REPORTÁŽ: HorrorCon 2022

Článek od: Redakce - 20.11.2022

7. ročník HorrorConu nabídl lepší prostory a zahraničního hosta

22. října se v pražském klubu Kotelna odehrál svátek všech milovníku hororového žánru HorrorCon. Jednalo se již o sedmý ročník tohoto festivalu. Akce změnila prostory. Crossclub vystřídal klub Kotelna. Prvně jmenovaný má své velké kouzlo a nezapomenutelnou atmosféru, Kotelna však rozhodně nezklamala. I protože byl klub pohodlný pro možnosti širokého výběru občerstvení a ochotný personál. Prvním využitým prostorem byla restaurace, kde měli své stánky nakladatelé Carcosa a Golden dog a konaly se zde křty knih. Ten první patřil Ludmile Svozilové a její novince „Zemři, Kaine: Svatyně“. Poté byl na řadě nový počin Jiřího Sivoka, jehož novela „Líp už bylo“ je již také v prodeji. Právě Sivokovi tak trochu letošní ročník patřil, protože nejenže uvedl vlastní novou knihu, ale také byl hlavním moderátorem HorrorConu. Aby toho nebylo málo, křtila se i první česká bizarro fiction antologie „Bizarropolis“, kde má Sivok také povídku. Tou dobou už panoval v klubu pořádný šrumec a k radosti pořadatelů se dalo konstatovat, že byl HorrorCon více než solidně zaplněný. V restauraci bylo příjemné posezení, chvilkami se však zdálo, že by to chtělo ještě větší prostory. Křest „Bizarropolis“ byl veliký, i protože dorazila většina autorů knihy, stejně jako nejlepší možná kmotra v podobě Františky Vrbenské, která nekřtila alkoholem, ale lubrikačním gelem. Ještě před „Bizarropolis“ se vyhlašovaly výsledky literární soutěže, kterou HorrorCon pořádá, tedy „O krvavý brk“.
V restauraci byl představen i „Kikimora team“, což jsou talentovaní tvůrci umění, mezi které patří ilustrátoři, krejčové, tvůrci deskových her či návrhářky oděvních kolekcí nebo hororového merche. Po celou dobu festivalu jste si mohli prohlédnout výstavu obrazů malířky Anny Chlapcové a Jakuba N. Ruska.

HorrorCon se však odehrával ve více prostorách. Pokud jste si udělali výlet po schodech do patra, potkali jste během cesty počítač, kde bylo možné zapařit si Mortal Kombat, nebo přepadnout stánek nakladatelství Canc. V jedné z místností v patře se prodával hororový merch, šperky, dárkové předměty nebo knihy nakladatelství Medusa. V o něco větším prostoru pak fungovalo horrorkino. V místnosti, která se nazývala Mučírna, měla svou přednášku spisovatelka Lucie Lukačovičová, křtila se kniha Pavla Skořepy „Jedno sto skořápek“ a pozdravy ze zámoří poslaly Horrorconu i autorky, které vydává již zmíněné nakladatelství Medusa. Povídáním o nesmrtelnosti brouka přispěla pořadatelka festivalu Kristina Haidingerová společně se spisovatelem Honzou Vojtíškem.
Večer v Mučírně patřil uměleckému uskupení Infernalismus, které sdružuje malíře, básníky, spisovatele, hudebníky a další. O večerním setu se návštěvníci mohli dočkat čtení poezie či prózy od spoluautorů dřívější horrorconí sbírky Co číhá v temnotách – Zdeňka „Zeldy“ Záleského, Kamila Prince, Petra Polívky, či zakladatele celé skupiny, malíře Sandro Dragoje.

Ani to zdaleka nebylo všechno. Jedna stage totiž vládla. Sál přímo nad restaurací přivítal největší hvězdu HorrorConu, finského hororového spisovatele Marka Hautalu, a byl téměř plný, když Hautala vyprávěl a ukázal se jako velký sympaťák. Ostatně po celý den chodil mezi lidmi a ochotně si povídal, fotil se, či podepisoval své knihy.
V devět večer potom patřil sál darkwave projektu Hieros Gamos ze Slovenska. Návštěvníků už tolik nebylo, avšak rozhodně ani prázdno. Hudba Hieros Gamos kouzlila magickou, i když možná až příliš zasněnou atmosférou. Kdo se na kapelu těšil, mohl být spokojen. S nástupem noci pak stejný prostor patřil umělecké dvojici Hermína Chibi a Petr Novák a jejich temné show s názvem Inside Out.

Horrorcon 2022 toho nabídl opravdu mnoho. Těšit pořadatele mohl nejen fakt, že lidí přišlo hodně, ale především skvělá atmosféra, která se spontánně vytvořila. Česká hororová scéna není nijak obrovská, zato je ale bohatá na opravdové nadšence tohoto žánru, a pozitivní reakce návštěvníků také naznačovaly, že festival se opět povedl. Nejen pro popsaný program, ale pro ono setkání s lidmi, kterým se tento specifický styl, jakým horor je, líbí.

Autor reportáže: Tomáš Marton

Zaujal vás HorrorCon? navštivte webovky a příští rok můžete sami na tuhle akci vyrazit.

Foto: Jiří Šeda, Lukáš Loužecký, Jakub Jesenský, Vladimír Škuta, Lucie Lukačovičová, Martin Zýka

 

Kristina Haitingerová a Marko Hautala

Přidat komentář