ČTEME SI: Antikvariátní klenoty

Článek od: Martin Novák - 16.08.2022

Jestli chcete poznat autora, začněte povídkovou sbírkou.
Jestli chcete poznat žánr, začněte antologií.
A jestli nevíte, co chcete, zajděte do antikvariátu…

Co chtějí ženy? Co chtějí muži? A co vlastně chtějí… lidé?

Sbírka Alien sex se ke mně dostala náhodou. Bujné vnady ženy svlékající si kyber-oblek na mě vykoukly z potrhané krabice v brněnském AB antikvariátu Petra Boudy na ulici Kounicova. Co mě ale opravdu upoutalo, byl seznam autorů, kterými se tahle sexy sbírka pyšní: H. Ellison, P. J. Farmer, K. W. Jeter, L. Tuttle a dalších patnáct jmen, které čtenářům sci-fi přijdou přinejmenším velice povědomé.
A to jenom za 35 Kč, Horste!
Sbírku u nás vydal Winston Smith (dnešní Wales) v roce 1994 (rok mj. mého narození). Od té doby na mě čekala. Jak už název napovídá, zabývá se sexualitou (i dnes bohužel tématem ošemetným), a to hlavně tou „cizí“, až mimozemskou. Nejde ale o laciný pornoškvár chapadlovitých orgií. Autoři a autorky (zastoupené ve vyrovnaném počtu) se vypořádávají s povahou lásky, křehkou intimitou, zranitelností, mezirasovými vztahy a hrozbami lidské zhýralosti (ale ano, dojde i na sex!). Jak už to tedy u sci-fi bývá, je tahle kniha především o lidech. Vždyť jde-li o intimnost, i lidé – nehledě na genderu – nám připadají zvláštní, cizí, až jako mimozemské entity.
Za přečtení to rozhodně stojí. Hlavně pokud se nebojíte zůstat šokováni. Jak o sbírce píše editorka Ellen Datlow: „Povídky v ní vás mohou provokovat, poděsit a možná i pohoršit, ale zaručuji, že vás nebudou nudit.“

The Magazine of Fantasy & Science Fiction

Časopis F&SF, jeden ze tří nejvýznamnějších amerických vědeckofantastických měsíčníků, představovat netřeba. Pamětníci si navíc vzpomenou, že kdysi (konkrétně v letech 1992-8) existovala i česká mutace.
Já na to přišel nedávno. V antikvariátu opět brněnském, tentokrát však u Jakubské věže (kde mimochodem existuje úžasná police natřískaná světovou fantastikou!). Nádherné pulpové grafiky, voňavý zažloutlý papír a opět halda jmen, které nelze nechat ladem (A. C. Clarke, S. King, P. K. Dick, R. Bradbury a další, které dnes takhle pohromadě za 50 korun budete hledat těžko). Vše navíc doplněno populárně-naučnými články samotného Isaaca Asimova.
Je věčná škoda, že nakladatelství Polaris kvůli nízkému prodeji časopis zastavilo. Pár kousků se ale stále válí někde po antikvariátech (mrk, mrk!).
V zadní sekci časopisu se navíc můžete pobavit nad dobovými inzeráty českých nerdů devadesátých let: „Patnáctiletý ‚Trekkie‘ hledá dívku z Frýdku-Místku nebo okolí pro ‚společné výpravy do míst, kam lidská noha dosud nevkročila.‘“ Či můj oblíbený: „KLUB přátel díla H. P. Lovecrafta je volným sdružením zájemců o horrorovou literaturu. Má zájem zajišťovat jakékoli aktivity horrorového ražení (včetně hudebních skupin, náboženských kultů nebo her na hrdiny), samozřejmě za podmínek dodržování platných zákonů.“
Chvilku jsem přemýšlel, jestli si nenapsat o členství.

To nejhrůznější nakonec!

Hrůzný čas: Strach ve světě science fiction! – Už ani nevím, kde jsem tuhle knížku vyhrabal (snad to ani nebylo v Brně?). Dodnes ale zůstává nejlepší antologií, jakou jsem kdy četl. Spojuje totiž dvě věci, které na fantastice zbožňuju nejvíc: vědu a horror. A to v té nejprapůvodnější formě.
Chvíle hrůzy, děsu i lehkého polechtání nervů ze světa minulosti i budoucnosti. Třináct povídek science fiction, kde v hlavní roli vystupuje strach.
Horor lovecraftovský, psychologický i apokalyptický… Co víc si přát?
Seznam skvělých jmen a kultovních povídek by v tomhle případě vydal na samostatný článek. Všichni autoři a přítomná díla jsou už dnes považováni nejen za klasiky žánru, ale především za jeho budovatele. Hlavním tahákem pro mě byl John W. Campbell a jeho Kdo je tam?, slavná předloha pro kultovní trhák Věc J. Carpentera. Uchvátila mě ale už první povídka F. B. Longa, Muž s tisícem nohou – horor pečlivě spletený z výpovědí svědků, deníkových záznamů a novinových útržků, který pro mě jednou provždy definoval, jak se tvoří hrůza v literatuře. Pak už mě knížka nepustila. A vlastně se mě drží dodnes.
Zkrátka, jestli na tuhle krásku z roku 1996 někde narazíte – Nebuďte blbí, berte!

A proč právě antikvariát?

Možná se teď ptáte, proč o těchhle věcech píšu. Neměl by tenhle občasník doporučovat knihy, které si můžete reálně koupit? Knihy, pro které se nemusíte plazit po kolenou, šmátrat v provlhlých krabicích a plahočit se plesnivými antikvariáty v zapadlých uličkách?
Možná.
Možná ale chci podpořit právě ty antikvariáty. Inspirovat vás, abyste jednou za čas opustili bezpečná loviště e-shopů a profláknutých knihkupectví, abyste dali šanci těm, kteří dávají druhý život dnes již možná zapomenutým pokladům světové literatury.
Tak šup šup! Než vám to někdo vybere!
Nikdy nevíte, jaký klenot tam na vás čeká.
A v tom je ta krása. Ne?

Komentáře

Přidat komentář