EDITORIAL: Třetí šéfredaktorská reinkarnace

Článek od: Martin Stručovský - 16.03.2014

Vážené čtenářky a neméně vážení čtenáři,

po nedávném a velice zákeřném útoků hackerů jsme v redakci dospěli k závěru, že nastal vhodný okamžik k tomu, abychom se vám svěřili se změnou, která u nás nastala už před nějakou dobou. Protože jistě mi dáte za pravdu, že kdyby nastal další útok, už bychom k tomu nemuseli mít příležitost.

Náš šéfredaktor Jan Pechanec už se ke své lítosti a k lítosti celé redakce nemohl kvůli pracovním a jiným povinnostem Sardenu věnovat tak, jak by si přál a po dlouhých debatách jsme v redakci dospěli k závěru, že po Petru Holanovi a Janu Pechancovi se k řídícímu pultu Tardis postavím já.

Být šéfredaktor Sardenu je nejen obrovská pocta, ale zároveň i závazek vůči vám - čtenářům, ale také vůči celé redakci. Sarden tu s námi letos bude už čtrnáctý rok a já doufám, že ho povedu dál vstříc radostné budoucnosti. Ano, dámy a pánové, rád bych byl dobrým šéfredaktorem a upřímně doufám, že budete se Sardenem i dál spokojeni a dál s námi budete cestovat po nejrůznějších fantastických světech.

Když už jsem zmínil budoucnost, určitě vás zajímá, co pro vás chystáme v nejbližší době. Rozhodně nečekejte žádné obrovské změny, jako byl nový vzhled (doufám, že už jste si na něj všichni zvykli) a pracovat budeme víc na obsahu. I dál se budete setkávat s tím, na co jste zvyklí – tedy s knižními, komiksovými a filmovými recenzemi. Těšit se můžete třeba na recenzi na Volání kukačky, kterou napsala J. K. Rowlingová pod pseudonymem Robert Galbraith.

Chybět nebudou ani ukázky a soutěže. I letos pravidelně nadělujeme knihy, komiksy, hry a další zajímavosti. Určitě nevynechejte ani jednu ze soutěží, protože i v případě, že nevyhrajete, můžete každý měsíc získat jedno číslo komiksového magazínu Crew. Víc si o tom můžete přečíst tady.

Letos rozhodně bude víc rozhovorů, zatím jsme vám přinesli interview s Petrem Hetešou  a Zuzanou Janovskou. A v nejbližší době se můžete těšit na rozhovor s vítězkou literární soutěže New Weird Terezou Kadečkovou, a také na obrovský experimentální rozhovor s Janem Poláčkem a Ladislavem Fuksem. A o dalších se jedná.

V neposlední řadě se pak podíváme na zoubek televizním seriálům. V nejbližší době to bude Sleepy Hollow, Agents of SHIELD a Da Vinci´s demons, jehož druhá řada už je pomalu za dveřmi.

 

Nezbývá než věřit, že nás budete i dál rádi číst a případně vyjádříte svůj názor pod článkem.

 

Březen zalitý sluncem přeje

 

Martin Stručovský

Šéfredaktor

 

 

Komentáře

Gratuluji a myslím, že už bylo na čase, aby to padlo oficiálně :-)

Udělal jsi pro Sarden kus práce, většinu stávajících redaktorů jsi na Sarden přitáhl, takže šéfredaktorský post ti patří zaslouženě :) Tak ti jen popřeju, ať tě ta práce baví a ať tě my redaktoři moc nezlobíme :)

