FILM: Doctor Strange

Článek od: Tereza Kadečková - 29.10.2016

Od mimozemšťanů, superhrdinů a bohů se Marvel přesunul k čarodějům.

Doktor Stephen Strange je arogantní neurochirurg, který si pacienty vybírá podle toho, jestli je zvládne vyléčit někdo jiný nebo ne. Vůči svým známým se chová jako mizera a ač zachraňuje životy, vlastně myslí jen na sebe.

Jeho život se ale otočí vzhůru nohama, když si při autonehodě rozdrtí ruce. Tatam je preciznost jeho práce a Strangův život se hroutí jako domeček z karet. Při snaze najít ideální léčbu zavítá na východ do chrámu, kde se lidé učí mystickým uměním. Strange tak najednou objevuje světy plné kouzel, energií a různých dimenzí.

Studio Marvel otvírá nové dveře do svého univerza. Zatím jsme tu měli superhrdiny, bohy a mimozemšťany. Teď se mezi nimi objevují lidé s magickými schopnostmi. Doctor Strange je docela obyčejný příběh představující nového hrdinu na scéně. Dozvídáme se, jak ke schopnostem přišel, čím si musel projít, jak to změnilo jeho charakter a co od něj můžeme dál očekávat. Někteří o něm pochybují, jiní do něj vkládají naprostou důvěru a je všehovšudy něčím speciální, i když nikdo neumí říct přesně čím. Jeho mentorka (Tilda Swinton) je na něj tvrdá a hlavní záporák (Mads Mikelsen) se nezastaví před ničím. Takže vlastně nic nového pod sluncem.

Jenomže potom přijde na řadu vizuál a diváci zůstanou zírat s otevřenou pusou. Když nám Inception ukázalo snovou vizi města, bylo vlastně jen dítě v plenkách. Doctor Strange je plný zrcadlových světů, lámajících se realit, jasných barev, děsivých obrazů a jiskřících kouzel. Jenom procházení jimi je úžasná podívaná, a ve chvíli, kdy se v nich začne bojovat, nezná fantazie mezí. Postavy skáčou z místa na místo, běhají po stropech, nahoře je dole, dole je nahoře, vlevo je teď taky nahoře, vpravo se pro jistotu někam ztratilo, a ani čas už nefunguje tak, jak má. Lámání reality je veskrze chaotické, ale vypadá naprosto úžasně a dělá z Doctora Strange jeden z nejzábavnějších marvelovských filmů.

Benedict Cumberbatch zvládl zahrát arogantního doktora na jedničku. Role mu sedí a očividně se v ní cítí jako ryba ve vodě. Typický marvelovský humor se taky objeví, i když některé vtipy, jako třeba narážka na Strangovo jméno, se v českém překladu ztratí.

Doctor Strange přináší vizuální orgie a otvírá Marvelu dveře pro objevování nového světu plného magie. Základní premisa příběhu je sice stará ohraná písnička, ale toho si ani nevšimnete, protože budete až moc unešení tím, jak celý film vypadá.

Hodnocení: 80%

Doctor Strange 
Režie: Scott Derrickson
Scénář: Scott Derrickson, C. Robert Cargill, John Spaihts
Kamera: Ben Davis
Hudba: Michael Giacchino
Hrají: Benedict Cumberbatch, Chiwetel Ejiofor, Mads Mikkelsen, Rachel McAdams
 

Komentáře

Ty si nepamatuješ, co říkal Edna módní v Úžasňákách?!?! Žádný pláště, pláště jsou zmar a přivedou tě do hrobu:-DDDD

Ale Strange jsem zatím neviděla, tak nevím, třeba pak změním nízor:-D

Ostrou mysl i tužku všem, přeje M

Je to podlě mě moc pěkný vizuální popcorn. Milé, barevné, nijak extrémě oduševnělé, ale přesto nenudí.

Pěkná recenze Terezko.

Žij svůj život tak, aby až ti nakonec proběhne před očima, jsi nevěděl, jestli sleduješ adventuru, nebo porno.

 

Přidat komentář