RECENZE: V krvavém pásu, Jakub Mařík

Článek od: frankie - 16.06.2022

Série UTSS SALAMIS autora Jakuba Maříka zamířila po roce opět na pulty knihkupectví. Pro připomenutí prvního a druhého dílu si můžete přečíst recenze na našem webu. Ve třetím díle nazvaném V Krvavém pásu se setkáváme se známými hrdiny z předcházejících knih, ať se jedná o zástupce kapitána Jana Marhoula, nebo velitele 1. družstva mariňáků majora Gelu a dalších. Lidé jsou stále ve válce s Korzáry – civilizací, která pomocí nanovláken ovládá centrální nervové soustavy jiných druhů.

Druhý díl na konci sliboval počínající spolupráci lidstva a mimozemské civilizace, která je s Korzáry také v dlouhém válečném konfliktu. Jako místo první diplomatické schůzky zástupců obou civilizací je vybrán Krvavý pás – shluk asteroidů, na němž se nachází stanice s nejsilnějším ochranným štítem, jaký kdy lidstvo vytvořilo.  O tom, že realita bude ale trochu jiná, nelze ani přinejmenším pochybovat.

Jakub Mařík se plně realizuje v military sci-fi i v tomto pokračování. Zpočátku jde všechno podle plánu, lehký křižník SALAMIS spolu s lodí Jihoamerické unie, raketovým křižníkem Manuelem Sáenzem, čekají na přílet mimozemské lodi Sépiánů. Vesmírná diplomatická idyla poměrně rychle skončí a autor se vrhne do víru akce. Pravda je taková, že i první část knihy odehrávající se v poklidném tempu umí zaujmout, autor díky ní prohloubí vztahy mezi postavami, seznámí s prostředím a pomalejším tempem čtenáře připraví na pořádný rozjezd. Je fajn, že autor zvládá dobře více dějových poloh. Jak vesmírné bitvy, tak nepatrně romantiky, škádlení mezi mariňáky i technické popisy zbraňových systémů. Vzhledem k předchozím dílům je však už znát, kdo jsou hlavní hrdinové a že se s nimi autor již tolik loučit nechce, tudíž ne o všechny postavy je třeba mít obavu.

Obálka je opět vyvedená a dobrou zprávou je, že každý díl má více stran než ten předchozí. Následující čtvrtý díl slibuje lehkou změnu, ale nechme se překvapit. Sympatické je, že se u nás uplatňuje nový autor, a nezbývá než doufat v neklesající úroveň jeho dalších knih.

V Krvavém pásu
Jakub Mařík

Nakladatelství: Mystery Press s.r.o.
Rok vydání: 2022
Počet stran: 328
Vazba: Brožovaná s klopami
Cena: 329,- Kč

 

Přidat komentář