INTERVIEW: Rozhovor s M. T. Majar

Článek od: Eva Vokůrková - 11.11.2012

M. T. Majar se narodila na podzim ve znamení Štíra. A jak sama říká, je to prý už nechutně dávno. Žije v Prostějově a je nejstarší, nejchytřejší a nejkrásnější ze tří sester. Pracuje v bankovnictví a nedávno se rozvedla. Z manželství si odnesla to nejlepší, tedy svého syna.
Dospívání si okořenila lukostřelbou, za niž získala řadu ocenění – tři tituly juniorské mistryně republiky a dlouholeté držení juniorského rekordu. Prý se i po všech těch letech dokáže trefit do lidského srdce na vzdálenost sedmdesát metrů. Kdyby náhodou… Dříve se věnovala chovu ušlechtilých koček. Teď jí při psaní dělají společnost dva vysloužilí mainští mývalí kocouři Ori a Kuba.
Ke psaní se dostala až po čtyřicítce. Její prvotina, Hot Boys, se nejprve prodávala jako ebook a díky skvělým prodejům se stala v létě 2012 bestsellerem mezi elektronickými knihami. Tento měsíc u nakladatelství Fantom Print vychází také její druhá kniha, Znamení vlka. Ta ovšem zapluje do tajů urban fantasy.
(Zdroj: www.knizni-doupe.cz)

V listopadu vychází tvoje druhá kniha s názvem Znamení vlka, ale jejímu vydání předchází spletitá historie. Původně totiž měla vyjít v nakladatelství Fantom Print jako první, ještě před Hot boys. Můžeš nám k tomu sdělit něco víc?

Jasně, ráda povím víc. Kdyby to bylo moc spletité, vylij mi latté na hlavu.

V létě loňského roku jsem celý srpen věnovala psaní fan fiction ze světa Anity Blake – Vlci. Psala jsem to pro zábavu, abych si vykompenzovala svojí Richardovskou úchylku a on mi to udělal aspoň na papíře :-)

Za měsíc bylo hotovo, já měla vykouřenou hlavu a orvaný nehty od klávesnice. Ale „povídka“ románového rozsahu byla venku a na webu Bez Hranic se líbila.

V Brně na Fénixconu jsem se setkala s Liborem Marchlíkem, který na mě měl už nějaké reference a poté, co jsem knihu přepsala (remcal – Jirka Popiolek, odstraňovač odstavců – Renča Heitelová), bylo na světě Znamení vlka. Název vymyslela Káča Nebraska Petrusová, protože je geniální. Říká to o sobě a někdy mě sejří, že je to pravda :-)

Tohle všechno se dělo celý letošní rok, průběžně a postupně a mezitím se okotili Hotíci a uvedli mě na trh a mezi autory v takovém stylu, jaký jsem sama nečekala. A určitě nejen já. A propo, výraz Zdeňka Pobudy (Epocha) poté, co na besedě na FanCity zjistil, že původní verze Znamení vlka bylo vlastně FFko na Anitu, kterou vydává, tak ten stál za to!

Máš nějaká speciální místa na psaní, a co tě inspiruje?

Většinu inspirace čerpám ve své hlavě. Jsou v ní temná zákoutí, kde jsem nejspíš ještě nikdy nebyla, a docela se děsím toho, co tam jednou najdu :-) Ale jinak to může být cokoliv. Písnička, kus filmu, vzpomínka na něco, co jsem kdysi četla, viděla nebo slyšela. Nebo mi kocour skočí na břicho a mě přepadne nápad. Jakmile je prvotní představa, začne se to odvíjet a rozrůstat. Přehrávám si v hlavě příběh jako film a snažím se ho popsat. A píšu tam, kde zrovna stojí notebook :-)

Kdyby sis mohla vybrat, zda strávíš večer s Chrisem nebo hlavním hrdinou z Vlků, kdo by vyhrál a proč?

Vyhrál by to alfa, protože Chris jsem v podstatě byla. Psala jsem ho tak, jako bych já byla ten krásnej sexy chlap. Takže by to byl tak trochu incest :-))

Ale alfa samec, vlkodlak, och! Zažít pravý vlčí sex? No, kdo by nechtěl?! V tom máš nejen nádherného sexy chlapa, ale i jakousi přidanou hodnotu. Aspoň pro nás, stvůromilky. A vím, že bych se nechala kousnout. Nechala! :-)

(To dovedu pochopit. V tom je asi většina dámského publika, stejná.)

Vím, že se tě na to ptá téměř každý, ale je to zásadní otázka, tak ji musím položit také – pracuješ na pokračování Vlků? Vzhledem k tomu, že Vlci je pracovní označení série, už jen to samo o sobě napovídá, takže to shrnu takto: jaké máš se sérií plány?

V tuhle chvíli prožívám hodně hektické období, které, doufám, už brzo skončí. Nebo se to aspoň zklidní. Druhému dílu Vlků bych se ráda věnovala přes zimu, ale nerada plánuju nebo se k něčemu zavazuju. Možná mi v hlavě bude neodbytně strašit jiný příběh, kdo ví...

Moje představa jsou maximálně tři knížky, víc ne. I když víš, co se říká – nikdy neříkej nikdy.

Jaké nadpřirozené bytosti můžeme ve Vlcích očekávat? Kromě vlkodlaků. Co romantická zápletka? Bude?

S myšlenkou jiného nadpřirozena než vlkodlačího si pohrávám. Tori má také určitou schopnost, i když pro ni není tak docela jméno.

Svět kouzelníků, šamanů a indiánské magie (a možná i mafie :D)… tímhle směrem nejspíš ve druhém dílu půjdu. Ale kam přesně to příběh dovede, sama nevím. Je to dobrodružství a překvápko i pro mě.

No a romantika, ta v jistém směru zastoupena je, i když drsnějším, vlčím způsobem. Už jsem to, myslím, říkala. Těžko v napůl zvířecím světě hledat kradmé pohledy, letmé doteky a cudně zardělé líce. Tady se rve oblečení, drásá se kůže, stříká pot, krev a ledasco. „Milováním“ bych to zrovna nenazvala. :-)

Děkuji za rozhovor.

Komentáře

Přidat komentář