RECENZE: Mark Hodder: Podivná záležitost se Skákajícím Jackem (Burton & Swinburne 1)

Článek od: Jan Žlebek - 30.05.2014

Burton a Swinburne. Těžko byste našli rozdílnější tandem hrdinů. Vysoký cestovatel, šermíř a polyglot sir Richard Francis Burton připomínající vzhledem Araba a pomenší zrzek Algernon Charles Swinburne, jenž hledá básnickou inspiraci v nebezpečí a uspokojení ve vlastní bolesti. Oba muže spojuje přátelství, obliba brandy a také dobrodružné vyšetřování v průmyslovými parami zahaleném steampunkovém Londýně Marka Hoddera. Dámy a pánové, přichází Podivná záležitost se Skákajícím Jackem.

Společně s nesourodou dvojicí se do pátrání po záhadné postavě, jež ohrožuje počestnost nevinných dívek, vrhne i čtenář, který se může nechat unést autorovou fantasií a talentem pro vymýšlení šílených vynálezů. A jak postupují kroky vyšetřovatelů, ukazuje se, že se Burton a Swinburne dostali na stopu něčeho, co stvořilo svět tak, jak ho znají. Svět viktoriánské éry bez královny Viktorie a technologického rozvoje bez omezení morálkou.

Napsat, že steampunkový žánr se v naší zemi poslední dobou veze na vlně popularity vysoké jako vzrostlý exemplář slona afrického, je stejně platné jako nosit mlhu do metropole na Temži. Potvrzují to nejen romány, jako je například série Mechanické století Cherie Priestové či chystaný Pelyněk Daniela Tučky, ale rovněž české i zahraniční antologie, z nichž není možno nezmínit sbírku Plnou parou. Proč? Mezi jmény zúčastněných autorů najdete i právě Marka Hoddera, jenž laskavému čtenáři nabídne v povídce Mimova mumie ochutnávku svého pojetí steampunku.

S parním žánrem duchovní otec Podivné záležitosti se Skákajícím Jackem poněkud mate tělem. Na první pohled píše zábavnou až místy fraškovitou četbu – považte sami, nakolik vám spadá komunikační systém využívající mluvících a nadávajících papoušků do kategorie seriózního steampunku a nakolik kamsi mezi geniální objevy českého MacGyvera Myšpulína. Když se ovšem začtete hlouběji a odhlédnete od excentrických inovací (či je shovívavě přijmete jako součást paropunkové fascinace vědou a technikou), objevíte autorovu historickou erudici a vytříbený smysl pro detail – aniž by cokoliv z toho ovšem ubralo jedinou unci zábavnosti. Krom dějepravných hrátek s osudy skutečně žijících velikánů viktoriánské Británie, u nichž nikdy přesně nevíte, kde končí Hodderova imaginace a začíná historická pravda, atmosféru doplňují také citáty v úvodech kapitol. Vyjma myšlenek duševních titánů éry páry se seznámíte také s několika dobovými inzeráty, jež působí vedle současné mediální smrště reklamy příjemně starosvětsky a probouzejí nostalgii.

Velice příznivý dojem z napínavého detektivního příběhu, který neváhá těžit z umění spektáklu, podtrhuje i grafické zpracování a jazyk. Pokud nacházíte zalíbení v mírně archaickém vyjadřování, jež ovšem nijak neztrácí na srozumitelnosti, vychutnáte si libozvučný překlad Marka Drdy. A to navzdory skutečnosti, že na něj prve pomyslíte při pohledu na nepochopitelně do textu zalomené poznámky překladatele, které působí rušivě a z důvodů záhadných jako identita Skákajícího Jacka nejsou umístěny pod čáru. A pakliže najdeme poznámku pod čarou, bohužel nejsme ušetřeni hned třech chyb. Nad tím vším by se dalo mávnout rukou, protože celkovému hodnocení románu neuberou – ovšem v kontextu podařené obálky a překladu na úrovni takové zaškobrtnutí zamrzí. Příjemný bonus v závěru nabízí medailón z pera Martina Šusta a stručné představení skutečných historických postav, které se na stránkách knihy objeví.

Suma sumárum nabízí Hodder špičkovou odpočinkovou četbu, jež naplno těží z jeho nadšení pro historii i steampunk. Svižně napsaný román s atmosférou hustou jako průmyslové exhaláty patří k nejzdařilejším prvotinám, s nimiž může mladý gentleman či dívka z lepší společnosti přijít do styku. A ačkoliv předestírá Podivná záležitost se Skákajícím Jackem uzavřený příběh, nabízí nakladatelství Triton, v jehož péči série Burton & Swinburne vychází, v současnosti již druhý díl s názvem Případ mechanického muže. A není lepší reklamy na pokračování dobrodružství neobvyklé dvojky než velice povedená první část. Tak tedy dámy a pánové, plnou parou vpřed!

 

Mark Hodder: Podivná záležitost se Skákajícím Jackem
(The Strange Affair of Spring Heeled Jack)

Nakladatel: Triton 
Překlad: Marek Drda
Obálka: Jon Sullivan
Redakce: Dana Veselá
Rok vydání: 2014
Počet stran: 392
Rozměr: 125 x 200
Provedení: paperback
Cena: 299 Kč

recenzi napsal Jan Žlebek

Komentáře

Musím říct, že jsem se na Jacka hodně těšila. A taky musím říct, že s Vaší recenzí souhlasím jen zčásti. Autorova historická erudice je zajisté nesporná, ovšem alespoň pro mě byla obzvlášť v první polovině knihy na samé hranici únosnosti. Celá knížka na mě, samozřejmě s nadsázkou, působila tak, jako by se Mark Hodder se původně rozhodl napsat historický román. Když se protrápil až do poloviny, zjistil, že nudou usíná, a tak druhou polovinu steampunkově nakopl takovým způsobem, že čtenář (tedy já), který se musel přemlouvat, aby knihu v polovině neodložil, jen nevěřícně kroutí hlavou, jaká to byla jízda, a nedočkavě vyhlíží další díl. Skákajícího Jacka si rozhodně řadím mezi knihy nezapomenutelné a jedinečné a hodně doufám, že v dalších dílech bude méně historických dat a faktů a více strhujícího děje.

Zdravím - momentálně smolím recenzi na druhý díl a... neřekl bych, že vás autor potěší, tím, že by ubylo historických prvků :-). Hodně jsem při čtení ocenil tu dodatkovou část "Mezitím ve viktoriánské době...", která popisuje skutečné dějiny. Porovnávání těch rozporů mi přišlo super. Celkově bych řekl, že se u druhého dílu už autor rozkoukal a má víc jasno, co a jak chce psát - a rozhodně se mu podařilo mne zaháčkovat na další pokračování.

Díky za náhled do druhého dílu. Nejsem si úplně jistá, jestli se mi do něj kvůli té historii bude chtít, já prostě historické knihy a knihy o historických skutečnostech ráda nemám, ale zas je fakt, že duo Burton/Swinburne je fajn, takže jim tu šanci asi dám.

Přidat komentář