KOMIKS: Petr Macek - Petr Kopl, Pérák: Oko budoucnosti

Článek od: Martin Stručovský - 05.08.2019

Superhrdinské komiksy jsou v kurzu. Hlavně díky filmovému průmyslu dneska i bublinou nepolíbený člověk ví, kdo je Iron Man nebo Spider-Man. Jenže to jsme v hájemství za velkou louží. V Americe, kde můžou padat mrakodrapy a prohánět se obrovský zelený chlápek. Prostě nějakým způsobem věříme, že by to mohlo fungovat. Ale superhrdinský komiks z České republiky? To přece zní jako naprostá sci-fi. Nebo alespoň donedávna.

Už je to hezkých pár let, co pánové Kopl a Macek vytvořili na pokračování komiks Zázrak. Ten si získal dost velkou oblíbenost a hlavně na scénu přivedl postavu Péráka. To není superhrdina zrozený čistě ze spisovatelské fantazie, kolují o něm totiž zvěsti, že během protektorátu bojoval proti nacistům. Což vedlo k celé řadě autorských pojetí, jak ostatně uvádí v předmluvě etnograf Petr Janeček. A už z jeho předmluvy je dost cítit, že takový materiál je jako dělaný pro žánr superhrdinského komiksu. A Petrové Macek a Kopl to jenom potvrzují.

U Péráka je těžké hovořit o příběhu, protože to znamená, že můžete něco vyzradit. Takže to vezmeme z druhé strany. Začněme u toho, že Pérák funguje po příběhové stránce dost parádně. Může za to především skutečnost, že jeho děj se odehrává v protektorátu a za druhé světové války, což nebyla jen doba, kdy se válčilo, ale díky posedlosti jistého diktátora se po celém světě hledaly magické artefakty (jen si vzpomeňte na jednu sérii o slavném archeologovi). A tehdejší protektorát nebyl výjimkou. Právě tady se rozjíždí pátrání po lebce kněžny Libuše, která dokáže předpovídat budoucnost. Což je něco, co by se náckům hodilo do krámu. Ostatně, kdo by nechtěl znát výsledek následující bitvy? Právě do tohohle pátrání nějakým způsobem zasáhne Pérák, který sice není lovec pokladů, ale v tomhle případě nemá tak úplně na vybranou.
Na druhou stranu bude záležet na tom, jestli přistoupíte na hru obou pánů. Pokud totiž čekáte klasický komiks o tom, jak jeden superhrdina přišel na svět, budete zklamáni. V ději je sice pár narážek, ale to je tak všechno. Ostatně samotný úvod se vezme dost hopem. Nebo ještě jinak – vezme se dost zkratkovitě. Během několika málo stránek se nastíní celá situace a pak už se jede z jedné akce do druhé. Petr Macek sází hlášky, hraje si s jazykem, hlavně tedy ze začátku. Ale časem to začne šíleně prudit. Naštěstí si ale po pár stránkách přestane hrát s různými variacemi slova nos (při čtení pochopíte). To kresba Petra Macka působí velkolepě, je akční, prostě jako kdyby člověk měl v ruce nějaký komiks z produkce Marvelu nebo DC. Jenže některé panely vypadají, jako kdyby místo plnohodnotných kreseb používal rozdělané storyboardy, protože ho tlačil čas. Ale i přes tahle drobná škobrtnutí z Péráka sálá obrovská radost z vyprávění, velká láska ke komiksu jako takovému. Ano, Pérák je vytvořený s obrovskou láskou, je český, odsýpá a zároveň skládá hold slavnějším dílům popkultury.
Perák je malý velký komiksový zázrak, který vás chytne. A navíc končí tak nějak neukončeně. Snad tvůrci pokračování přinesou co nejdřív. Anebo mezitím dorazí Zázrak v jednom svazku? Nechme se překvapit.

Pérák: Oko budoucnosti
Petr Macek - Petr Kopl
Nakladatel: Crew
Počet stran: 88
Vazba: Pevná
Cena: 299 Kč

Přidat komentář