DCKK: Jak je na tom u nás Green Lantern?

Článek od: Petr Simcik - 07.04.2020

Kdo je Green Lantern? Muž s divnou lucernou a prstenem, kterého spousta lidí zná jen díky seriálu Big Bang Theory. Když už se u nás objevil, tak ve filmu a nebyl považovaný za žádný velký zázrak (ale mě se líbil). Dále ve třech knihách, které skončily ve slevě za 49 korun, protože nebyly dostatečně samostatné aby obstály. A následně v několika dílech DCKK. Dost k nepochopení Green Lanterna pomohlo i to, že dvě z knih v DCKK jsou totožné s těmi, co už jednou moc neuspěly a tím pádem mají naprosto nulovou informační hodnotu. Maximálně donutí ke koupi ty, kteří sbírají celý komplet. Shrnuto, podtrženo z toho, co tu vyšlo dokážete pochytat jen úplný základ mytologie okolo Lanternů a vesmírných sborů, musíte je přečíst všechny a musí vás to zajímat a pak budete alespoň trochu vědět o co tady jde. Ale přitom je třeba si stejně hodně domýšlet a fabulovat.

Co si o tom myslel v roce 2013 kolega Frankie si můžete přečíst ZDE

Není na škodu začít Lanternovým zrozením v DCKK Green Lantern: Tajemství původu (Tím koneckonců začal i DCKK) nebo ve stejnojmennéma paperbacku, který se bude válet určitě někde na Aukru, nebo v antikvariátu. Lanternův start vám poskytne ty základní informace o tom co je zač Hal Jordan, jaká nezodpovědná a floutkovská osina v zadku ostatních lanternů to je. Zjistíte co jsou zač ty Green Lantern corps a jaká mají pravidla, přičemž si na ně moc nezvykejte. Kam Hal Jordan dotáhne lidskou kreativitu, paličatost a další více méně zajímavé vlastnosti, tam se tisíce let zažitá pravidla hroutí jako domeček z karet.

Tajemství původu je jedno z těch samostatných dobrodružství se kterým byste měli začít. Má to jen tu chybu že následující česky vydané komiksy na něj přímo nenavazují. Ano, představí nám zásadní hráče, jenže ve vesmíru se příchodem Hala Jordana (a je otázka jestli jeho přičiněním nebo náhodou) všechno mění rychlostí blesku, takže to co platí tady, nebude platit v následující knize a v té další to bude opět zcela jinak. Na vás pak je abyste si pomocí indícií, které občas působí jak nápověda Otce Fura domysleli co se změnilo a jak. Na otázku "proč" většinou odpověď nenajdete.

DCKK Hledaný: Hal Jordan je ucelený příběh který, jen těsně obstojí sám o sobě. Vyšel nepochopitenlě dlouho před DCKK Pomsta Green Lanternů na kterou přímo navazuje. Musíte mít právě výše zmíněný základ, protože příběh je sice samostatný ale postavy, ty mají nějakou historii, nějaké motivace a vztahy které sice pro pochopení základní kostry příběhu nepotřebujete a domyslíte si je, ale přeci jen vám budou chybět pokud si ho chcete užít naplno. Tvůrci DCKK s tím tak trochu počítali, takže dostanete docela poctivé shrnutí děje první části komiksu abyste si uvědomili o co tam vlastně jde. Je ale fajn si předem přečíst onu Pomstu Green Lanternů jenže...

DCKK Pomsta Green Lanternů je spíše pomsta editora DCKK, protože už samotný úvodní text vám naznačí, že jste přišli o něco důležitého. Vyskytují se tu jména jako Parallax, nebo Kyborgsuperman což budou asi důležité postavy, ale vy o nich nevíte doslova nic. Taky se ve shrnutí dozvíte, že se Hal Jordan stal největším z Green Lanternů ale zároveň masovým vrahem ovádaným jinou entitou a že na něj tudíž mají všichni, kteří přežili jeho řádění dost nepěkné vzpomínky. PROČ jsme sakra dostali příběh o tom jak má Hal Jordan výčitky z toho co udělal a ne příběh jak to udělal?

Každopádně tyhle dva příběhy nám představí dvě velké vesmírné entity se kterými je třeba počítat, jen mám bohužel pocit, že mají nějakou historii, kterou si musím domýšlet. Potkáme Sinestrovy sbory založené na strachu a ovládající žlutou barvu. Chápu to tak, že je to ten samý Sinestro, který Lanterna vycvičil? Asi jsem něco přehlédl. Každopádně se o nich dozvíme a přečteme si několik velice cool příběhů o tom jak byli členové Sinestrových sborů velmi úspěšní v šíření strachu. Může za to masová genocida i variace na "knihu džunglí". Pak tu máme Safírový sbor složený z bady vyšinutých ženských co nepochopily pojem slova láska. S těmihle sbory, a nejen s nimi bych se zase rád setkal, jenže to se v Batman komiksovém kompletu (ano, technicky je to DC ale prakticky je to vlastně Batman a asi 15 dílů úlitby někomu jinému) jen tak nestane. Je hodně fajn že Pomsta Green Lanternů a Hledaný: Hal Jordan na sebe navazují, ale pořád  je to blok příběhu násilně vytržený z kontextu, který si musíte složitě domýšlet.

