KOMIKS: František Kotleta, Bratrstvo krve: Hustej nářez

Článek od: Renata Staurovská - 27.08.2019

Potoky krve, sex, upíři, násilí a boj o nadvládu nad lidskou rasou? To vše v komiksovém provedení, a navíc od českého autora, kterého našim čtenářům určitě nemusíme představovat? Ano, prosím! Něco takového tu totiž ještě nebylo.

František Kotleta spojil síly s českou ilustrátorkou Janou Kilianovou a dohromady vytvořili něco naprosto unikátního. Není divu, že na kampani ve stylu startovače překročil tenhle projekt vytyčený cíl o více než polovinu a fanoušci české fantastiky se tak mohli těšit na Bratrstvo krve: Hustej nářez s pocitem toho, že i oni přispěli svojí troškou do mlýna a napomohli tak k jeho vydání.

A jak moc hustej je Hustej nářez v komiksovém podání? Odpověď je: sakra hodně. Ono vměstnat 290 stránek neutuchající akce do necelých 130 stran ve formě obrázků a zachovat přitom hlavu a patu celého příběhu není nic jednoduchého. Navíc když chcete zároveň ponechat dostatek prostoru pro drsňácké hlášky, násilí a erotiku, bez kterých si snad ani Kotletovu tvorbu nelze představit.

Hustej nářez to ale zvládá na jedničku. Čtenář může mít občas pocit, že děj je uspěchaný a místy skáče z místa na místo bez bližšího vysvětlení, s tím se však u komiksů podle akčních knížek prostě musí počítat. Zároveň se ale v příběhu neztrácí, vnímá gradující atmosféru a s hlavními hrdiny se velice rychle sžije, a to i v případě, že románovou předlohu nečetl.

Hlavní hrdina Jan je přesně ten správný typ klaďase, co jde přes mrtvoly a jeho upírská matka Petra se zase nezastaví před ničím, aby ochránila svoji rodinu. Každá z postav je něčím specifická a čtenář si je zapamatuje ani nebude vědět jak. Není například možné nemilovat Uhříka a jeho výlev: „Pičo, já mám halušky, já vidím netopýry! Zkurvený zajebaný hulení!“

Ilustrace Jany Kilianové jsou originální, nápadité a svojí jednoduchostí ke Kotletově stylu psaní perfektně sedí. Příběh je vylíčen v poněkud tlumenějších barvách, až na občasné výbuchy nebo stříkance krve (a že těch tam rozhodně není málo). Spolu s neodmyslitelným černým humorem, příležitostnými vulgarismy a tím správným množstvím erotiky se z Hustýho nářezu stal opravdu jedinečný koktejl. Protřepat, nemíchat, jen dochutit krví a špetkou střelného prachu. Dokonalost.

Vzhledem k poměrně velkému úspěchu komiksu Bratrstvo krve: Hustej nářez nezbývá než doufat, že se brzy dočkáme jeho pokračování. Původní románová série o válce upírů s mimozemšťany má totiž v současné chvíli už celkem pět dílů, a nabízí tak spoustu, spoustu materiálu pro obrazové zpracování. No jen si to představte!

UKÁZKA z knihy ZDE.

Bratrstvo krve: Hustej nářez
František Kotleta

Nakladatel: Epocha
Počet stran: 128
Rok vydání: 2019
Ilustrace: Jana Kilianová
Vazba: paperback
Cena: 399 Kč
 

Přidat komentář