RECENZE: Ondřej S. Nečas, Síť přízraků (Kladivo na čaroděje 7)

Článek od: Monika Slíva - 10.08.2014

Sedmé pokračování Kladiva na čaroděje se vrátilo do rukou již jednou osvědčeného autora třetího dílu s názvem Kruté stroje. Síť přízraků upletl Ondřej S. Nečas přímo bravurně a nedělá ostudu ani svojí starší sestřičce, ani ostatním sourozencům od jiných literárních tatínků.

Jak asi musí být několikasetleté čarodějnici, kterou upálili a ona se celá staletí snaží milimetr za milimetrem vrátit do fyzické podoby a získat zpět svoji původní moc? To si těžko kdokoliv z obyčejných smrtelníků umí představit. A pokud jste jedním ze smrtelníků, jež si přivlastnili některý z jejích svitků zajišťujících nadpřirozené schopnosti a možnost návratu mezi ně, máte díky tomu pocit naprostého bezpečí a nedotknutelnosti, tak už si to nepředstavujete vůbec. Čarodějnice je ale zpět a má na celou věc naprosto odlišný názor. A začnou se dít Věci.  A mrtvoly budou lítat vzduchem. Obrazně řečeno. Vlastně nejen obrazně.

Sotva byste měli celou záležitost v přímém přenosu, kdyby do toho nebyla zapletená naše roztomilá čtyřka antihrdinů. Walter se v tomto díle bohužel jen mihne, protože přízrakům chybí hmotné tělo, nebo ovládají živé, takže odborník-nekromant nemá při řešení tohoto případu moc co na práci. V hlavní roli si užijete Klaudii, protože hlavní osa příběhu se točí nejvíc kolem ní a její schopnosti komunikovat s duchy a telepaticky ovlivňovat druhé. Felix, který z duše nesnáší jakékoli dobré skutky oprávněně tuší, že Klaudiino samaritánství a snaha pomoci malé holce v nesnázích bude po zásluze potrestána, ale svojí kolegyni prostě nemůže nechat na holičkách. A Vincent? Opět můžete čekat jeho standardní roztomilost, tentokrát vyšperkovanou ala Ivánek z Mrazíka. Zlobils? Poper se s novou identitou! A nebyl by to Vincent, kdyby tomu nenasadil nějakou tu korunu.

Kotrmelec, který zápletka příběhu udělá na konci, je velmi nečekaný a závěrečné finále odehrávající se v kulisách jedné z nejošklivějších staveb v Čechách (možná i na větším území) je velmi epický a rozhodně si ho užijete. Akorát o té umírající magii se toho zase moc nedozvíte, ale možná je to schválně, abyste byli napjatí do dalšího dílu.

ukázka z knihy zde

Ondřej S. Nečas: Síť přízraků (Kladivo na čaroděje 7)
Nakladatelství: Epocha
Edice: Fantastická Epocha
Obálka: Lubomír Kupčík
Rok vydání: 2014
Vazba: brožovaná
Počet stran: 180
Cena: 169,- Kč

 

Komentáře

Doniesla som si z výletu - konkrétne z Pražského Hlavního nádraží - prvú časť tejto mnoho.... lógie. Čítam si o Félixovi a Monike :D a som z toho celá nešťastná. Zase si raz pripadám ako píšúce batoľa, ktoré dovtedy trasie textom, kým z neho sem-tam nevypadne slušná veta, kým tento majsterštyk o Temnejšom Podčesku takýmito premyslenými hláškami priam hýri.  Upísala by som dušu - i keď tá v tomto svete vlasne nie je... teda skôr telo, áno, bude to telo - aby som vedela písať aspoň zo štvrtiny takto dobre. :D 

Dostala som Kladivem po hlave, i keď nie som vôbec žiadny čarodej. To je také nespravodlivé. :D

A bude hůř... snad to ani radši dál nečtěte, protože jestli se vám líbíl první díl a úchylná partička vás chytla, bude to čím dál horší:-) Zatím ani jeden ze sedmi vydaných dílů Kladiva nevybočuje kvalitou příběhu. Každý díl je jiný, najdete horor, thriler i detektivku, ale všechny drží linii vyprávění i charaktery postav na velmi vysoké úrovni. A kdyby se mi někdo zeptal, který z nich se mi líbil nejvíc... tak vážně neřeknu, protože nevím... možná, že zatím ještě nevyšel... tak snad až bude celá série u konce:-)

Ostrou mysl i tužku všem, přeje M

Nie po prvýkrát som sa začítala do príbehu, ktorý má závislostné následky. Myslím, že Kladivo je presne ten typ, chytne a nepustí. :D P.S. A zvlášť, keď sa jedna významná postavička volá Monika. Lebo... tiež som Monika. :D :D 

...byl opět perfektní. I když nebyl tak prohláškovaný jako některé minulé svazky, detektivní zápletka a Vincencova metamorfóza to bohatě vynahrazovaly. :-D

Přidat komentář