý a... a... Naraz je večer, so skleným pohľadom opúšťate pracovisko, kde je beztak už len upratovačka so strážnikom a unavene sa vraciate domov. Kde nájdete nezaplatené účty a manželku nezvládajúcu ukričané deti či strohý odkaz od priateľky, ktorá si zbalila kufre ... alebo vám. A to som ešte nespomenul bežné minipovinnosti, ktorých nával ubije aj workoholika. Deň blbec ako vyšitý... a to je len pondelok.

Z predošlých riadkov ste snáď vytušili, čo ma priviedlo k napísaniu tohto zamyslenia (aj keď manželku nemám a som študent) - únava zo života v 21. storočí. Človek modernej doby môže byť najšťastnejším zo všetkých ľudí z iných dôb. Má k dispozícii najmodernejšie technológie, ktoré mu zlepšujú život a umožňujú veci, ktoré by ľudia spred tristo rokov považovali za mágiu. Ale každá minca má dve strany. Na každého človeka sa so zvýšenou životnou úrovňou zvyšujú aj požiadavky a často mrháte energiou a inými prostriedkami na veci, ktoré ani nemajú zmysel (jeden príklad za všetky - behanie za papiermi po úradoch). Ľudia si nestíhajú vychutnávať dennodenné zázraky – letmý úsmev príťažlivej slečny, hviezdnu oblohu a mesiac v splne (vo väčších mestách to účinne znemožňuje vysoké svetelné znečistenie). Nečudujme sa potom, že mnohí toho majú už dosť - začnú fajčiť či holdovať večerom vo dvojici (fľaša a ja), uzatvárajú sa do objatia s depresiou, či v najhoršom prípade si siahnu na život svoj alebo iných. Diagnóza: nezvládol svoj život.

Aká je prirodzená a zdravá obrana pred takto ubíjajúcim životom v spoločnosti? Útek od civilizácie.

Slovo útek môžeme vysvetliť jednoducho – ak nemáme sily niekoho alebo niečo poraziť, potom sa snažíme zväčšiť vzdialenosť medzi prenasledovateľom a prenasledovaným. Nenazýval by som to zbabelosťou, pretože súčasný stav našej spoločnosti nie je možné zmeniť zo dňa na deň. Spoločnosť sa v priebehu času mení – neznateľne, malými krokmi, zato sústavne. Ľudský život však neposkytuje toľko času – nemôžeme sa niekde schúliť do klbka a začať snívať o lepších časoch, ktoré snáď po desaťročiach či storočiach prídu. A tak utekáme.

V posledných dňoch som sa zamýšľal nad takýmto „riešením“ a postupne som ho vystupňoval do extrému. Každý stupeň má svoje klady aj zápory, nič nie je ideálne a čím ďalej zájdem, tým je menej možné to zrealizovať.

Najčastejšie volíme dočasný únik pred všetkými povinnosťami do prírody, na chatu, kde trávime víkendy či prikrátke dovolenky v spoločnosti praskajúceho ohníka a škvariacej sa slaninky. Na krátku dobu sa zbavíme neustáleho prívalu povinností a máme chvíľu času zregenerovať, je to idylka ako vyšitá, až kým mobil čírou náhodou nenájde signál a neprijme prinajmenšom pár oznámení o neprijatých hovoroch.

Iní snívajú o domčeku, kde by vždy po skončení pracovnej doby vymenili veľko- či malomestský zhon za oázu dedinského pokoja. Neustále dochádzanie z práce domov však zhltne mnoho času a peňazí, dom zo záhradou si vyžaduje väčšiu údržbu než malý bytík v meste a človek tu nemá pokoja od iných, keďže v rámci dediny všetci vedia všetko o všetkých, špionážna sieť babiek-pletiek roznesie najnovšiu informáciu skôr, než prejdete z jedného konca dediny na druhý.

V knihách a filmoch zas môžeme často naraziť na postavu samotára, ktorý žije v odlúčení od ostatných ľudí. Dvakrát za rok zostúpi z hôr do najbližšieho mestečka, aby si doplnil zásoby a inak trávi čas osamote. Nechá si narásť bradu, za pol roka neprehovorí ani slovo, môže si robiť čo chce a ako chce, nik ho nevidí a tak jediným problémom sú – a stále budú – peniaze. Peniaze na luxus takéhoto života.

