RECENZE: Steven Erikson, Dům mrtvých

Článek od: Renata Staurovská - 23.08.2023

On u mých nohou plaval,
Mocnými tempy silných paží
Písek probíral.
I zeptal jsem se jej:
Jaká že to moře brázdíš?
A na to on odpověděl mi:
„Já škeble viděl a jim podobné
Na této poušti, a tak
Plují vzpomínkami země této
Čímž minulost její uctívám.“
Je cesta daleká? otázal jsem se já.
„Netuším,“ děl on.
„Neboť se utopím mnohem dřív,
Než skončím.“

Čicháte čicháte nezaměnitelný rukopis milovaného i proklínaného Stevena Eriksona? Správně! Máme pro vás další díl série Malazské knihy padlých. Druhá kniha s názvem Dům mrtvých vás kromě již známého kontinentu Genabakis vezme i do Sedmiměstí, které se už několik desetiletí brání neúprosné okupaci Malazské říše. A přišel čas, aby v boji s císařovnou Laseen vytáhlo své nejsilnější zbraně.

Každý zlo, který necháš bejt, se nakonec stane všední záležitostí."

Felisín, mladinká malazská šlechtična, je při pogromu ve městě Quon Tali zajata a poslána do Otatarolových dolů. Není sama, společníky jí zde dělají bývalý kněz Heborik a hromotluk Baduín. Jenže doly jsou nemilosrdné, lidé v nich krutí a rozmazlená dívka brzy na vlastní kůži pozná, jak hluboko může člověk klesnout v prosté snaze přežít.

A ticho bude opět vyprávět svůj příběh."

Zlodějíček Kvítko putuje společně s Líto, která si nyní říká Apsalar, a dalšími postavami z předchozího dílu. Jejich cíl je jednoduchý, chtějí Apsalar bezpečně dopravit zpět domů. Jenomže kde je doma pro dívku, kterou tak dlouho ovládal sám ascendent stínu?

„Moudrá slova jsou jako šípy letící ti na hlavu. Co uděláš? Pochopitelně se sehneš.“

Asasín Kalam se pomalými kroky blíží ke svému cíli – prohnat jednu z svých dýk prolhaným srdcem císařovny Laseen.  Během cesty se mu do rukou dostane pozoruhodný artefakt – kniha Apokalypsy. Získá tak možnost zasadit císařovně ještě drtivější úder, a vydává se na poušť Raraku, aby knihu odevzdal a otevřel dveře nezastavitelné Smršti.

„Ukažte mi smrtelníka, který není pronásledován, a já vám ukážu mrtvolu.“

Povstání proti Malazské říši nabírá na síle a záchlumčan Coltain dosatal nelehký úkol – spolu se svojí sedmou armádou doprovodit malazské uprchlíky do města Aren. Mají před sebou několik set kilometrů nehostinnou pouští a o každý z nich se budou muset do krve porvat s nepříznivými podmínkami, nedostatkem zdrojů a v neposlední řadě také se stoupenci vzrůstající Smršti.

Proč je malazský voják tak nebezpečný? Protože je mu dovoleno myslet."

A pod vším tím děním se nehostinná poušť Raraku pozvolna probouzí. A v jejím srdci ožívá i tajemný Tremorlor, azathský dóm života.

Bohové se usmívali, ale byl to ztuhlý škleb lebky."

Stejně jako předchozímu dílu, i Domu mrtvých moc sluší překrásná obálka Tomáše Kučerovského, a čtenáře dozajista potěší úvodní mapky, vydařené estetické zpracování a v neposlední řadě i pevná vazba. Nechybí ani úvodní seznam hlavních postav na několik stran a závěrečný slovníček – obojí zcela jistě při čtení uvítáte.

Ani v druhém díle série Malazské knihy padlých vám autor nedá vůbec nic zadarmo. Opět vás kromě nepřímočarého stylu vyprávění čeká pravidelné listování na začátek knihy a tápání, zda ono neznámé slovo, které na vás při čtení vyskočilo, je jméno, titul, přezdívka, urážka anebo nějaká úplně nová rasa, o které jste ještě nikdy neslyšeli. Je to dost náročné čtení, které ale trpělivé a pozorné čtenáře bohatě odmění. Nemusíte se obávat sáhodlouhých popisných pasáží, v těch si Erikson skutečně nelibuje. Většinu informací získáváme jakoby mimoděk z dialogů mezi postavami, ať už se jedná o události, které samotnému ději předcházely, popisky okolí, intriky, vojenské strategie, dávné legendy, nebo prachobyčejné pověry a pomluvy. Nutno dodat, že i vnitřní dialogy a průpovídky jednotlivých postav stojí za to. Svět Malazské knihy padlých je krutý, nemilosrdný a rozhodně psaný spíše pro otrlejší povahy. Jakmile si ale jednou na Eriksonův styl psaní zvyknete, je to jako droga. Uvidíte sami, až si po přečtení taky budete říkat, že ten další díl zatraceně moc a hned teď potřebujete…

Obloha byla černá, živá a řítila se přímo na ně.

Dům mrtvých
Autor: Steven Erikson
Rok vydání: 2023
Nakladatelství: Planeta9
Počet stran: 796
Obálka: Tomáš Kučerovský
Vazba knihy: pevná
ISBN: 978-80-88321-72-9
Cena: 849 Kč
 

Přidat komentář