Tak já budu remcat, jo? (Když už k tomu tenhle úvodník napůl vyzývá.) a) Nový vzhled. Asi se Vám líbí; budiž. Ale zvyká se na něj věru špatně, zvlášť když to člověk vidí prvně. Při tom řazení hlaviček článků cikcak je dosti chaos v tom, co vlastně k čemu patří - už to trvá skoro čtvrt roku a pořád ještě pracně hledám, jestli autor konkrétní stati je ten hned nad hlavním titulkem, anebo ten hluboko dole... b) Slovíčko "Editoriál": Už jsem na něj koukal někdy před týdnem a pořád jsem tu záhadu nerozluštil. Jakou řečí to je? Česky ne, anglicky s čárkou nad "a" taky ne... c) A do třetice to nejdůležitější, co jsem nikdy nepochopil už v byvší versi a co nechápu, proč jste stejným způsobem zachovali: K čemu je, hrome, dobré ukazovat nejnovější komentář, když není poznat, čeho se týká? Totě tak asi všechno (na slovíčko "beta" v hlavičce se neptám, beru ho jako hrdé hlášení se ve vlastním oboru k "béčkovosti"). A abych jen neremcal, gratuluji novému šéfredaktorovi ke zvučnějšímu titulu. Že v praxi obnáší jenom spoustu nevděčné dřiny, to nepochybně dávno ví sám... (P.S.: Prvně teď jdu vyplnit nový protirobotí test. Doufám, že se trefím, protože ta otázka má dvě možné odpovědi.)

Vážený Leonarde, děkuji za gratulaci. Na dříně se shodneme, ale snad to nějak půjde. A teď k Vašim dotazům.

a) Orientace v článcích není příliš obtížná - když se podíváte, zjistíte, že každý článek je v takovém sloupečku a navíc, že všechny texty oddělují čáry. Myslím si, že rozpoznat kdo co napsal pak není příliš obtížné - autor je vždy uveden na pravé stránce tohoto sloupku. Navíc až bude Sarden úplně hotový, najdete pod každým textem i medailonek autora, kde budou i všechny jeho texty.

b) "Editoriál" je špatně - správně je samozřejmě "Editorial" Opraveno. Děkuji za upozornění.

c) Nejnovější komentáře - Poslední komentáře - ukazují se k čemu patří. Pod částí komentáře, kterou můžete vidět vždy na pravé straně, je vždycky název článku po jehož kliknutí se dostanete na samotný článek. První čeho jsem si tak všiml, byl Váš komentář. Na slovíčko "beta" se sice neptáte, ale já Vám rád odpovím. Nehlásíme se tím k žádné béčkovitosti, ačkoliv to není zase tak špatný nápad, pouze tím říkáme, že Sarden jede na beta (zkušební) verzi a že ještě stále vychytáváme mouchy a ladíme detaily. Což snad už nebude trvat příliš dlouho.

Mějte se pěkně a budu se těšit na Vaše další komentáře

PS. gratuluju ke splnění testu.

 

 

Nejdříve bych chtěla pozdravit Tlustého zlého strýce Leonarda, jsem ráda, že komentářem zavítal i na Sarden. Vnímám to jako závan čerstvého vzduchu - což určitě TZSL pobaví - málo se tady diskutuje, málo to tu žije, což stránky činí poněkud suchými (několikaletý problém).  Ano, já sama si připadám jako věčná beta a evidentně jí i zůstanu :-). Těším se až stránky budou hotové a aspoň ony budou alfa. Hlavně je dobře, že vůbec přežily nedávný útok a vůbec existují a mě, scifistovi, poskytují prostor. Martine, děkuju za tvou práci (jestli jsem to ještě neudělala) a to mi připomíná, že ti musím napsat, takže koukni do pošty.

Tak jo, chvíli jsem přemýšlela, jestli to nebude zrovna ode mně vypadat jako pochlebování a pověstné lezení kamsi, ale nakonec jsem usoudila, že jsem slušně vychovaná osoba,a že mi tak velí společenský bonton:-)

Já ti tedy též gratuluju k oficiálnímu jmenování do této vezkrze nevděčné funkce, která s sebou přináší společenskou prestiž a práci a práci a práci:-) A přeju ti (a hlavně nám redaktorům), aby ses nám dlouho zachoval v plné síle a nadšení pro věc.