Nad posledným stupňom som sa často zamýšľal, samozrejme, je to extrém, ktorý mi je ale veľmi príťažlivý a zaujímavý a bol by som rád, ak by ste sa zapojili do diskusie. Z novín a televízie ste iste zaregistrovali pár správ o zdivočených deťoch nájdených v džungli, ktoré sa viac podobajú zvieraťu než človeku, ale to nemám na mysli. Tie zrejme po celý život nepoznali „normálny“ ľudský život v spoločnosti. Rozmýšľal som ale, či je možné, aby moderný človek z dvadsiateho prvého storočia zaradil spiatočku vo vývoji a navrátil sa k štýlu života lovca z doby kamennej? Je človek v rámci tejto odluky schopný navrátiť sa ku koreňom – inými slovami, zahodiť oblek či sukňu, zabudnúť, čo je klávesnica a peniaze, zdivočieť a zabudnúť na kompletné ľudstvo a ľudskosť v sebe samom? Celý život by sa tak jednoducho – ale asi aj jednotvárne – točil okolo nutnosti zaobstarať si potravu a miesto, kde si môže založiť ohník a zaľahnúť. Žiadne povinnosti ani zákony, žiadni šéfovia ani pípajúce mobily, žiadne depresie. Len prežiť.

Pomôžte mi s praktickou stránkou veci. Moderný človek by asi musel absolvovať nejaký upravený výcvik prežitia v divočine, ktorý by sa však nespoliehal ani na základné súčasti balíčkov prežitia, ihly, nite, zápalky a pod., pretože by si ich skôr či neskôr musel zaobstarať opäť od ľudí. Taktiež rozmýšľam, či je možné takto jednoducho zmiznúť z povrchu spoločenského a odísť niekam (a vôbec – kam? Kanada? Ruské stepi?) do hôr a lesov? Nebude tento odvážlivec prenasledovaný úradmi, poštármi, právnikmi či exekútormi? A vôbec – štát by niečo také dovolil? Žijeme síce v dobe demokratickej, ale hlodá vo mne červík pochybnosti. A dokázal by odhodiť zvyky a neustálu sebakontrolu v spoločnosti, ktorú máme vštepenú už od malička výchovou a ich miesto by prevzali pudy a inštinkty?

Najzávažnejšie proti vyplýva zo známej vety: Človek je tvor spoločenský a nedokáže ostať úplne sám. Aj Robinson Crusoe si písal denník a po čase našiel svojho Piatka. Túžba po komunikácii a spoločnosti je prirodzenou potrebou človeka a aj keby sa zmenil v zviera, nezbavil by sa toho – však aj vlkov samotárov je menej než svoriek, v ktorých funguje istá hierarchia. A znova sám sebe zaoponujem príbehom Roberta Erwina Howarda, ktorý vo mne vyvolal tieto myšlienky. V knihe Almuric opísal muža Esaua Cairna, ktorý sa narodil mimo svoje storočie, do nevhodnej doby a nebol schopný sa jej prispôsobiť, preto ušiel do iného sveta, ktorý mu vyhovoval. Aký je váš názor?

Komentáře

Hele, ale to už tady bylo -. ten mladý Američan, co se tahle odstřihl od civilizace a vydal se žít někam na rozhraní Kanady a Ameriky  asi před 10 lety.. S úřady problém nebyl, ty to nějak vydejchaly, že se odstřhl.... mě spuostu nadšených obdivovatelů, kteří říkali, že to byla hloupá shoda náhod, jak pak po určitém čase skončil... správci parku ale říklali, že to bylo hazardérství, jak jinak... našli ho jen pár kilometrů od srubu s zásobami strážců parku - te´d si nevzpomínám co byla ta konečná smůla, jestli rozbouřená řeka, nebo jen  vysílení...

Jak se jen jmenoval?

Mám ten článek v angl. na hlavním kompu a k tomu se dostanu až příští sobotu. Holt technika, civilizace .-)))

sice má možnosti využívat všemožné technologie, ale polovina věcí, které nám usnadňují život vznikla díky naší vlastní lenosti. Jen si zkuste projít váš byt, dům a zapřemýšlet nad tím, co opravdu potřebujete k přežití. Ten článek mi mluví z duše. Zrovna nedávno jsem měla rozbitý počítač. Oprava trvala přes dva týdny a já za tu dobu přečetla skoro tři knížky. Najednou jsem si uvědomovala, kolik mám času, že i v zimě se stmívá pomalu a že mě záda bolí o něco méně. A to byl jen počítač, bez kterého ale samozřejmě nemůžu žít :).

