REPORTÁŽ: SklepCon 2023

Článek od: Madla Pospíšilo... - 27.11.2023

Když máte skvělé literární souputníky, není zbytí. Prostě je chcete vidět častěji, nejen na conech či literárních akcích, na nichž se stejně málokdy slezeme všichni, nebo alespoň podstatná většina. Rozhodla jsem se tedy v těch správných strašidelných prostorách, v pochmurný dušičkový čas, uspořádat historicky první ročník setkání autorů sdružených kolem nakladatelství Golden Dog. Loňský komorně pojatý nultý ročník byl příjemnou přípravou a já se opravdu těšila, až své kolegy a kolegyně poznám i jinak. A protože se akce skvěle vyvedla, přináším vám z ní malou reportáž.

1. ročník SklepConu se uskutečnil v sobotu 28. října v prostorách středověkého sklepa ve městě s nejstarší zakládací listinou. Z bližšího či vzdálenějšího okolí dorazil Jiří Sivok, Karin Novotná, Veronika Fiedlerová, Ludmila Svozilová, Ondřej Kocáb a Tereza Kadečková i se svými nejbližšími.

A protože jsem pochňura, hned poté, co dorazili, jsem všechny přítomné pěkně vyzpovídala. Jak autory, tak i jejich blízké. Protože jsme vážně divná banda, zajímalo mě, jak na naše psaní nahlíží naši partneři či partnerky či další rodinní příslušníci. Takže se brzy můžete těšit na vtipné rozhovory z obou stran.

Jak takový SklepCon probíhal? Uvolněně. Povídali jsme, jedli, pili, družili se a také jsme si prohlédli strašidelný dům s pohnutou historií. Zjistili jsme, že když třikrát za sebou vyslovíte jméno Sivok, nečekaně se před vámi objeví výše jmenovaný spisovatel a zasedne vám místo. A nepustí vás ke slovu. Krom nenadálých zjevení autora z Českých Budějovic docházelo na SklepConu i k jiným podivnostem. Někteří z účastníků zde cítili divné věci (a nejen ti, kteří seděli ve sklepě pod hákem, na němž se prý oběsila bývalá německá majitelka domu), někteří se dozvěděli, že je na ně nalepený duch, ale jinak k žádné psychické ani fyzické újmě nedošlo. Plánovaná návštěva mlýna obývaného nehmotnými entitami sice bohužel nevyšla, ale alespoň to nemusí mrzet ty, kteří se goldendogovského srazu nemohli účastnit. Snad příště!

Protože tohle bude tradice. Povídat si o životě, psaní, knihách a tak vůbec se sobě blízkými lidmi bylo neuvěřitelně příjemné a milé. A já jsem strašně ráda, že nás, nadšence do tajuplných a děsivých příběhů, spojil skvělý Martin Štefko, který toho pro tuzemský horor dělá neskutečně moc.

A protože i my autoři musíme jíst (z vlastní organizátorské zkušenosti musím říct, že hororisti toho spořádají opravdu hodně), nebojte se hororu, podívejte se na stránky nakladatelství Golden Dog a pořiďte si něco ke čtení. Horor má tisíce podob, nejsou to jen knihy plné krve a vyhřezlých vnitřností, i když i na takové můžete na stránkách: https://www.goldendog.cz/  narazit.

 

DVOJROZHOVOR: Ludmila Svozilová a její dcera Anna

ROZHOVOR: Ondřej Kocáb

DVOJROZHOVOR: Jiří Sivok a jeho žena Jája

DVOJROZHOVOR: Veronika Fiedlerová a Boris Fiedler

DVOJROZHOVOR: Tereza Kadečková a David Hálek

DVOJROZHOVOR: Karin Novotná a její manžel Michal

 DVOJROZHOVOR: Madla Pospíšilová Karasová a její manžel

Komentáře

Přidat komentář