KOMIKS: Amanda Conner - Jimmy Palmiotti, Harley Quinn 1: Umřít s úsměvem

Článek od: Ivet Křenková - 16.11.2018

Každá ženská je tak trochu na zabití, když ji trápí hlad… Pro Harley Quinn to platí dvojnásob.

Praštěná anti-hrdinka teď žije na Coney Islandu se svou bizarní partičkou kamarádů a jejich rodinnou pohodu pořád něco narušuje. Nejdříve se minimálně polovina města promění v zombie kvůli nebohému mimozemšťanovi, který se úplnou náhodou dostane do masa na burgery jako jejich tajná přísada. Potom se Harley musí utkat s robotem a je přitom svědkem bezpráví na pracovišti. Nakonec se na Coney Islandu objeví gang v rytířských kostýmech, který bez milosti zabije jejího oblíbeného pošťáka, což si blondýna se dvěma culíky rozhodně nenechá líbit - proto povolá svůj gang a s jeho pomocí vytvoří falešnou punkovou kapelu, aby zlosyny dopadla.

Umřít s úsměvem je dalším komiksem ze série Znovuzrození hrdinů DC. Série slibuje ideální start pro nové čtenáře, kteří s DC hrdiny nemají příliš mnoho zkušeností. Harley Quinn je z tohoto hlediska rozhodně povedenějším počinem než restartovaná Wonder Woman.

I přesto je ale dobré se před čtením seznámit s původem postavy a její základní charakteristikou. Příběh občas odbočí do minulosti, žádný ucelený obraz ale neposkytuje, spíše nabízí nová dobrodružství v čele s Harley a jejím týmem. Restartu lze vytknout hlavně to, že vlastně nejde o restart, ale jakési pokračování komiksů ze série The New 52. Na Znovuzrození hrdinů DC totiž pracují stejní autoři a zdá se, jako by v příběhu, který už nastolili někde jinde, jen pokračovali.

Samotné příběhy a zápletky, které se v Umřít s úsměvem odehrají, jsou hodně zábavné, často přitažené za vlasy a místy dětinské. Nemají žádnou hlubší pointu, Amanda Conner a Jimmy Palmiotti zkrátka před hlavní hrdinku postaví problém a na řadu vždy přijde jeho praštěné řešení. Proto je potřeba komiks brát s nadhledem jako oddechovku a nečekat žádné prohloubení děje, které by znamenalo zásadní změny pro následující části. Humor, který se nese celým komiksem, je obvykle dost vydařený – na scéně se třeba objevuje trochu tragikomická postava jménem Red Tool, která (ne)nápadně připomíná Deadpoola.

Co se týče kresby od Johna Timmse, Chada Hardina a dalších autorů, neurazí ani nenadchne. Kreslíři detaily moc neřeší, hlavně co se týče obličejů postav a jejich celkového vzezření, ale Harley to na panelech vesměs sluší. Navíc vypadá dost podobně, jako její filmová verze ze Suicide Squad, takže komiks má potenciál přilákat nové čtenáře a fanoušky filmu. Rozmístění panelů je občas trošku nepřehledné, některé bubliny jsou malé a natlačené na sobě, což zhoršuje prožitek ze čtení.

Celkově Harley Quinn 1: Umřít s úsměvem přináší dobrou akci, příběhy jsou vtipné a svižné. Bývalá doktorka si zkrátka nenechá nic líbit a s nikým se nemazlí – pokud zrovna nejde o její partičku zvířátek nebo kamarádku Poison Ivy.

Harley Quinn 1. Umřít s úsměvem
Scénář: Amanda Conner, Jimmy Palmiotti
Kresba: John Timms, Chad Hardin a další
Nakladatelství: BB/art
Překlad: Martin D. Antonín
Série: Znovuzrození hrdinů DC
Vazba: brožovaná
Rok vydání: 2018
Počet stran: 168
Cena: 299 Kč
 

Komentáře

To pokračování je mnohdy dost násilné - ta seznamovačka na začátku tomu samozřejmě trochu pomůže, ale podle mě ne dost. Pokud chceme vědět kde se tam vzal Red Tool nebo džin, nebo jaký mezi sebou mají Harley a Ivy vztah máme prostě smůlu, protože tyhle věci se formovaly v dílech 52ky, kterou u nás vydává taktéž BBArt a u něj je jediná jistota a to je že není nikdy nic jisté.  :( Můžeme jen doufat ale s frekvencí se fakt nepřetrhnou.  

Každý národ má takové politiky jaké si zaslouží -> Svůj svět si musíme zasloužit!

Přidat komentář