A slibuju na psí uši a na kočičí svědomí, že ti budu pomáhat udržovat kormidlo ve správném směru, jak to jen půjde:-)

Ostrou mysl i tužku všem, přeje M

Aha, tak jo, s těmi komentáři už je to funkční, omlouvám se. Já si to včera při psaní nekontroloval, naposled jsem se díval někdy před měsícem - nebo snad dvěmi? - a to to bylo ještě jako zastara. (Taky mám pocit, že tehdy byly rovněž jako zastara při pravém okraji, nikoli dole; vzhledem k tomu, že tehdejší "vpravo" stejně jako současné "dole" pro mne znamená "za okrajem obrazovky", nemám to na očích.) A pro L. Kouckou: Já tady nejsem žádná novinka, když mám pocit, že se mne něco týká nebo že k tomu opravdu chci něco plácnout, komentuji. Bývá to tak dvakrát do roka, mám ten dojem...

A ne, nevidím hlavičky článků ve sloupci a oddělené čárou; mně se zjevují poschoďovitě přiražené jedna na druhou. Ale je možné, že to si jenom váš systém nerozumí s nastavením mého počítače - stejně, jako mi z neznámých důvodů tenhle komentovací formulář odmítá uznat dělení odstavců...

Můžu se zeptat na verzi prohlížeče? Protože co jsem koukal, tak jediný problém může způsobovat Internet Explorer 8. Tam je to skutečně asi rozhozené, ale nechce se mi věřit, že by tu obskurní, nebezpečnou středověkou záležitost někdo dobrovolně používal.

IE 8 a nižší nepodporujeme a asi ani nebudeme, protože:

a) vynaložené úsilí na odladění pro tento prohlížeč se podle mě žádným způsobem nevrátí. Jde o nebezpečnou věc plnou děr a nepodporující spoustu standardů tvorby stránek, která je nebezpečná i svému uživateli. 

b) nemám to ani na čem vyzkoušet jak je to prastaré. Rok 2009 je na internetu předlouhá doba a nyní je k dispozici už verze IE 11. 

Všechny ostatní prohlížeče, i novější verze IE Sarden podporuje bezezbytku. Dělení na odstavce bude asi ten samý problém. 

 

Každý národ má takové politiky jaké si zaslouží -> Svůj svět si musíme zasloužit!

Simcikovi: Konqueror. Verzi nevím, to na něm nikde není napsáno (anebo jestli je, nevím, kam se podívat). Ale tak nějak ten rok 2008 by to být mohl...

Si myslím, že si tlustej strejda dělá s tím prohlížečem srandu. A když už sem píše on, tak já si taky něco dodám. :)   Hlavně je třeba potvrdit, že vzhled sardenu je naprosto příšerný a to to ještě beru jakou eufemismus.  :(

Ne, není to přehledný.

Ne, není to pěkný.

Ne, nevypadá to moderně.

Ne, nechápu, proč tam máte "beta" a holedbáte se, že už to tak zůstane.

Ano, velmi nerad si tyhle stránky otvírám, protože mě ten amatérusmus přímo uhodí do očí a pak se těžko věží, že obsah může být, na rozdíl od vzhledu, kvalitní.

Ano, přes to všechno je jednou za uherskej rok otevřu, protože mě zajímá, co nového finka zase napsala.  ;)

Možná by vám mohli poradit z Fantasyplanet, nebo z Dětí noci, jak se dělá slušnej moderní design.

 

P.S.

Samozřejmě gratulace šéfredaktorovi.

Napřed děkuji ke gratulaci a teď námitkám. To, že se ti vzhled nelíbí chápu. Jsme jen lidi, všichni máme odlišný vkus, takže je v pořádku, že se ti nelíbí vzhled Sardenu. Kdybychom měli všichni stejný názory, tak by byla na světě nuda. Nicméně to, že říkáš, že má Fantasy Planet moderní vzhled je kec a důkaz toho, že lidi ve fantastice jsou konzervativní a nepřátelští vůči každé změně až hanba. Fantasy Planet má vzhled hnusný a zastaralý a co vím, taky se jim taky nelíbí. Schválně se podívej na některé zahraniční weby - třeba http://collider.com/ a neuvidíš svou dokonalou Fantasy Planet, ale Sarden, který snaží jít se světem a vypadat moderně. Ale jak jsem řekl, je to tvůj vkus a tvůj názor. Nicméně mě mrzí, že je nový vzhled tak mohutně odsuzován. Zvlášť po tom všem čím jsme si museli projít, aby mohl spatřit světlo světa.

