RECENZE: V tajné službě Koruny české

Článek od: frankie - 03.04.2020

Kniha V tajné službě Koruny české spadá do série Jana Kotouče České země. Kniha je méně rozsáhlá a tvoří časovou výplň mezi Ofenzivou českých zemí a Spojenci českých zemí, druhým a třetím dílem série. Alternativní historie autora zpodobňuje velkolepý střet mezi mocným Česko-slovenským královstvím a ještě silnějším carským Ruskem. Knihy na sebe úzce navazují, proto je vhodné je číst opravdu postupně. 

V tajné službě Koruny české si bere ty nejzajímavější postavy z předchozích dílů a rozehrává menší střet odehrávající se v jednom prostoru. Kniha tím dost trpí, čtenář si pak může uvědomit, o kolik je děj ochuzen, pokud se autor nevěnuje více dějovým liniím. Na druhou stranu je zde více prostor pro hlubší poznání hlavních hrdinů a také pro jejich osobní dramata. Děj táhne Pavel Grecko – špion česko-slovenské rozvědky figurující pod jménem „agent Tatran“. Zdárně ho doplňuje jeho manželka Taťána Grecková, původem ruská šlechtična, jejíž rodina však upadla v carovu nemilost a ona sama skončila jako prostitutka. Oba jsou úspěšní v rozkrývání intrik carových nohsledů a špionů. Válka se totiž nachází v oddechovém období. Česká i ruská strana maximálně zbrojí, aby se pak mohli vrhnout na nepřítele s neztenčenou silou. Ticho před bouří je obdobím menších srážek a pokusů co nejvíce uškodit soupeři přímo v jeho zázemí, v továrnách produkujících zbrojní materiál, získat maximum zpravodajských informací. V knize sice chybí letecké souboje, námořní bitvy, na druhou stranu ukazuje probíhající válku z jiného úhlu pohledu. Na doplnění funguje, ale kdyby se série ubírala tímto směrem zcela, fanoušci Jana Kotouče by zaúpěli nespokojeností.  

Národnostní vztahy Čechů, Maďarů, Němců v našem království se prolínají celou knihou a ne všem je po chuti to, že hlavní slovo udávají Češi.
V doslovu autor uvádí, že rozhodnutí napsat tuto knihu usnadnily i požadavky čtenářů. Jako doplněk série kniha funguje, tím svůj účel plní, ale nelze k ní přistupovat s přílišným očekáváním. Díly ze standardní série nepřesahuje.  
Obálka je opět famózní, ale to není nic, co by z předešlých dílů překvapilo.


V tajné službě Koruny české
Jan Kotouč

Nakladatelství: Brokilon
Obálka: Tomáš Flak
Rok vydání: 2019
Počet stran: 207
Vazba: Pevná
Cena: 298,- Kč

Další recenze na knihy ze série:

Ofenziva českých zemí - frankie

Nad českými zeměmi slunce nezapadá - frankie

Nad českými zeměmi sunce nezapadá - Honza Křeček

.

 

.

Komentáře

No, docela překvapení, oddechové díly se obvykle do válečných sériích nevkládají. Ovšem zde to působí i sympaticky. Kromě reálií války je to taková špionážní detektivka, samozřejmě s divočejším finálem. A jako všechny Kotoučovky, dobře se to čte. Dokonalé to není, ta pátrání jsou poněkud jednoduchá, někdy podaná v nádechu detektivek z první republiky, kteých v tomto stylu u nás poslední dobou několik vyšlo. A není to až tak špatný nápad. Kniha není špičková, v tom má recenzent pravdu, ale za mě spokojenost. Nakonec, tak nějak výsledky zásahu manželů Greckových se projeví  pozitivně i negativně v daším díle.  Mimochodem, jak se zdá, s nimi se autor tak nějak nejvíc ztotožnil. No jo, český James Bond s paní Bondovou, stejně dobrou jak on, to čecha vždy potěší.

Přidat komentář