Nevím, kolik lidí by dokázalo svůj život změnit a žít jako lidé z doby kamenné, kolik z nás by si dovedlo obstarat potravu a přežít zimu, třeba. Já asi ne, ale na druhou stranu docela dobře snáším samotu. Nedávno jsem se před známými vyjádřila v tom smyslu, že kdybych měla možnost dělat práci, která by vyžadovala odloučení od společnosti, pravděpodobně by mi to nevadilo. Musela bych mít ale možnost relaxace, spíše nepravidelné, protože i ta omrzí. Jsem strašný asociál. S lidmi se vídám ráda, ale jsem ráda, když od nich mám na chvíli pokoj, což jsem teď skoro dva roky dokazovala tím, že jsem nejela na žádný con, výstavu, společenskou akci, neměla jsem potřebu nikoho vidět. (Na první scifisticko-společenskou akci jsem přijela ve čtyřiadvaceti letech, do té doby jsem žila trochu jinak). Komunikace přes net sice probíhala a já ty dotyčné vůbec nechtěla urazit. Zkrátka mi ale kontakt nechyběl (až vylezu z nory, objevím se na Pragoconu), s takovu nějakou pravděpodobnou... pravděpodobností. Tyhle věci už zkrátka neřeším :). Nesnáším plánování a existence například kalendáře akcí mě nechává chladnou. Člověk má žít spontálně, ne zapadat do tabulek, nechat si kecat do toho, kolikrát se má nadechnout, co si vzít na sebe a jak být společnosti prospěšný. Všechno je "naše volba," takže když si někdo rozhodne, že bude žít v lese, (kde pravděpodobně pojde), zruší účet v bance, (protože to není životní nutnost), nenaletí na reklamy, (z nichž většina vypadá jako by je vymyslel mentálně postižený jedinec a jsou určeny pro lidi na stejné úrovni) a nezaloží si profil na facebooku, (na který mám nepublikovatelný názor), je to čistě jeho věc.

Po smrti a na záchodě smrdíme všichni stejně. V tom ostatním buďte sami sebou, ale s rozvahou. Snad při tom tu modrou kouli nezlikvidujeme.

 

Cituji -  polovina věcí, které nám usnadňují život vznikla díky naší vlastní lenosti. - konec citátu. Ano, jenže lenost je hybnou silou pokroku.

*

A jinak - já žil bez vlastního PC až do syých 42 let. Ale v práci jsme tehdy - 1991 - měli mainframe, co utáhl naráz až 10 terminálů. A měl 8 disků po 100 MB, 6 pásek a zabral sál dvou menších školních tříd. EC-1027 wink

Áno, niečo podobné mi napadlo, keď u nás v bloku vypadla elektrina - súrodenci sa nudili, pretože nešiel počítač, televízor, rádio, variť nebolo na čom (nemáme plyňák)... ja som to vzal s kľudom - stačila mi väčšia sviečka a mohol som ďalej čítať. :)

Nikto nedostane to, čo si zaslúži.

Útěk před civilizací do lůna neposkvrněné přírody končí nejpozději tehdy, když toho útěkáře začne bolet zub. Obvykle však mnohem dřív - hned jak dojdou zásoby potravin, co si s té civilizace útěkář přivlekl.

Realistický pohľad, avšak ak by ten jedinec prešiel upraveným výcvikom prežitia so zameraním na úplnú samostatnosť, mohol by to zvládnuť dlhšie. Pravda, moderný človek by sa len veľmi ťažko zbavil všetkých civilizačných návykov.

Nikto nedostane to, čo si zaslúži.

Hmm....

Co tedy autor navrhuje?

Nikdo nám přeci neslíbil,že život bude jednoduduchej.Nebo jo?

Máš svobodu něco udělat.Nemusíš chodit do práce kde tě štve šéf,udělej si vlastní práci,v ní zaměstnance a až začnou chodit pozdě tak.....

Je to tak trochu defétismus.Možná nějaký návrat k jakémusi ideálu zašlých časů?Nikdy žádné lepší dny nebyly.Jak bylo kdesi řečeno:Nic se tak nezasloužilo o ,,staré dobré časy"jako krátká lidská paměť.

Nakonec se ještě dočkám úvahy o nějaké lepším a spravedlivějším světě.No jenom to ne.Dobráků co to myslí dobře se všemi bytostmi už tu bylo spousta.

Myslel jsem že svět si tvoříme sami.

