KOMIKS: Geoff Johns, Green Lantern: Tajemství původu, Žádný strach, Pomsta Green Lanternů

Článek od: frankie - 22.07.2013

 

 

V temnotě noci, v jasu dne                                              
můj zrak vší zlobou prohlédne
a do všech stran zlo rozžene
mé jasné světlo zelené!

Z komiksové stáje DC Comics pochází mnoho hrdinů, u nás jsou jednoznačně nejznámější Batman a Superman. A pak dlouho, dlouho nic. Naštěstí mezeru nevědomosti již třetím rokem postupně zaplňuje nakladatelství BB art, které českým čtenářům přibližuje další ústřední komiksovou postavu, a sice Green Lanterna. Stvořen a vydán byl již v roce 1940 a to ho řadí mezi komiksovou legendu. Prvně u nás vydaná kniha Green Lantern: Tajemství původu vyšla v roce 2011, tedy půl roku před uvedením filmu Green Lantern do kin. Film vzbudil očekávání, dle většinového hodnocení však spíše zapadl do filmové průměrnosti. Mě osobně ovšem pobavil jako svižná akční jízda s několika vtipnými i dramatickými momenty a nutno říci, že příjemně překvapil.

Ale zpátky ke komiksu. Scénář všech tří komiksů napsal Geoff Johns, kmenový autor nakladatelství DC Comics, věnující se hlavně práci na klasických superhrdinech. Kromě Green Lanterna také píše Flashe a Supermana. Velký úspěch zaznamenal i s minisérií Infinite Crisis z roku 2005, která navazovala na dvacet let starý komiks o alternativní Zemi 2, kde jsou známí superhrdinové poněkud temnější než v naší realitě.

V Green Lantern: Tajemství původu  se čtenář seznámí s hlavním hrdinou Halem Jordanem, zkušebním pilotem, kterému však slovo kázeň a respektování autorit mnoho neříká. Život mu však změní událost zcela zásadní, na Zemi ztroskotá umírající mimozemšťan Abin Sur a jeho prsten moci, který mají všichni galaktičtí ochránci pořádku, si vybere člověka, jenž nezná strach, Hala Jordana. Ten přijme nesnadný úkol, stát se ochráncem vesmírného sektoru 2814. Následuje klasické seznamování s nově nabytými schopnostmi i s nedostatky získané síly a první střety s nebezpečnými nepřáteli. Kresba je velice vydařená, vyvážená, s působivými změnami využívání jednotlivých obrazových panelů. Kreslíř Ivan Reis se nebojí do děje zasáhnout dvojstránkovými kresbami, které dodají četbě patřičný náboj poukázáním na detaily.

 

Pokračování Green Lantern: Žádný strach se zásadním způsobem odlišuje počtem kreslířů podílejících se na tvorbě. Proti jednomu v prvním sešitu se zapojili Darwyn Cooke, Carlos Pacheco, Ethan Van Sciver a Simone Bianchi. Nutno podotknout, že to není změna zcela příjemná a čtenář si musí dost zvykat. Kdyby ukázky jednotlivých obálek byly včleněny přímo do knihy a nikoli uvedeny na závěr, bylo by možné se na tyto změny připravit lépe. Na druhou stranu zaujme větší rozmanitost grafiky a odvážné řazení jednotlivých panelů. Dalším velkým pozitivem je úvodní strana, kde je rozepsáno, co vše se odehrálo a dovysvětluje důvod vzniku sboru Green Lanternů i to, že existovali jejich předchůdci - člověkolovci. V komiksu Green Lantern: Žádný strach se čtenář blíže seznámí s bydlištěm Hala Jordana – Coast City a také je vtažen do několika střetů, z nichž nejzajímavější je příběh, ve kterém se Hal Jordan střetne s člověkolovcem.

Green Lantern: Pomsta Green Lanternů pak zaujme na první pohled změnou loga DC Comics na obálce. Uvnitř komiksu nalezne čtenář další změny a mnohdy velmi příjemné. Jednak se vrací kreslíř z první knihy Ivan Reis, kterému zdárně sekundují ti nejlepší z druhého dílu – Carlos Pacheco a Ethan Van Sciver. Dále se objevují další 

superhrdinové ze světa DC. V prvním příběhu Skvělý život je to Green Arrow, zmíněni jsou i Batman, Superman, Wonder Woman, ale hlavně je čtenář svědkem i zajímavé psychologické studie hlavních hrdinů a jejich rodinného života. V příběhu Označkováno odehrávajícím se v Gotham City spolupracuje Hal Jordan s Batmanem, jejich protivník je sice zajímavý, ale mnohem větší prostor dostávají vtipné narážky mezi oběma superhrdiny. Třetí, nejdelší příběh Pomsta Green Lanternů je zase dějovou akční peckou, která nedá vydechnout.

Všechny tři dosud vydané komiksy mají, byť se jedná o brožovanou publikaci, nadstandardní kvalitu zpracování. Druhý sešit je nejslabší, hlavně kvůli rušivému efektu několika různých kreslířů a občasné zmatečnosti děje. Pokud vašimi oblíbenci nejsou zrovna Batman nebo Superman a záplava marvelovských superhrdinů už občas překonává mez, tak Green Lantern je zajímavou alternativou. Je jen dobře, že i český čtenář se s tímto komiksovým hrdinou může setkávat. Škoda jen, že zatím je jeho periodicita jeden komiks za rok. 

Green Lantern: Tajemství původu (Green Lantern: Secret Origin)
Geoff Johns, Ivan Reis

Nakladatel: BB art, Crew
Překlad: Richard Klíčník
Rok vydání: 2011
Počet stran: 176
Rozměr: 168 x 258
Provedení: paperback
Cena: 399 Kč

Green Lantern: Žádný strach (Green Lantern: No Fear)
Geoff Johns

Nakladatel: BB art
Překlad: Richard Klíčník
Rok vydání: 2012
Počet stran: 176
Rozměr: 168 x 258
Provedení: Paperback
Cena: 399 Kč

Green Lantern: Pomsta Green Lanternů (Green Lantern: Revenge of the Green Lanterns)
Geoff Johns, Ethan Van Sciver

Nakladatel: BB art
Překlad: Richard Klíčník
Rok vydání: 2013
Počet stran: 176
Rozměr: 168 x 258
Provedení: Paperback
Cena: 399 Kč

Přidat komentář