A ničím se neholedbáme. Tohle je skutečně beta verze, která se bude ještě dodělávat. Takže slovo beta je skutečně na místě. A web nedělá jen vzhled, ale i celá řada dalších věcí, které ještě budou časem.

No, podíval jsem se na Collider a vidím spíše FP, než Sarden.  :)

Články mají logicky a přehledně řazeny pod sebou, takže je na první pohled jasné, který je nejčerstvější. Po rozkliknutí podadresáře jsou články k danému tématu opět logicky za sebou. No a v neposlední řadě mají pozadí, takže informace automaticky vystupují do popředí.  ;)

No a ano, však jsem se o obsahu, který nekoresponduje s formou, již zmiňoval.

"důkaz toho, že lidi ve fantastice jsou konzervativní a nepřátelští vůči každé změně až hanba"

Nezevšeobecňuj. Já se za svoje názory nestydím, tudíž mě podobný komentář nemůže rozhodit. Ale mohou se z něj cítit nesví "lidi ve fantastice"(kdo to vlastně sakryš je?), kterým se třeba outfit Sardenu líbí. Nebo ti snad každý, kdo má něco společného s fantastikou, řekl, že se mu vzhled Sardenu nelíbí? Ne že bych se tomu extra divil, ale jak už jsi sám podoknul, tak vkus se liší kus os kusu... ;)

Prostě můj předešlý komentář ber jako mé upřímné vyznání, proč na stránky Sardenu kliknu jednou za čtrnáct dní a na FP a DN klikám denně.

A nejsi v tom sám, na FP jsem se už mockrát přel v diskuzích o to, že by mohli začít reflektovat moderní hardware a zapracovat změny, aby se posunuli do druhého desetiletí našeho století.

Nejdříve odstranit z názvu "beta". Je to blbina, ale už z významu to symbolizuje nedodělek. Rovnou to může čtenáře naladit tak, že vše níže jako nedodělek vnímá. Jste Sarden, ne Sarden beta.

Podle mě je klíčové slovo přehlednost. Mohlo by se dlouho rozebírat, jak je jaký tvar moderní a podobně, ale to je už otázka osobního vkusu. Důležité je, aby informace vystupovaly do popředí.

Tedy zvolit vhodné pozadí. Buď celé stránky, nebo jednotlivých článků. Nyní jako články působí pouze dva, které jsou zeleně zvýrazněné. Vše ostatní zapadá.

Oddělit záhlaví , boky a zápatí stránky. Opět nejlépe barevně. Aby se hezky vyloplo logo Sardenu. Ale tady velký pozor, aby to nezačalo působit přeplácaně. Barvy k sobě musí ladit. případně si pouze pohrát s odstínem. Není sranda to správně nastavit. Záhlaví, zápatí a boky by mohly být i jednolitě spojené, tím by ještě více vyniknul nový hlavní obsah.

Někam schovat "Další zajímavé weby". Stejně jsou jen dva. pokud jsou oba sponzory, tak udělat odkaz sponzoři a až po rozkliku nechat vyjet jejich články. Jste Sarden, ne Neviditelný pes, nebo XB-1.

Kde je schovaná redakce? Určitě dost lidí zajímá, kdo pro ně píše. Také nějaké jejich medailonky a věk, aby bylo možné alespoň zhruba posoudit fundovanost redaktora. Foto je asi to nejméně důležité.

Pokud už musí být články vedle sebe, což odporuje i tebou uváděnému příkladu, tak ať si může čtenář zvolit počet sloupců. Superširokoúhlé monitory zvládnou 4 bez problémů a čtenář tím získá pocit benefitu z vaší strany. A určitě se najdou i tací, kteří by ocenili možnost chronologického výpisu pod sebou v jednom sloupci.

Po rozkliku článku mi chybí jasně viditelné jméno autora a datum vzniku článku. Ano, autor je, ale našel jsem ho až po chvíli, kde je schované datum, tak to netuším. Je to kvůli přímým odkazům z vyhledávače. A samozřejmě opět nechat vystoupit do popředí text článku.

