RECENZE: Graham Masterton, Karolina Mogielska, Pan nikdo

Článek od: Madla Pospíšilo... - 13.10.2023

Uvěřit krásným slibům je jednoduché, zvlášť pokud za sebou máte vztah, který nebyl naplňující a neskončil dobře. A právě to se stalo – Anna slibům uvěřila. Z Pawła se ale vyklubal lhář, opilec a násilník. Ještěže má Anna starou babičku Janku, která si něco podobného zažila a ví, jak takového muže potrestat. Ne zabít, to ne, ale za vyučenou dostat musí. Ale s pomocí mytologických bytostí to není vždy jednoznačné. A Devana není výjimkou.

Toť anotace z jedenáctého dílu Zrnka temnoty, jehož se tentokráte zhostili dokonce dva zahraniční autoři, a to britská hororová legenda Graham Masterton a polská psycholožka Karolina Mogielska.

A co vzniklo? Něco úžasného! Na pouhých osmdesáti třech stranách se britsko-polskému spisovatelskému tandemu podařilo i na tak omezeném rozsahu vykreslit sugestivní příběh o nenaplněné lásce, touze po odplatě, prosycený slovanskými božstvy, čarodějnicemi a rusalkami. Dozvíte se, jak chladná může být chuť pomsty, jak krásné i ničivé dokáží být bytosti pocházející ze slovanských mýtů a pověstí.

A možná se v ní i dozvíte, kdo to vlastně ten Pan nikdo je...

Autoři napsali velice poutavý příběh o jednom nefunkčním vztahu, který příjemně ukotvují polské reálie. Při četbě jsem až plasticky viděla věčně opilého, násilnického Pawła a jeho sekyrnickou tchyni s břitce hadím jazykem. Novelka v čitateli vzbudí plno různorodých emocí, od rozčilení, vzteku až po lehce pomstychtivý pocit zadostiučinění, který ve mně osobně rezonoval ještě několik dní po dočtení.

A o tom silné příběhy jsou.
A co vy? Jaká kniha ve vás naposledy vyvolala zajímavé emoce?


Pan nikdo
Autor: Graham  Masterton, Karolina Mogielska
Vydáno: 2023
Nakladatelství: Golden Dog
Překlad: Martin Štefko
Počet stran: 90
Jazyk vydání: český
Edice: Zrnka temnoty (11.)
Autor obálky: Michal Březina
Vazba knihy: měkká / brožovaná
ISBN: 978-80-88635-20-8
Cena: 179 Kč

Přidat komentář