Nič nenavrhujem, ani neradím :)

Nik nám nesľúbil jednoduchý život - skôr je to len povzdych (vo forme úvahy) človeka, ktorému sa rúcajú ideály a nereálne (detské) predstavy :) Moderný človek strávi veľkú časť života papierovačkami, behaním po úradoch a inými zbytočnosťami a pripadá mi, že len málo z toho naozaj žije. Svet si tvoríme sami a tak máme to, čo máme.

Nikto nedostane to, čo si zaslúži.

"Myslel jsem že svět si tvoříme sami."

Nie som sice zastancom utekov do divociny (este stale mame moznost zit mimo mesta  - ak chceme) ale chapem, ze jednotlivec moze byt sklamany z toho, ako tvorime tento svet. Pretoze ho tvorime ako jedna masa, ktoru neovplyvnuju ti najlepsi ale ti najmocenjsi...

"Stare dobre casy"

Stare dobre casy vznikaju vdaka katastrofam sposobenych nasim spravanim sa.  - ked rozbalime 3 svetovu vojnu, hned ako skonci sa nam bude zdat, ze vsetko je fajn. (Tak ako mnohi dnesni dochodcovia nedaju logicky dopustit na komunizmus - pretoze zazili aj nieco horsie napr. fasizmus.). Je logicke ze nova generacia je zhrozena tym, co je prave teraz, pretoze nezazili to, co genaracia pred nimi a nemaju s cim porovnavat... V pripade prirody a ludskych vztahov je to zase opacne - stare genracia nechape novu. je fajn, ked sa aj niekto z mladych vyjadri, ze tento svet straca stare hodnoty...

Clovek je hlavne preto clovekom, ze je neustale nespokojny... a uvazuje.

 

Ps: ak ste citali CERPADLO č. 6 (myslim konkretnu poviedku) tak asi viete, kam smerujeme - podobne ako zaznelo v druhom Matrixe: Neviem ako ten stroj funguje, ale viem preco nesmie prestat fungovat... 

 

Myslím, že některé odpovědi Ti poskytne výborná kniha Jona Krakauera Útěk do divočiny (ano, má to něco společného i s tím filmem, ale já mluvím o knize).  Perfektní ukázka skvělé novinářské práce, kde autor nevypráví jen příběh hlavního hrdiny (což je nejspíš ta story, kterou míní Dot v prvním příspěvku), ale i příklady jiných podobných případů.

Hezké zamyšlení... 

Ty vidíš řešení v útěku od civilizace - budiž. Utéci lze, podle mě, dvěma způsoby: fyzicky, nebo psychicky. Fyzický útěk nebudu probírat, pro drtivou většinu z nás je nemyslitelný ( jsme už opravdu hodně na vymoženostech civilizace závislí, mám na mysli zejména zdravotnictví). Psychický je o kompromisu. Můj chlap s oblibou říká, že jediné, co doopravdy musí, je umřít. Všechno ostatní je věc volby. Někdy je zvolena cesta pohodlnější, "po proudu", ale pak je i znechucení touto cestou větší.

Rozhodně nelze paušalizovat - každý má jiné představy a požadavky. Proto jsem zmínila kompromis.

Pro mě je důležité, abych byla sama se sebou většinově spokojená. Nikdy nedělám nic "kvůli někomu" a případný nezdar pak tolik nebolí. Je důležité dokázat říct NE i těm, na kterých nám hodně záleží. Mimo zaměstnání (studium) je Tvůj čas VOLNÝ. Jak s ním nakládáš? Nečti denní tisk. Zkus jednoduchou věc: pokud právě nejsi studentem politologie, vydrž týden bez televize - budeš překvapený výsledkem (velmi zajímavé filmy si můžeš natočit, podívat se na ně dá třeba v době nemoci). Urči si limit práce na PC (hodina denně?) - to Tě donutí stanovit si priority.  Choď hlavně pěšky, hledej si nové trasy ( i když jít už vychozenou trasou a moci přemýšlet o bůhvíčem taky není špatné). Na víkend si podle momentální nálady splň to, po čem toužíš (z kategorie "na to mám"). Občas si vyjeď do přírody (ta není jen na horách, je i 5 km za městem, a věř že  zajímavá). Nechtěj ujít 20 km za den, ujdi jen 5, ale tak, že si budeš všímat všeho kolem sebe a z toho hezkého, co uvidíš, se budeš těšit. Obklopuj se lidmi, kteří Ti rádi naslouchají a i Ty jim naslouchej. Snaž se o to, čemu se říká pozitivní vidění světa, aniž bys však byl zaslepený - je důležité vědět o nebezpečích, znát je a dokázat se jim bránit. Z civilizačních výdobytků používej jen ty, které nezbytně musíš a i ty dokaž odložit (mobilní telefon), pořiď si jen ty, co jsou kvalitní a dokáží Ti dlouho a dobře sloužit. Zkus někomu, kdo Ti chybí, napsat dopis - tužkou. Věnuj dostatek času odpočinku, spánku. Prostě zvolni, jde to.

