RECENZE: J. R. R. Tolkien, Pád Gondolinu

Článek od: Eylonwai - 17.12.2019

Celá družina se na tom místě otočila a hle! Pláň byla v posledním světle jasná a usměvavá jako kdysi; když se však zahleděli do dálky, proti ztemnělému severu vyšlehl mohutný plamen – to byl pád poslední gondolinské věže…

Povězte, jak psát o největším klasikovi žánru? Jak se jen pokusit vystihnout něco, co jeho vlastní slova dokážou sama, a neuchýlit se při tom ke zbytečné mnohomluvnosti? Nu, to je otázka…

Během 46 let od Tolkienova úmrtí snad neuplynul rok, aby se o něm nemluvilo. A od převratu, který způsobily Jacksonovy filmy (na mysli mám samozřejmě Pána prstenů, nikoli Hobita), se jeho jméno skloňuje prakticky neustále. Filmy, seriál (modleme se k Valar, aby to nebyla příliš velká katastrofa), odborné knihy, výstavy, komiksy, hry… promítl se v podstatě do všeho, na co si vzpomenete. A to je bezpochyby dobrá zpráva, svět Tolkiena potřebuje. Přesto každá taková adaptace – protože nic jiného to být nemůže – posune dílo někam jinam; tu přidá špetku humoru, tamhle víc ženských postav, zběsilé akční sekvence či nepravděpodobné romance… zkrátka vrazí mezi řádky to, co si doba žádá. Někdy elegantně, jindy humpolácky. A tak Tolkienova slova i přes záplavu hobitů, skřetů, trpaslíků a elfů pomalu blednou…

A to je ten správný čas na návrat ke zdroji! Christopher Tolkien se pravděpodobně naposledy (21. listopadu oslavil 95. narozeniny) pustil do náročné práce probírání se otcovými rukopisy, luštění jeho chvatných zápisů psaných tužkou, srovnávání verzí, datování, chronologického uspořádávání, vybírání a nekonečného upravování, dokud nedostal něco, co by otci neudělalo ostudu. A téměř přesně po 100 letech od prvotního náčrtku příběhu kdesi v hrůzách první světové války vyšel Pád Gondolinu knižně. My můžeme kromě Christoperu Tolkienovi děkovat ještě Argu a Stanislavě (Pošustové-) Menšíkové, že se toho chvatně ujali a zmenšili dluh, který čeština vůči mistrovi má. A zároveň se můžeme těšit, protože nám zbývá ještě poslední ze samostatných silmarillionských příběhů – Beren a Lúthien – který by měl v překladu vyjít příští rok.

Mluvit tady o ději by byla donebevolající zbytečnost. Nejen že název – jeden velký spoiler – mluví za vše, ale příběh Tuora a skrytého elfského města je zaprvé v krátkosti obsažen v Silmarillionu a zadruhé, věřte mi, si ho chcete vychutnat hezky v klidu a sami pro sebe. Pokud si právě nenápadně odkašláváte a chystáte se recenzi zavřít, rovnou vás můžu uklidnit: máte-li dojem, že jste zapomněli celý Silmarillion, všechna jména se vám slila v jeden velký guláš a nepoznáte Noldor od Teleri, případně jste Silmarillion ani nikdy neotevřeli, nezoufejte. Pád Gondolinu si můžete užít i tak. Nejen, že v Prologu se vám dostane stručného shrnutí všeho, co potřebujete vědět, ale svým způsobem může Tuorův příběh bez problémů fungovat samostatně. A byla by škoda, kdybyste se nechali ochudit o úžasný Tolkienův jazyk a dikci, která vás rázem přenese do starodávných ság severu.

Ucelené vyprávění zabírá asi třetinu knihy, a to je to, co bude zajímat běžného čtenáře. Pro ty zvídavější, náročnější a ponořenější do Tolkienova díla následují různé verze příběhu s editorským komentářem. Můžete si přečíst nejranější text, verzi o „Turlinovi“, variantu, která je v Náčrtu mytologie a v Quentě Noldorinwa. Christopher Tolkien popisuje otcovy poznámky, uvádí i přeškrtnuté věty a doplňuje komentářem tam, kde je to třeba. Samozřejmě nechybí už charakteristicky tolkienovská příloha – seznam jmen, rodokmeny a dodatečné poznámky. A charakteristicky tolkienovské už jsou také ilustrace Alana Leeho. Tady jsou skutečně slova zbytečná, to se musí vidět.

Pokud vám Tolkienovo jméno ani po všech těch peripetiích nezevšednělo a vaše srdce se rozbuší rychleji pokaždé, když na něj narazíte, Pád Gondolinu do vašich rukou patří stejně přirozeně jako trpaslíci do Ereboru. Zapomeňte na tu popkulturní záplavu adaptací a vykrádaček, tady jsme konečně doma, tam, kde to všechno začalo. Magie, se kterou Tolkien splétal příběhy, ani v nejmenším nevyvanula; je stejně silná dnes jako tehdy.

Sbírka na poličce utěšeně roste a je na ni radost pohledět. Už teď si udělejte místo na Berena a Lúthien a doufejte, že si jednoho krásného dne Argo troufne i na History of Middle-Earth. Mám totiž možnost porovnat originální The Fall of Gondolin s českým vydáním a musím říct – to naše je zkrátka lepší.


J. R. R. Tolkien, Pád Gondolinu
Christopher Tolkien (ed.)

Překlad: Stanislava Menšíková
Vydání: 2019
Nakladatelství: Argo
Ilustrace: Alan Lee
Stran: 203
Cena: 298 Kč
 

Přidat komentář