RECENZE: Boris a Arkadij Strugačtí, Je těžké být bohem

Článek od: Jan Žlebek - 23.04.2013

Experiment musel být po šesti dnech dnech ukončen kvůli nečekané brutalitě dozorců, psychickému hroucení se vězňů a hrozící vzpouře. Psal se rok 1971 a na druhé straně železné opony uplynulo sedm let od vydání útlého románu Je těžké být bohem. Co má společného výzkumná mise pozemšťana ve středověkém světě cizí sluneční soustavy s psychologickým experimentem v zemi neomezených možností?

RECENZE: Arkadij a Boris Strugačtí, Stará spojení

Článek od: Alča - 18.11.2010

Do rukou se nám dostává útlý svazek prací, které napsali bratři Strugačtí v úplném prvopočátku své spisovatelské dráhy.  Druhá světová válka započala obrovský rozvoj vědy a techniky, na který přirozeně reagovala i rozvíjející se ruská vědecká fantastika.

POVÍDKA+UKÁZKA: Boris Strugackij, Ztracený v davu (Stará spojení / Staryje svjazy)

Článek od: Redakce - 03.11.2010

Světově uznávaní ruští spisovatelé v žánru sci-fi - bratři Arkadij a Boris Strugačtí - byli vždy vnímáni jako nedělitelná autorská srostlice. Že tomu tak nebylo vždy a od samého počátku, ukazuje tato malá knížečka. Najdete v ní pět malých próz, jež jsou tematicky svázány motivem "jiné paměti". Mohli bychom je označit za Arkadijovy a Borisovy juvenilie, a také první pokusy o společnou tvorbu - s komentáři Borise Strugackého k tomu, jak se rodil mechanismus této mnohaleté tvůrčí spolupráce. Česko-ruské bilingvní vydání.

Přihlásit se k odběru RSS - B. Strugackij