Tak zhruba tímhle bych začal...

Ano skutečně jsme Sarden, nikoliv Sarden beta. Ale to slovo tam není pro srandu králíkům. symbolizuje to, že Sarden není ještě celá hotový - čímž se dostávám k tvé poznámce o redakci. Ano o absenci této sekce víme a máme ji v plánu. Navíc pod každým článkem bude vždycky medailon autora a možnost dostat se na jeho další texty. Až na to dojde, slovo beta zmizí. Jsme jen lidi, kteří studují, chodí do práce a Sarden děláme ve svém volném čase a troufám si tvrdit, že ho děláme dobře a bohužel nejsme roboti ani nemáme sto párů rukou. Vím, že je to blbá výmluva, ale je to tak.  Navíc ten útok hackerů nás dost zbrzdil, takže jsme se nemohli věnovat ničemu jinému. Osobně ale doufám, že na zmiňované věci dojde co nejdříve. A ještě k těm zajímavým webům - máme v plánu je rozšířit o další, takže odstraňovat je rozhodně nebudeme. Děkuji za připomínky a přeji pěkný večer.

Beta by asi mohlo jít pryč i když jsme nehotoví, já osobně bych to tam ani nepotřeboval, ale netuším jak to někoho může takhle dráždit.

2) tohle je o vkusu, design není několika různě barevných obdélnících, Patka i hlavička je oddělena rozložením stránky, menu, nadpisy a myslím že dostatečně. Každopádně ještě nějaké úpravy plánuji. Konkrétně kvůli mobilním zařízením, inzerci či našemu promo.

3) čím konkrétně Vám vadí? Sponzory nejsou, prostě si myslím, že by mohli čtenáře zajímat. Neviditelný pes - protože jsme se v něm narodili a XB1 - protože je to jediný profi fantasy a scifi magazín, všechny ostatní jsou dobrovolné projekty a kromě toho má obsah který nám nekonkuruje.  V budoucnu jich bude jistě víc.

4) Redakce - bude. Schovaná je kvůli nedostatku času.

5) Sloupce jsou závislé na rozlišení a jsou nastavené tak aby na normálním monitoru byly dva, je to tak schválně, umožňuje to dát více upoutávek na stejnou plochu, větší obrázky a naopak to zpřehlednit. Samozřejmě se vždycky najdou lidi kterým to nebude vyhovovat ale to se nedá nic dělat.

- Možnost přepnout Layout je zajimavá myšlenka a možná se k ní někdy dostanu, každopádně tyhle služby využívá takový zlomek lidí, že je to momentálně na mém seznamu hned za "Naučit se Portugalsky"   

6) Datum podle mě netřeba a autor taky nemusí zářit - nejdedná se o osobní blog a pokud někdo přijde přímo z vyhledávače, zajímá ho obsah, ne autor a datum. 

Každý národ má takové politiky jaké si zaslouží -> Svůj svět si musíme zasloužit!

Petře, musím ti v něčem oponovat. Datum i autor jsou důležité věci. Zajímá mě, kdy článek vyšel - to má někdy dost vypovídající hodnotu. Autor mě zajímá ještě víc - a věřím, že nejem mě. Ne každý se dostává na Sarden z vyhledávače, jsou štamgasti, kteří sem chodí pravidelně a mají oblíbené autory, jak pro jejich slovní projev, tak pro podobné názory/vkus. Je pravda, že můžu mluvit jen za sebe, ale prostě někoho čtu ráda a zajímá mě jeho názor, jiného přecházím. Všechno a všude je o lidech.

Pokud se nepletu, měls i záporný názor na veřejnou diskuzi, ale je důležitá, dává najevo, že web žije, že sem chodí lidi s názory - na FantasyPlanet nakukuju hlavně kvůli slovním bitkám, které mě neskutečně baví (škoda, že jich s povinným přihlášením ubylo)...a při tom si přečtu i nějaký ten článek :-)

Jestli tě štvu (což předpokládám), že jsem se nevyjadřovala ke stránkám dřív, věz, že to bylo způsobeno šokem, nevěřila jsem, že změny budou a pak prostě nastaly a já se s nimi musela srovnat ...a tato debata mě vyprovokovala a vyprovokovat mě je snadné.

