LITERATURA: Aeronautilus 2015

Článek od: Redakce - 10.07.2016

Kdo si včera v Chotěboři odnesl ceny Aeronautilus?

Kniha roku

Nováková, Julie: Elysium (Brokilon)

editor Nováková, Julie: Terra Nullius (Brokilon)

Renčín, Pavel: Vězněná (Argo)

Slováková, Petra: Démon z East Endu (Brokilon)

Šlechta, Vladimír: Rok havrana (Brokilon)

 

Povídka roku

 

Čechalová, Božena: Psí měsíc (XB1 2015/10)

Nováková, Julie: Zaříkávač lodí (Brokilon)

Obluk, Pavel: Prospektoři z Coranu (ant. Capricorn 70)

Pecharová, Petra: dvacet cigaret denně a pět jazyků (ant. Terra Nullius)

Seiner, Hanuš: Terra Nullius (ant. Terra Nullius)

 

 

 

Nejlepší obálka knihy nebo časopisu

Javora, Jakub: Capricorn 70 (ed. Robert Pilch) (Brokilon)

Kobík, František: Odyseus (V. Šorel) (XYZ/Albatrosmedia)

Kupčík, Lubomír: Pán země (O. Neff) (Albatrosmedia)

Malík, Milan: Poslední policajt (B. H. Winters) (Triton)

Willert, Petr: Bitva o Sinaj (Fantom Print)

 

Nejlepší web

Děti noci

Sarden

vanili.cz

Vlčí bouda

XB - 1

 

Velmistr organizátor

Václav Fořtík

Velmistr autor

Vladimír Šlechta

Komentáře

Řada podobných žánrových soutěží je vtipných, člověk se baví už když čte nominace a jména sponzorů, ale tahle je jednoznačně nejvtipnější.

Tak jak pak můžeš vědět, že to vítězství bylo unfair? Třeba je fakt nejlepší? :-P

Já jsem toho moc z českých taky nenačetl a marně přemýšlím, co bych si z produkce 2015 chtěl ještě přečíst,  Elysium mi nesedlo opravdu těžce, to už se mi víc líbily hříčky typu Turbulentní vesmír ale ty zase nemůžou aspirovat na nějakou cenu. 

 

Já neříkám, že bylo unfair. Pobavila mě nominace - vše téměř z jedné dílny, vše téměř jedna sbírka. Skoro jakoby navrhovatelé ani nic jiného nečetli/neznali. (Nic proti Brokilonu, vydávají kvalitní věci, ale nejsou jediní.) A některé návhry mě teda dost zarazily - třeba obálka Posledního policajta pro změnu od Tritonu (kniha super, ilustrace také ujde, ale ta grafika - au.)  

Výběr je drobet zvláštní. Ale přece jen bych místo námitky na to že je to hodně z jedné stáje, čekal protiargumentaci ve stylu : Proč nominace minula tohle a tohle? (konkrétní počiny) 

Ale já jsem spíš pátral po tipu, na zajímavé věci z české produkce 2015.

Tip vám dát můžu zcela nezávazně :-) Od Lucky Lukačovičové Zelený drak, karmínový lev - detektivka z rudolfincké Prahy se zajímavým doslovem od Františky Vrbenské. Někde v archivu je tu na to moje recenze. Řemeslně je to dost na vysoké úrovni, a to nejen na českou knižní produkci. A zajímavá by mohla být i Sbírka ctností, od její sestry Petry, ale tu jsem zatím nečetla. Soudím jen dle toho, co jsem od PL četla přadtím. Obě knihy prošly celkem nepovšimnuty.     

Zelený drak patří do série karminovych kamenů a určitě te sérii nedělá ostudu. Pracuje to moc hezky s historickými fakty a autorka dokresluje to , co se nedá doložit fakt povedene. A doslov od Frantisky je (a to se nechci rouhat) skoro lepší než samotná kniha:-)

Ostrou mysl i tužku všem, přeje M

Jenom podotknu, že i když mě záplava nominací potěšila, samotného mě překvapilo, kolik jich Brokilon dostal. Věřte mi, že v tom nemám naprosto prsty, poprvé jsem se o nominacích dozvěděl ve chvíli, kdy byly vyhlášeny, a v Chotěboři jsem ani nebyl, abych při hlasování o vítězi mohl lobbovat - což bych stejně neudělal...

Podle těch nominací to skoro vypadá, jako by českou žánrovou fantastiku nevydával skoro nikdo kromě mě, což je samozřejmě blbost... Takže potěšilo a překvapilo, svoji radost neskrývám. :)

Přidat komentář