RECENZE: Natalja Ščerba, Magický náramek

Článek od: Karolína Poláčková - 24.04.2019

 

Ve své nové sérii nás Ščerba přenáší do Karpat, do světa folklorního čarodějnictví pojatého pěkně po slovansku, takže mu čeští čtenáři budou bez problému rozumět.

Ze zdánlivě obyčejného a bezcenného dědictví po neznámé prababičce se nakonec vyklube mocný čarodějný artefakt, který Taťánu vtáhne do pletichami prosáklého světa vědem a mágů. Ti žijí mezi obyčejnými smrtelníky, ale Táňa se o nich dozvídá až ve chvíli, kdy obdrží neobyčejně mocný magický náramek, který jí chtějí mocní hráči čarodějného světa vzít. Ve snaze zorientovat se v neznámém prostředí a vydobýt si v něm postavení si Táňa nadělá spoustu nepřátel, také se ale naučí ovládat magii a brzy odhalí, že kromě velké moci skrývá zděděný náramek i velké tajemství...

Jak už z věkového doporučení (od 14 let) uvedeného na zadní straně obálky vyplývá, ve srovnání se svou první sérií – tedy Časoději - se autorka posunula k lehce starší cílové skupině. Nejde tedy už o dětskou literaturu, ale v podstatě o young adult, a jde to velmi znát, především díky přítomnosti klišé romantické zápletky tak typické, že už od začátku víte, jak dopadne. Jen kvůli extrémnímu, přehnanému řešení vztahů ale není třeba od Magického náramku utíkat - je zde naštěstí víc věcí, které může nabídnout.

Opět to svádí ke srovnání s autorčinou první sérií - Čarodol není zdaleka tak infantilní, hlavní hrdinka se nebojí udělat razantní rozhodnutí a zvládne je udělat sama, přátelství tu nejsou ideální a netrvají až do smrti. Ščerba si dovoluje tvarovat postavy mnohem plastičtěji, s vlastnostmi na obou stranách morálního spektra. Rýsuje se tu sice rozdělení na dvě znepřátelené frakce čarodějů s odlišnými názory, ale nelze říct, že by jedna byla tou dobrou a druhá špatnou.

Ano, příběhu se zajisté dají vyčíst mnohé recyklované motivy – zakázaná láska, určitá “vyvolenost” či “předurčenost” hlavní postavy, která je přes noc vržena do nového světa, ve kterém je všemi nenáviděna právě pro svou výjimečnost, a ve kterém se musí sama jako outsider postavit mnohem mocnějším mágům, než je ona sama. Buďme ale upřímní, možná právě proto, že jsme tohle všechno už viděli a četli tolikrát, to mnohdy přehlédneme a naopak hledáme v knize něco jiného - ať už originálního, nebo zábavného. A nelze říct, že to by se Magickému náramku nedařilo. Příběh je dostatečně zajímavý, aby ho čtenář neopustil už v polovině, a vcelku obstojně láká na pokračování. Čím ale nejvíce Čarodol vyčnívá z řady, je ryze “neamerické” pojetí young adult literatury, které je dnes s tímto žánrem už lehce spjato – pokud jste jeho fanouškem, stojí za to podívat se Magickému náramku na zoubek.

 

Natalja Ščerba – Magický náramek (Čarodol, 1. díl)
Nakladatelství: Fragment
Počet stran: 360, vázaná
Překlad: Martina Pálušová
Rok vydání: 2018
Cena: 349 Kč

Přidat komentář