FILM: Wolverine (The Wolverine)

Článek od: Marta Novotná - 29.07.2013

 

Wolverine má výhodu, že na film můžete vyrazit i bez jakéhokoliv povědomí o světě X-Menů. Samozřejmě si film užijete i bez něj, ale unikne vám několik souvislostí. Už v prvních scénách z Nagasaki totiž zjistíte, že Wolverine je neobyčejný drsňák s neobyčejnými schopnostmi.

Logan žije v ústraní, aby ve svém okolí neměl nikoho, komu by mohl ublížit. Už nechce být Wolverinem. Což mu nevyjde. Najde ho červenovlasá Yukio, aby ho vzala do Japonska za mužem, kterého před lety zachránil.

Japonsko má mnoho tradic a Japonci jsou jimi dost svázáni. Stejně tak Yashidova rodina, za kterou Logan letí. Logan zvyklý na samotu ale každou chvíli nějakou poruší. Moc přátel si tak nezíská. Do této upjaté atmosféry moc nezapadají ani klasické Wolverinovy uštěpačné poznámky a některé z jeho hlášek jsou vyloženě mimo. Což je vlastně v pořádku, protože on do japonského prostředí nezapadá vůbec ničím. A to ani, když se obleče do formálního černého obleku.

Snímek ovšem selhává v akčních scénách. Což není pro komiksový film zrovna nejlepší. Scéna s hromadou ninjů z vesnice byla kvůli přístupnosti minimalizována a dočkáme se jí až na bluray. Boj na rychlovlaku je zbytečně dlouhý. Fígle se stále opakují a po chvíli vás tato akční sekvence omrzí.

Mně se nejvíc líbila akční scéna ze sídla Yashidy. V ní Logan bojuje s jedním ze samurajů mezi průhlednými zástěnami. Ovšem nečekejte klasickou stínohru. Tady se zástěny ničí ve velkém. Navíc je celá scéna laděná do modra, která na jednu stranu vyjadřuje melancholii na druhou napětí.

Tím se dostáváme k tomu, jak si tvůrci pohráli s barvami. Na první projekci si samozřejmě člověk všímá hlavně děje, ale v některých scénách si všimnete i napoprvé, že jsou barvy důležité. Třeba mě na začátku vytáčela Yukio - chodící klišé japonských školaček - vysoké podkolenky, sukýnka a velice výrazně barevné vlasy. Ale když se pak zaměříte na hru s barvami, pochopíte, že má tak rudé vlasy, aby krásně kontrastovala se zelenou protivnicí. Je to dobře promyšlené. 

Herecký tým táhne jednoznačně Jackman, který je pro roli Wolverina jako stvořený. Dál stojí za zmínku Rilu Fukushimu, která hraje Yukio. Ze začátku není úplně sympatická, ale to k ní patří a je jednou z nejlepších postav filmu. Naproti tomu Mariko (Tao Okamoto) je naprosto nevýrazná, skoro na vystřižení. Přitom by měla být jednou z hlavních hrdinek.  Ovšem od Světlany Chodčenkové (Viper) jako hlavního padoucha dostanete vše, co má správný padouch mít. Je správně slizká, nelítostná a zahraná skvěle.

Wolverine vás možná nezaujme akčními scénami, ale má perfektní atmosféru a úžasného Hugh Jackmana. Pokud se chcete odreagovat v tomhle příšerném vedru u nějakého dobrého filmu na velkém plátně, tak tady jste na správné adrese. I když 3D verze zase tak nutná není.  Nezapomeňte vydržet až k potitulkové scéně, v níž se tento film spojí s celou sérií X-Men. Také se chystám ještě jednou, tak se tam třeba potkáme.

Hodnocení: 75%

Wolverine/The Wolverine/
Sci-Fi / Akční / Dobrodružný / Fantasy
USA, 2013, 126 min
Režie: James Mangold
Scénář: Mark Bomback, Christopher McQuarrie
Kamera: Amir M. Mokri
Hudba: Marco Beltrami
Hrají: Hugh Jackman, Famke Janssen, Hirojuki Sanada, Will Yun Lee, Světlana Chodčenkova, Rila Fukushima, Tao Okamoto

 

Komentáře

Tak jsem dorazila z kina a mohla si tím pádem v klidu přečíst recenzi. Většinou souhlasím, barvy tam jsou, ale výrazněji mě nezaujaly a to jsem estét. X-Men origins: Wolverine se mi líbil víc, měl lepší příběh, tady mi to přišlo jako průměrná nindžárna. Bloncka byla fakt odporná, Yukio také naprostý souhlas, v Mariko jsem viděla kamarádku své dcery, je stejný typ (jen nemá šikmé oči:-)), dost mě to štvalo, měla i stejná gesta. Samotný Wolverine mi přišel dost starý, nebo se tak předsmrtně aspoň tvářil, přitom je Hugh mladší než já :-) Na film jsem se rok těšila, možná i déle, ale jedno vím, nebudu na něj koukat x krát jako na Wolverina předešlého. Hergot, už se bojím chodit do kina. Stejně se těším na nové X-Men, tak uvidím.

Já normálně na barvy právě vůbec nekoukám, ale asi jsem byla v nějakém zvláštním rozpoložení, protože mě opravdu zaujaly :o) Mně spíš vadil vztah Mariko a Wolverina, ve filmu je x-krát řečeno, že by mohl být jejím dědečkem (možná pra) a stejně... Alespoň to neměli tolik zdůrazňovat. Co se týče jedničky, taky se mi líbila víc, ale nijak extrémě víc. Díky za komentář ;o)

Jsem ráda, žes zmínila vztah Wolverina a Mariko. Strašně mi vadil asi ze stejného důvodu jako tobě. Vlastně je to divné, málokdy mi takové věci vadí. Za mě s jedničkou nesrovnatelné. Ovšem můj názor nebývá většinový:-) Na ty barvy se soustředím, bude-li nějaké potom.

Když na pět minut zapomenu na totálně nefungující vztah mezi Wolverinem a Mariko (navíc zahranou naprosto nesympatickou a nevýraznou japonskou slečnou), tak je první půlka filmu parádní a narvaná super akcí. Bohužel pak scénáristi odešli na drogový dýchánek nebo podstoupili dobrovolnou lobotomii mozku. To znamená, že čím víc se film blíží ke konci, tím jde víc a víc do hajzlu. Závěrečná akce je debilní a u toho zvratu, o kterým si asi tvůrci mysleli, jak je úžasnej, jsem měl oči pro pláč. Ve srovnání s Origins mi to ale přišlo lepší, bavil jsem se a Jackman je zase perfektní. Docela by mě zajímalo, kdo musí Wolverina dostal do pracek, aby výsledek stál konečně za to.

Přidat komentář