RECENZE: Vladimír Šlechta, Keltská brána (Oggerd)

Článek od: Lament - 22.05.2012

Polygon. Jedna z předapokalyptických anomálií Oggerdova světa. Zdá se, že se tam deformuje čas jako v příběhu o Ossianovi. Uvnitř jste pár hodin a v našem světě utečou celé dny.

Trojka hrdinů, které mnozí z vás dobře znají, dostane za úkol tuto anomálii prozkoumat. A tak  Oggerd, Gowery a Hargo opět vyráží na cesty. Navíc za to tentokrát může vlastně ženská!

Snad se vám bude Ajna líbit. Její monolog totiž Keltskou bránu otvírá. A je to monolog šílený, sugestivní a typicky ženský. Dravý proud řeči, který smete vše, co mu stojí v cestě, a vezme vás s sebou. A když se vám bude zdát, že se můžete společně s Oggerdem trochu nadechnout, objeví se další vlna v podobě svérázné ženské. A pak? Další.

V příbězích Vladimíra Šlechty se sice ženy vyskytují docela často, ale dosud je držel trošku zkrátka. Zato v Keltské bráně jim dopřává. Výsledek je značně osvěžující a dává ještě více vyniknout svébytnému autorovu humoru, přestože lepé děvy a paní trochu splývají v jednu. Všechny totiž používají podobný styl naprosto necenzurovaného proudu výpovědi.

Kyborgizovaný bojovník Oggerd se v tomto příběhu dostává trošku do pozadí, stejně jako jeho parťáci Gowery a Harpo, aby si čtenář užil vedlejších postav a entit žijících v Polygonu. Civilní psychologie odkoukaná ze života je Šlechtova nejmocnější zbraň a ten ji s přibývajícím věkem čím dál víc ostří. Příběh se z kategorie „sci-fi“ přesouvá do kategorie „dobrodružství napínavé jak kšandy“ a čtenář je neustále zvědavý, co přijde dál a jaká bude pointa. A královsky se baví.

Přechod k Brokilonu Šlechtovi, respektive designu jeho knih, rozhodně svědčí a obálka, namalovaná Michalem Ivanem s jeho typickým smyslem pro barvu, slibuje přesně to, co dostanete. Starosvětské dobrodružství pro kluky i holky všeho věku. Pro ty, co kdysi se zatajeným dechem hltali mayovky nebo westerny.

Po trošku slabších Střepech z Apokalypsy poskytuje Keltská brána to, co na Šlechtovi jeho fanoušci milují nejvíc. Pokud jste se tedy obávali, jestli to bude ještě stát za to, ano, stojí. Ale rozhodně Keltskou bránu nečtěte, pokud nejste s Oggerdovským cyklem vůbec obeznámeni. Napřed si sežeňte alespoň Projekt BerserkrKyborgovo jméno nebo Ostří ozvěny.

Vladimír Šlechta
Keltská brána
Cyklus Oggerd
Nakladatelství:
Brokilon
Formát: 108 x 165
Vazba: brož.
Jazyková redakce:  Jiří Popiolek 
Odpovědná redakce: Robert Pilch
Obálka: Michal Ivan 
Počet stran: 338 
ISBN: 978-80-7456-101-6 
Cena:  258 Kč

Komentáře

Jen malé upozornění, automatické opravy asi v článku zaměnily technologa Harga za Harpa a bratři Marxové se v Keltské bráně zaručeně nevyskytovali. ;)

Přidat komentář