ROZHOVOR: „V Undergroundu bych měl svůj vlastní cirkus digitálních zrůd,“ svěřil se nám František Kotleta

Článek od: Renata Staurovská - 10.03.2022

Po rozhovoru s Kristýnu Sněgoňovou přichází na řadu další dobře známé jméno. Není jím nikdo jiný než František Kotleta, autor sérií jako například Bratrstvo Krve, Spad nebo nejnovější Underground. Svým černým humorem nás jako spisovatel baví už téměr 12 let a nevypadá to, že by chtěl přestat. A my jsme za to zatraceně rádi!

Něco málo o Undergroundu, něco víc o Legii, svou největší noční můru a mnoho dalšího nám prozradil v následujícícm rozhovoru. 

UPOZORNĚNÍ: Během rozhovoru nebylo ublíženo žádným dětem.

 

V loňském roce se na pultech nakladatelství objevilo pod tvým jménem hned několik knih, třeba pokračování série Underground: Revoluce anebo Rudý vrabčák, další díl ze série Legie, na které pracuješ s Kristýnou Sněgoňovou. Jak bys nám je v krátkosti představil?

Jsou to knihy. To je nejkratší představení, které se dá udělat. Sci-fi knihy a napsal jsem je já, pokud už se mám notně rozepsat. 

Revoluce je volné pokračování Undergroundu a odehrává se rok po prvním příběhu. Opět se na scénu vrací digitální čarodějky, které se vrátily k prostituci, protože co taky může člověk dělat v roce 2108 v desetimilionové Praze ovládané mocnými korporacemi a ohraničené bojovými systémy, aby nikdo nemohl ven ani dovnitř. Rudý vrabčák je další díl ze série Legie, kde malá posádka uprchlíků bojuje o přežití proti mimozemské civilizaci, která okupuje Zemi. A učí se přitom tancovat. A vyhazovat vesmír do …. no, asi do vesmíru.

Najdeš něco, co mají obě knihy společné, a něco, v čem se naopak diametrálně liší?

Společné mají to, že jsou to knihy. Sci-fi knihy. A napsal jsem je já. Liší se tím, že jsou každá jiná.

Letos to bude už 12 let od doby, kdy vyšla tvoje knižní prvotina Hustej nářez. Jak bys zhodnotil svoji spisovatelskou cestu, od Hustého nářezu k současné tvorbě?

Nevím, jestli je zrovna autor tím, kdo by měl hodnotit svoji cestu. Ale jako každá cesta je to prach a štěrk a udusaná hlína. Ale taky spousta legrace.

V rozhovoru pro Epochu jsi uvedl, že „tvoření ve dvou je nečekaná zábava“ a spolupráci s Kristýnou Sněgoňovou na Legii sis chválil. Změnilo se za ten rok něco?

Vzhledem k tomu, že Kristýna ví, do jaké školy chodí moje dcera, tak se nezměnilo nic. Je skvělá a nejlepší a prosím, už se víc neptejte, bojím se o své dítě.

Je něco, čím tě Kristýna Sněgoňová vždycky dokáže vytočit?

Ničím, rozhodně ničím. Prosím, to je nějaká provokace?

Nedávno spatřil světlo světa Rudý vrabčák, další pokračování série Legie. Můžeš nám prozradit, jaké máte s posádkou Kra… Vzdorující plány nadále? Stále se držíte původního plánu celkem 12 dílů, nebo jste jej přehodnotili?

Dvanáct dílů je fajn. Každý je přesně naplánovaný tak, aby se celé univerzum Legie postupně otevřelo čtenářům, aby každá postava dostala svou poctivou porci slávy a aby si čtenář užil mnoho rozličných dobrodružství, která ho nebudou nudit. To, že máme od začátku jasně vymyšlený koncept, je výhoda oproti jiným sériím, které stojí na „nekonečnosti“. Můžeme postavy, svět a zápletku rozvinout postupně, detailně s nimi pracovat a ukázat své univerzum a všechny skryté linky postupně a ve správný čas odhalit. Uměle to nafukovat proto, že se Legii extrémně dobře daří, by byl nesmysl. Chceme, aby čtenáři nedostávali vatu. Autor v tomhle musí být vůči nim zodpovědný.

To třeba za pár let raději přijdeme s novou sérií než nafukovat něco jenom proto, že je to od začátku slavné a úspěšné.

Když bys měl jmenovat jednu oblíbenou a jednu neoblíbenou postavu z Legie, které by to byly a proč?

Nemám žádnou neoblíbenou. Kdybych ji měl, zabil bych ji. Oblíbené jsou naopak všechny. Kdyby nebyly, zabil bych je.

Rádi bychom se zeptali i na tvoji nejnovější a velice úspěšnou sérii Underground. Plánuješ po Revoluci pokračování a na co se v něm případně můžeme těšit?

Příběh Undergroundu skončil. Nikdy jsem neplánoval víc než dva díly. Ale děkuji všem, co tvrdili, že budou a o čem budou. Moc mě pobavili.

A nemůžu se nezeptat – proč zrovna Hanička Zagorová?

Protože je nejlepší.

Ve kterém ze světů, které jsi v knihách stvořil, bys chtěl žít a proč?

V Undergroundu. Měl bych vlastní cirkus digitálních zrůd.

 

Tímto moc děkujeme Františkovi za rozhovor a slibujeme, že se pokusíme zachovat si ty poslední zbytky příčetnosti. A držíme mu palce, aby jeho rodina byla i nadále v bezpečí.

foto: Epocha

 

Přidat komentář