To je jen zlomek z toho, co bych Ti poradila a čím se sama řídím. V případě blackoutu bych asi přežila (ještě vím, jak se dojí koza, co žere prase a jak se pěstují brambory i víno), i když bych nutně potřebovala někoho, kdo by mi chránil záda. Ale snad se nikdy Astonovy ani Šamanovy vize nenaplní...

Jen to je ztraceno, čeho se sami vzdáme.

Já v tom mám jasno: Potřebuju moderní vymoženosti, jako elektřinu, teplou vodu, plyn... A samozřejmě i to PC a net. Ale tato depresivní civilizace mě děsí. Co s tím dělám? Za normálních týdnů si vystačím sama se sebou, svou prací, svou největší láskou (fantastikou) a svým přítelem. Pokud nemusím, nikdo mě nedonutí dlít v přítomnosti jiných lidí. Společenský deficit doháním na conech, protože fantazáci jsou z nějakého důvodu jiní. Pořád nevím proč, i když to zkoumám už několik let. Ale jiní jsou, vždycky mě nabijou jako vybitou baterku.

Pokud Vám to přijde jako trochu smutný život, tak vězte, že není, ale člověk asi musí být založením trochu samotář, aby mu to vyhovovalo.

Když jsem nucena pobýt více než hodinu mezi kolegy v práci nebo jinde mezi "normálními" lidmi, mívám z toho hrozné deprese.

Zuzana "Lament" Kocurková

je tvor společenský ani tak ne proto, že by toužil po komunikaci ale pro to, že mu nic jiného, v rámci přežití, nezbývá. I ti naši primitivní paleolitičtí předkové nežili jako osamělí lovci ale společensky v tlupách a kmenech. A proč tak žili? Odpověď je jednoduchá - dělba práce. Lov (hlavní zdroj obživy v paleolitu) za pomocí oštěpů či kyjů je sofistikovaná činnost a jeden člověk na ní zdaleka nestačí. Pravěcí lovci aby byli úspěšní museli spolupracovat jako vlčí smečka, nadhánět, připravovat pasti, finální útok muselo vést několik lidí. Druhotný zdroj potravy, tj. sběr plodů a kořínků a udržování zázemí tj. vydělávání kůží, šití oděvů, udržování ohně a další činnosti nezbytné pro přežití  taky zaměstnaly určitý počet lidí (žen, dětí, starců). Takže jestli podobný útěk od civilizace má být dlouhodobě úspěšný musí být proveden ve skupině. Buď to, nebo je nutno se spolehnout na technologie moderní doby, tj. pušku, rybářské náčiní, pasti, sekeru, pilu, hřebíky, sirky, atd. A pokud by mělo dojít k realizaci prvního scénáře, tak bych si nastudoval nějaké archeologické publikace, které se zabývají štípáním pazourku za účelem výroby čepelek a hrotů, vyděláváním kůži za pomocí popela a moči, taky bych se naučil vyrábět troud a udržovat ho v suchu, pořídil bych si nějaké příručky na rozpoznávání zvířecích stop atd.

Procitam prispevky a nedalo mi to. Musim se ozvat. "Zit bez lidi v divocine" je totiz z meho pohledu nesmysl. Prvni veci je, ze "zit bez lidi" nam dovoluje prave civilizace. Nepotrebujeme totiz lidi, jen kdyz mame anonymni sluzby. Od pekare po policistu. Anonymni sluzby "civilizace" nam dovoluji zustavat v brlohu. A ted ma vlastni zkusenost - ziji na miste, kde sluzby nejsou. A poctive a uprimne mohu prohlasit, ze to bez ostatnich lidi nejde. Je nas tu malo a musime si pomahat. Nejen zeny, ale i muzi. Ano, mame prirodu a klid a uzivame technologicke vymozenosti jako internet ci motorova pila :). Ale jsou prace, ktere proste sami nezvladnete.

Přidat komentář