Velké vesmírné cykly 11 - Xeelee

Článek od: Jiří Halama - 27.05.2013

Vezeme s sebou ke hvězdám lidské bytosti – sotva vyvinuté, neuspořádané měchy vody a větru. Jsme jeskynní lidé uvnitř kosmické lodě….Ale zůstáváme primitivy, a když cestujeme, potřebujeme obrovské krabice s trubkami a kabely, aby se staraly o naše dýchání a vyměšování… Dovedete si představit, že by Xeelee vozili všechno tohle svinstvo s sebou?

Velké vesmírné cykly 10: Národní americká, a.s., a Susan Calvinová

Článek od: Jiří Halama - 02.01.2013

Sejde z očí, sejde z mysli – v roce 2012 uplynulo právě 20 let od úmrtí jednoho z největších science fiction autorů všech dob Isaaca Asimova, a nepovšiml jsem si, že by na Sardenu, Fantasyplanet či na jiných stránkách byl tomuto smutnému výročí věnován byť jen krátký článeček. Budiž tedy alespoň tímto příspěvkem opožděně vzpomenuto úmrtí tohoto velikána. Všechny robotické povídky, které Asimov během svého dlouhého literárně plodného života napsal, lze rozdělit do čtyř základních skupin.

Velké vesmírné cykly 07: Odhalený vesmír

Článek od: Jiří Halama - 23.12.2011

Jsou Vánoce a tak pro všechny, které série nepravidelně vycházejících článků o Velkých vesmírných cyklech zaujala, jsem připravil (alespoň jak doufám) malou lahůdku. Pokud se pročtete na závěr tohoto článku, objevíte zřejmě nejpodrobnější časovou osu historie budoucnosti Odhaleného vesmíru, jakou lze na internetu najít.

Velké vesmírné cykly 05: Ztracená Země

Článek od: Jiří Halama - 04.07.2011

Ztratit se dá cokoliv: poctivost, manželka, peněženka (to zvlášť zamrzí), dobrá pověst, politické preference – prostě cokoliv. Americký spisovatel Roger MacBride Allen si ve svém (prozatím) dvojdílném cyklu, z něhož bohužel v češtině vyšel pouze první (byť rozdělen do dvou knih) díl Charonův prstenec pohrává s obtížně představitelnou myšlenkou, že by se mohla ztratit celá planeta Země i se svým nejbližším okolím.

Velké vesmírné cykly 03 - Čtyři sta miliard hvězd

Článek od: Jiří Halama - 03.05.2011

Na počátku letošního roku jsem v nultém díle tohoto cyklu psal, že bych se rád zabýval vesmírnými cykly, které mě z nějakého důvodu zaujaly natolik, takže mám důvod se k nim znovu vracet. Poukazoval jsem i na skutečnost, že některé z těchto cyklů případně v češtině ani nemusely vyjít celé – a to je právě případ cyklu Čtyři sta miliard hvězd.

Velké vesmírné cykly 02 - Arkádie

Článek od: Jiří Halama - 31.03.2011

V minulém díle jsme se zabývali nejznámějším světovým vesmírným cyklem, a tak by se slušelo, abychom se nyní věnovali nejznámějšímu novodobému tuzemskému vesmírnému cyklu, a tím je nepochybně Arkádie Ondřeje Neffa. A nejen že tento Neffův cyklus je nejznámější, ale je i nejpropracovanější a s přihlédnutím k množství publikovaných děl i nejrozsáhlejší.

Velké vesmírné cykly 01 - Vesmírné odyseje

Článek od: Jiří Halama - 27.02.2011

"A jelikož v celé galaxii nenalezli nic drahocennějšího nad myšlení, povzbuzovali jeho zrod, kde jen mohli. Stali se rozsévači na hvězdných lánech; zasévali a někdy i sklízeli. A jindy, bez hněvu a lítosti, se nevyhnuli ani plení. " Clarkův cyklus Vesmírných odysejí určitě není nejlepším vesmírným cyklem, který u nás vyšel, není ani nejrozsáhlejším či nejpropracovanějším – ale rozhodně je nejznámějším.

Přihlásit se k odběru RSS - Velké vesmírné cykly