RECENZE: Lukáš Vavrečka, Tesla noir

Článek od: Tereza Zelinová - 24.08.2020

„Toužíme po nových pocitech, ale brzy jsme vůči nim lhostejní. Zázraky včerejška jsou dnes běžnými událostmi.“
Nikola Tesla

Jak s oblibou říkávám, fantastika je jako volské oko. Má žloutek, kam řadíme texty jako Pán prstenů, Expanze, Zeměplocha a další. A pak tu máme bílek. Na první pohled nezajímavá bílá hmota, která nemá co nabídnout. Opak je ale pravdou. Do věčné honby za tím, co je a co není fantastika, jestli se jedná o sci-fi s prvky hororu, nebo detektivní fantasy, vstupuje Lukáš Vavrečka se svým románem Tesla Noir.

Nenechte se zmást, Lukáš má na svém kontě už devět samostatných knih a ani Jan Neruda by nevěděl kam s nimi. Nejinak je tomu i v případě tohoto románu. Autor do světa fantastiky vstoupil v roce 2018 svým clockwork/postapo-steampunk dílem Mesopotamis a letos pod křídly nakladatelství Host vychází jeho další počin – alternativní teslapunk detektivka Tesla Noir. A že se jedná o fakt výživný bílek!

V díle se přeneseme do New Yorku roku 1936, kdy válka proudů dopadla drtivým vítězstvím Nikoly Tesly. Městem se prohání elektromobily, na stěnách hučí transformátory a elektřina do města „teče“ skrz plazmové kanály. Hlavní hrdina Jamie Collins, talentovaný investigativní novinář, je proti své vůli zatažen do rozsáhlého vyšetřovaní, které se rozjede po zmizení doktora Tesly. Jamieho vazba na pohřešovaného se stane hnacím motorem celého příběhu. Do případu se zaplete společně s emancipovanou Lilly Kolbenovou a velice rychle jim dojde, že vše je daleko komplikovanější, než na první pohled vypadá. A vše se může ještě zhoršit, pokud nepřátelům padnou do rukou plány Teslovy zbraně – „Paprsku smrti“.

A dál? Co bude dál?! Jak to skončí?! Nepovím, protože to byste přišli o wow efekt, který v samotném závěru příjde. Vavrečka na 380 stranách rozehrává nebezpečnou hru, často se podobající pokeru. Nikdy si opravdu nejste jisti, kdo blafuje a kdo má full house. Po celou dobu vás nechává v napětí a v okamžiku, kdy bezpečně víte, kdo je padouch a kdo je klaďas, vás uvrhne do další změti intrik a brilantního taktizovaní zejména ze strany doktora Tesly.

Příběh má všechno, co potřebujete ke štěstí. Můžete jej číst jako detektivku nebo sledovat proměnu vztahu hlavních hrdinů. Můžete společně s Teslou skřípat zuby nad zbytečností nečistého získávání energie, což se vlastně děje dodnes. Nebo se fascinovaně ponoříte do světa, který je do detailů propracován a nemá hluché místo. Nemusíte se ale bát, se vším budete seznámeni. Jak s historickými fakty, které ale vyústí v jinou realitu, tak se základy elektromagnetismu a fungováním nejvýznamnějších Teslových vynálezů. A že jste ve fyzice moc neprospívali? Nevadí, Vavrečka vše citlivě a trpělivě vysvětlí. Některé z vás stejně jako mě pohltí touha, aby zrovna on byl vaším učitelem tohoto předmětu na střední škole.

Co říci závěrem? Něco takového česká fantastika potřebovala. Co na tom, že se dle mých slov jedná spíš o bílek. Je daleko výživnější než lecjaké žloutkové texty. Pokud se tímto směrem budeme ubírat, vůbec se nebudu zlobit. Je to příjemné zpestření po všech létajících končetinách, mozcích a zarputilých klišé, skrz které se musíme ve většině případů v českých luzích a hájích brodit. Nechci nic zakřiknout, ale blýská se na lepší časy.

PS: Abyste se do světa ponořili až do uši a nechali se pohltit na maximum, Lukáš vytvořil na Spotify playlist. Na něm můžete najít i songy, které jsou zmíněny v knize.
https://open.spotify.com/playlist/1DMy741t1rIR3gGnH7lMth?si=k_AS9lmUS9Cg...

Lukáš Vavrečka
Tesla Noir

Rok: 2020
Nakladatelství: Host
Počet stran: 360
Cena: 359 Kč

Komentáře

Co na to říct, koupeno, tohohle prostředí je v knihách jako šafránu :) a playlist je výbornej. 

Každý národ má takové politiky jaké si zaslouží -> Svůj svět si musíme zasloužit!

Koupeno, přečteno ... Téma zajímavé, postavy dobře prokreslené, ruka autora vypsaná. A jó, je to zajímavý! 

S recenzí lze souhkasit, jen ty znalosti elekro a fyziky snad abychom raději neměli, že ... No,   dobré počtení a co bude další kus?

Přidat komentář