 

OK, když vám to tak leží v žaludku tak se na to mrknu a autora i datum tam v nějakém horizontu dám, nepovažuju se za neomylného a očividně vás, kteří to chcete je víc. 

Naopak, já jen onehdá nadhodil jestli nesvěřit komentáře facebooku. Jsem pro diskusi kdykoli a kdekoli, ale ona většinou vůbec neprobíhá viz bod 3 :)

Změny vždycky budou, evoluce je jen otázka času. 

Každý národ má takové politiky jaké si zaslouží -> Svůj svět si musíme zasloužit!

Už jsem sem nic připisovat nechtěl, ale Dardalionovy výroky mne přinutily ještě se ozvat... Za prvé proto, že si stěžuje na články vedle sebe, což zřejmě znamená, že se mu to tady zobrazuje stejně (nebo podobně) chaoticky jako mně. A za druhé: ne, s tím prohlížečem si nedělám srandu. Vím, že jsem kuriosita, když coby počítačový analfabet mám Linux, kterému houby rozumím. Taky vím, že můj Konqueror si čím dál míň rozumí s "nově vylepšenými" stránkami. Jenomže má jednoduché a srozumitelné ovládání; proto ho používám dál a odmítám vyměnit. (Kromě něj mám v počítači ještě něco, co se jmenuje Iceweassel, jenže to je složitý krám s popiskami v cizím jazyku; používám ho nerad a pouze na korespondenci, neb jedna z těch idiotsky "vylepšených" věcí je bohužel taky seznamácká mýlová schránka.) No a ohledně nového vzhledu: Lhal bych, kdybych tvrdil, že se mi nějak zvlášť líbí. Ale přinejmenším platí, že černé písmo na bílé ploše je pořád to nejčitelnější, co může být; takže proč ne.

Zdravím, s tím Konquerorem mě to mrzí , pokud se zobrazje jinak než jsem zamýšlel, protože jeho jádro by mělo být stejné jako jádro gecko které má onen Iceweasel - což je převlečený Firefox. Z toho usuzuji, že máte pěkně starý Debian (nic proti tomu, Debian je stavěný na stabilitu a jedna z nejlepších voleb.)

Mrknu se na to ale netuším kdy, jsem hodně zaměstnaný - cca 14 hodin denně + nějaký čas na rodinu, takže na Sarden zbyde čas opravdu občas. Ideálně kdybyste mi poslal screenshot do mailu info@petrsimcik.cz. Mrknu na to co to dělá.  

- poslední větu taky nechápu - my máme černé na bílém.

 

 

Každý národ má takové politiky jaké si zaslouží -> Svůj svět si musíme zasloužit!

Nedá mi to a přidám se se svou troškou... Ať je Sarden bílý, fialový nebo puntíkatý, ať má články ve dvou sloupcích nebo v deseti, ať je to beta nebo gama nebo omega, mám trošku pocit, že se v těch všech komentářích tady ztrácí to podstatné - že pokaždé, když se na Sarden podívám, mám jistotu, že si přečtu kvalitní článek, který má hlavu a patu, že se díky Sardenu dozvím o skvělých knížkách, které bych jinak nikdy neobjevila, že mi díky Sardenu v knihovně nedočkavě poskakuje Podivný Jack, který dorazil závratnou rychlostí :-), že je zkrátka hrozně fajn, když se najde parta lidí, kteří ve svém volném čase vytvářejí něco pro druhé!

Gratuluju Sardenu k jeho znovuzrození, přeju hodně energie novému šéfredaktorovi a celé redakci, těším se na další recenze a tipy na čtení a díky, že jste tu! :-)

Zdravím, Moniko. Omlouvám se za pozdní odpověď a děkuji za krásná slova chvály. Něco takového zahřeje víc, než všechny ceny na světě. A rozhodně se zbytkem party budeme snažit, abyste se tu vy další čtenáři cítila pořád tak dobře. A Jacka si užijte a určitě pak dejte vědět, jak se vám líbil.

Přidat komentář