Pomsta Green Lanternů u nás vyšla již dříve samostatně a když si ji přečtete zjistíte že z toho co u nás vyšlo je to opravdu ta nejhorší volba pro samostatný příběh. Navíc bez úvodního seznámení s dějem je to ještě větší nápor WTF momentů. Troufal bych si tvrdit, že je to spolu s filmem komiks, který pohřbil jakoukýkoli většinový zájem o Green Lanterna u nás. Hledaný Hal Jordan je na tom se samostatností sice o trochu líp, ale i tak... zkrátka tyhle velké vesmírné příběhy by měly vycházet buď celé, nebo vůbec.

Posledním Lanternem z DCKK je spolupráce s Green Arrowem, což je hodně úsměvné - oni jsou fakt propojení jen protože jsou zelení a protože si s nimi nikdo nevěděl samostatně rady. Na druhou stranu povahově jsou jako voda a oheň a celkově ten příběh všemocné kosmické bytosti a obyčejného lučišníka docela funguje. DCKK Krušné cesty hrdinství by se dal představit znělkou z jednoho devadesátkového seriálu ...
"Býval dobrým policistou, ale spáchal ten největší hřích, protože svědčil proti zkorumpovaným kolegům ... obviněn z vraždy nyní projíždí krajinou. Psanec, který loví psance, lovec lidí, odpadlík."  Přesně takovou atmosféru tohle sedmdesátkové dobrodružství má. Green Lantern a Green Arrow projíždějí spojenými státy a sesazuje lokální kapitalistické diktátory, zkorumpované politiky, nenažrané těžaře. Změkčují ten nejtvrdří kapitalismus a napravují křivdy. Nesmí chybět indiánská vesnice a její nároky podepsané kdysi velkým bílým otcem. Zkrátka tenhle Green Lantern mě bavil, protože skoro postrádá ten vesmírný chaos. Na něm je jasně vidět že to jde. Že můžete vzít příběh z kontextu a nerozsype se. Na druhou stranu tohle není tak úplně Greeen Lantern. Ano, ten příběh je postavený na komoušovi Green Arrowovi (je jako meloun - navrch zelený, ale uvnitř rudý jako krev) a jeho střetem s Halem Jordanem, který je jednak omezený vyšší mocí a druhak je sice slušňák ale v mezích zákona.  Hal Jordan je zde tak moc silově omezován, že kdybyste ho vyměnili za Batmana, nebo Flashe tak vyjma barvy nepoznáte rozdíl.

 

Green Lantern u nás nemá na růžích ustláno a DCKK na tom prakticky nic nezměnilo, což je strašná škoda, protože přesně kvůli tomuhle tu ty komplety jsou. O co bychom byli radši kdyby z DCKK vypadli tři originy Supermana, nebo spousta zbytečných Batmanů (protože i mezi nimi jsou hodně slabé kusy) a místo nich jsme dostali zbývající puzzle do skládačky Green Lanternova monstrózního vesmíru.

In brightest day, in blackest night,
No evil shall escape my sight
Let those who worship evil's might,
Beware my power... Green Lantern's light!

Green Lantern: Tajemství původu

Obsahuje sešity sérií Green Lantern #29-35 a Showcase #22

Scénář:John Broome, Geoff Johns
Kresba:Gil Kane, Ivan Reis

Green Lantern / Green Arrow: Krušné cesty hrdinství

Obsahuje sešity sérií Green Lantern / Green Arrow #76-81 a All American Comics #16

Scénář:Bill Finger, Elliot S. Maggin, Dennis O'Neil (Denny)
Kresba:Neal Adams, Martin Nodell
Ink:Dan L. Adkins, Frank Giacoia, Dick Giordano, Bernie Wrightson

Green Lantern: Hledaný: Hal Jordan

Obsahuje sešity sérií Green Lantern (Vol. 4) #14-20 a Green Lantern (Vol. 2) #16

Scénář:John Broome, Geoff Johns
Kresba:Gil Kane, Ivan Reis
Ink:Oclair Albert, Joe Giella

Green Lantern: Pomsta Green Lanternů

Obsahuje sešity sérií Green Lantern (Vol. 4) #7-13 a DC Comics Presents #27

Scénář:Geoff Johns, Len Wein
Kresba:Dick Giordano, Frank McLaughlin, Carlos Pacheco, Ivan Reis, Ethan van Sciver, Jim Starlin
Ink:Oclair Albert, Marc Campos, Jesús Merino, Prentis Rollins

Vydal: BB/art s.r.o., Eaglemoss Collections
série DC komiksový komplet

Přidat komentář