KOMIKS: Predator Vol. 1: Day of the Hunter

Článek od: Daniel Palička - 07.08.2023

Marvel se nikdy nebál pracovat s velkými licencovanými značkami. Ostatně stačí se podívat do historie. Ikonické série jako Star Wars, Conan the Barbarian nebo Transformers se těšily veliké oblibě a kvůli unikátnímu autorskému pojetí si dokázaly získat přízeň fanoušků. Slavné franšízy frčí i v dnešní době. Není tedy divu, že Marvel nepolevil a čtenářům neustále servíruje nové tituly podle světoznámých značek. Jedním z nich je série Predator, na jejíž první svazek Day of the Hunter, který je dostupný pouze v angličtině, se podrobně podíváme. Stojí za váš čas?

Byl jsem plný očekávání. Přece jenom pracovat s predátořím univerzem orginálně a působivě není žádná legrace a zajímalo mě, jak se marvelovští tvůrci se slavným filmovým monstrem popasují. Nicméně byl jsem taky lehce na rozpacích. Scénáře se totiž chopil Ed Brisson, rutinér, který většinou píše svižné, poměrně generické akční příběhy, kterým sice řemeslně nemáte co vytknout, ale v hlavě vám dlouho neutkví. S obavami jsem se začetl a doufal jsem, že dostanu příjemné oddechové čtivo. Jaký byl výsledek? Nepříliš uspokojivý.

Příběh se točí kolem Thety Berwick, která se vydává na neohroženou výpravu. Jejím jediným cílem je pomstít se nebezpečnému Predátorovi, který ji v mládí připravil o rodiče. Hrdinka se tak musí vypravit do různých koutů vesmírů, aby konečně dopadla obávaného kosmického zabijáka. Podaří se nebojácné Thetě splnit svou misi, nebo selže?

Komiks bohužel nenabízí kdovíjak originální zápletku. V jádru jde o klišoidní, naprosto zaměnitelnou revenge story, v níž si postupně odškrtáváte jednotlivé body, jež by správná “honba za pomstou” měla obsahovat. To by nutně nevadilo. Koneckonců osvědčená žánrová klišé nejsou nutně na škodu, pokud jsou do děje zakomponovaná správně a v přiměřeném dávkování. Nicméně pokud autor napíše mdlý scénář bez jakékoliv tvůrčí invence nebo kreativního nápadu, který by dokázal čtenáře ohromit, příběh má velkou šanci zapadnout. Na Brissonově Predátorovi se to bohužel podepisuje.

Jak jsem již naznačil, Ed Brisson nepatří k tvůrcům s neortodoxním tvůrčím stylem, nýbrž k rutinním scenáristům, kteří chtějí pouze odvyprávět standardní příběh bez špetky unikátnosti. Ne že by jeho komiksy stály za nic (např. Iron Fist z roku 2017 nebyl vůbec špatný), ovšem o žádnou hitparádu také nejde. Obdobně bych se mohl vyjádřit k Predátorovi, který sice vsází na působivé akční sekvence, vyvážené tempo a pěkné scenérie, avšak postrádá výraznější moment překvapení a jakoukoliv pasáž, která by se vám okamžitě zaryla do paměti. 

Kapitolou samou pro sebe je kresba. Kev Walker je ostřílený výtvarník, jehož styl se na sci-fi nebo fantasy tituly dokonale hodí. Série jako Dr. Strange, Doctor Aphra nebo současní Guardians of the Galaxy budiž pravým důkazem. Přesto se nemohu ubránit dojmu, že na drsný akčňák typu Predátor se jeho styl příliš nehodí. Specifická stylizace, lehce připomínající animáky, vyniká v klidnějších scénách, v nichž pestrobarevný coloring dotváří pěknou atmosféru přírodních lokalit (sněžné planiny, louky apod.) a různých interiérů (paluby vesmírného plavidla, laboratoře aj.). V napjatých momentech a zběsilých akčních pasážích bohužel vizuální stránka selhává na plné čáře a zejména v osudovém finále silně pokulhává. Walkerův styl mám docela v oblibě, jeho pojetí Predátora mě však nechalo chladným.

Sečteno a podtrženo, Predator Vol. 1: Day of the Hunter je průměrný akčňák, jehož čtení vám sice uteče jako voda, nic moc si z něj ovšem neodnesete. Pokud patříte mezi fanoušky Predátora, tak marvelovský komiks rozhodně vyzkoušejte. Žádný zázrak ovšem nečekejte. Jde pouze o šablonovitou, generickou sci-fi, nic víc.

 

Predator Vol. 1: Day of the Hunter
Ed Brisson (Author)
Kev Walker (Illustrator)
Leinil Yu (Cover Art)

 

Přidat komentář