PR+KOMIKS: Nejslavnější fantasy komiksový epos vychází u nás – Bone se stal Kůstkem!

Článek od: Jiří Pavlovský - 04.06.2010

Kůstek Bone„Miluju Kůstka! Kůstek je úžasný!“

Matt Groening (Simpsonovi)

„Jeff Smith umí lépe než kdokoliv jiný vystavět vtip a jeho dialogy vždycky nadchnou – stejně jako jeho postavy, jeho zvířata, padouši a dokonce i brouci.“

Neil Gaiman (Sandman)

Všechny úspěšné a legendární komiksové série mají jedno společné. Stojí za nimi velké vydavatelství. Až na jednu výjimku. Na fantasy ságu Jeffa Smithe Kůstek (Bone). Tahle řada, která vycházela do roku 1991 do roku 2004 si získala kultovní ohlas i přesto, že si jí autor vydával sám, bez jakékoliv podpory mamutí firmy. Stačila mu k tomu čistá černobílá kresba, ve které se střetává vliv disneyovských komiksů s Moebiem, a příběh, který kritici hodnotí jako stejně ohromující jako Pán prstenů, ale mnohem legračnější.

Kůstek Bone 3Příběh Kůstka začíná úprkem tří podivných bytostí z rodného města, pokračuje závodem krav a končí bojem o osud světa. Tři zvláštní hrdinové vstupují do světa, ve kterém žijí rudí a doutníky kouřící draci, v lesích žijí krysí monstra, které vás chtějí sníst (ideálně zapečené), kde i sbírání medu může být životu nebezpečné a kde každý z lidí má své tajemství. Tak se rozjíždí fantasy epos, ve kterém se míchá humor s emocemi, napětí s hororem, a jedno plynule přechází v druhé - všechno vystižené dynamickou kresbou, díky které Kůstek připomíná nejlepší filmy od Pixaru. A podobně jako tyto filmy, i on bez problému nadchne děti i dospělé. Stejně jako Asterix, Garfield či Hobit nebo Nekonečný příběh nemá ani Kůstek žádná věková omezení.

Kůstek Bone 1Kůstek, přestože vznikl mimo velká studia, si rychle získal až kultovní věhlas a samozřejmě

veškerá možná ocenění. Za dobu vycházení obdržel neuvěřitelných deset Eisner Awards, jedenáct Harwey Awards a kompletní vydání bylo magazínem Time zařazeno mezi sto nejlepších knih všech dob (čímž se Kůstek umístil mezi i u nás známé a kritiky a čtenáři opěvované komiksové tituly jako jako jsou Strážci, Návrat temného rytíře či Pod dekou).

Práva na české vydání se podařilo získat osvědčenému nakladatelství Crew, které svěřilo překlad odborníkovi na fantasy Michaelu Broncovi, který je podepsaný kupříkladu pod překladem Posledního jednorožce či nových vydání Amberu. Jeho hravý styl ke komiksu perfektně sedl - a spolu s grafickou podobou nadchl i samotného autora, který svolil ke kompletnímu počeštění včetně jmen všech postav i názvu série.

Česká verze přináší první dva díly – Útěk z Kůstkova a Velké kraví dostihy - v jedné knize, aby čeští čtenáři, dětští i dospělí, mohli lépe naskočit do epického příběhu a mohli pak netrpělivě vyhlížet Kůstkova další dobrodružství.

Kůstek na Crwecon!

Jiří Pavlovský

Přidat komentář