Čteme si

Článek od: Petr Simcik - 12.02.2020

Pokud byste po mě chtěli, abych vám doporučil něco současného, aktuálního, něco, co vyšlo ideálně v roce 2019 nebo dokonce i letos, měl bych opravdu omezený výběr. Loňský rok byl pro mě čtenářsky rokem restů, retra a bizáru. Co se restů týče, konečně jsem se ponořil do Star Wars Expanded universe a po přečtení aktuáního Thrawna: spojenectví, který mě pravda moc nenadchnul, jsem si spravil chuť původní Thrawnovou trilogií z pera stejného autora, Timothy Zahna. Co musím na Timothym ocenit, je, že nešel cestou přepsání původního příběhu tak, aby se nějak hodil do nového kánonu (Disney totiž po odkoupení Lucas Arts rozhodlo, že všechny knížky a komiksy jsou nyní Legendy a "neplatí"), ale vytváří si dál jakýsi nový expandovaný vesmír, ve kterém se doplňují jeho staré i nové knihy a který si žije svým životem, bez ohledu na to, co si lidi v Disney vymyslí. Co se ale za ty roky nezměnilo, je Zahnova záliba v překotně rychlých koncích. To si takhle čtete a říkáte si – sakra, příběh v plném proudu a zbývá 20 stran, dyť to nejde zakončit... To samé si říkáte i za dalších 10 stran a potom... No potom to Zahn vždycky nějak vybere. Nejsem kamarád tohohle přístupu, ale rozumím mu. Tím se ale vracím zpět k Thrawnovi. Jako fanoušci Star Wars si přečtěte i ty nové příběhy, ale na trilogii Dědice Impéria určitě v antikvariátech nezapomeňte, jen pozor na vydání od Baronetu, protože to je tak špatně přeložené, že je prakticky nečitelné, až tíhne k nezáměrnému dadaismu.

Sáhnout ke klasice Já, robot mě přiměl ryze současný fenomén a to je Twitch.tv platforma pro streamování herních, ale i jiných videí. A když bych měl být konkrétní, tak @parikturi streamující hru Detroit Become Human. Detroit Become Human je o vzpouře androidů. Velice propracovaná příběhová hra, která má sice rámec, ale dopadnout může všelijak a scenáristicky je na tom lépe než většina filmů z posledních let. Což pohříchu platí o spoustě současných počítačových her. Každopádně jsem si po shlédnutí tohohle příběhu a otření slz (byl to doják) řekl, že bych mohl shrnout všechno androidní čtení v knihovně a pustit se do něj. Já, robot bylo navrchu, ale jinak tam je třeba i pár Dickovek a nějaký ten kyberpunk. Mimochodem, tahle klasika a stejnojmený film nemá skoro nic společného, pouze výklad Asimovových robotických zákonů:

  1. Robot nesmí ublížit člověku nebo svou nečinností dopustit, aby bylo člověku ublíženo.
  2. Robot musí uposlechnout příkazů člověka, kromě případů, kdy jsou tyto příkazy v rozporu s prvním zákonem.
  3. Robot musí chránit sám sebe před poškozením, kromě případů, kdy je tato ochrana v rozporu s prvním nebo druhým zákonem.

Přesto je Já, robot, respektive některé povídky z něj, vyloženě současné čtení. Třeba rovnou první povídka o holčičce a její fixaci na kamaráda robota na úkor hraní s reálnými dětmi je typický příklad toho, s čím dnes jako rodič musíte válčit. Jen se nejedná o fyzický stroj, ale internet, což je takový beztělý robot dneška. Já, robot je klidné, neakční přemýšlivé čtení o duševních poruchách robotů a jejich vztahu k lidem, a na to, jak je staré, rozhodně v dnešní konkurenci obstojí, byť s mírným úsměvem.

Gamebook je takové mírně pozapomenuté slovo. Zkomírající komerční produkci u nás drží hlavně nakladatelství Mytago s mnoha zajímavými, především fantasy kusy, ale ono to není všechno. Na rozdíl od jiných knižních segmentů, v gameboocích existuje sice malá, ale velice aktivní komunita kolem Facebookové skupiny GAMEBOOKY, která si produkuje tak nějak sama pro sebe. Je to například série Gabriel Knox Jiřího Mikulíka nebo gamebooky Jana Kšandy, které distribuuje jen a pouze přes internet a většinou právě přes tuto skupinu, messenger apod. Vánočním překvapením byl pak gamebook akce Junktown. Zkrátka kde není masivní poptávka, o to víc pečuje věrná komunita. Jako milovník nefantasy gamebooků jsem pak rád, že se najdou i kousky jako je Nářek mrtvého světa nebo Město zločinu právě od Jana Kšandy, které jsou hodně povedenými předělávkami počítačových her Fallout a GTA na papír. Obě komunitní série najdete na https://www.facebook.com/jan.ksanda.3 a https://www.facebook.com/GK.gamebook.saga/  

Komentáře

Nová série o Thrawnovi je koordinovaná s druhou půlkou animáku Star wars - Rebels. První "Thrawnovu trilogii" je opravdu lepší vzít buď v prvním (lehce kráceném) vydání od Olympie, nebo zatím poslední verzi v překladu Milana Pohla.

Co se týká asimova, možná někde vykopu jedno ze socialistických vydání s obélkou, tuším, od Borna.

Přidat komentář