KOMIKS: Reinhard Kleist, Nick Cave: Mercy on me

Článek od: Renata Staurovská - 18.10.2018

„V tom tvým světě sázíš všechno na to, abys byl někdo, na koho je lepší dávat si bacha. Někdo, kdo se neřídí pravidly… Hrdina, rebel, psanec… Kapitán prokletý lodi… Rocková hvězda. Hlavně jinej než ostatní.“

Jako uhel černé polodlouhé vlasy, výrazný, na první pohled nepříliš líbivý obličej, nezaměnitelný vokál a legenda rockové scény už více než 35 let. Řeč je samozřejmě o Nicku Caveovi, kterého většina z nás zná převážně jako frontmana kapely Nick Cave & The Bad Seeds. Pod maskou suverénního a ledabylého rockera se toho však skrývá mnohem víc. Reinhard Kleist, německý kreslíř, který už do komiksové podoby převedl například tvorbu a životní příběh Johnnyho Cashe, si toho byl dobře vědom. Rozhodl se proto vytvořit své zatím nejrozsáhlejší dílo Nick Cave: Mercy on me a zasvětit je právě této australské legendě.

Výsledkem je více než tří set stránkový grafický román zachycující životní příběh slavného hudebníka, skladatele, spisovatele, textaře a herce Nicka Cavea. Od útlého dětství až do současné chvíle, stránku po stránce nahlížíme do jeho nitra a postupně odhalujeme, co se skrývá za věčně ztrápeným obličejem rockové hvězdy.
Kniha je originální směskou historických polopravd a odvážných spekulací, štědře prokládanou úryvky z Caveových písní a doplněnou o černobílé ilustrace, které dokonale dokreslují atmosféru celého příběhu. Najdeme v něm smutek, zoufalství, nepochopení, beznaděj a ubíjející závislost, ale zároveň také lásku, vášeň, nespoutanost, odvahu a svobodu. Prostě všechno to, co dělá Nicka Cavea tím, kým je a koho lidé už přes 30 let milují.

Kromě písní z pozdější tvorby, jako například světoznámý duet s Kylie Minoque Where the Wild Roses Grow, nám Kleist představí i Caveovu počáteční punkovou tvorbu a nemalá část je věnována i jeho románu A uzřela oslice anděla. Úryvky a obrazy písní se prolínají umělcovým životem zcela přirozeně a čtenář má při čtení pocit, že skutečně nahlíží do nejinternějších zákoutí duše slavného rockera. Obzvlášť samotný závěr, věnovaný písni Higgs Boson Blues, člověka zcela pohltí.  Najednou je na cestě do Ženevy, na nic si nevzpomíná a projíždí pekelnou krajinou, spolu s Cavem a Robertem Johnsonem a jeho kytarou za deset dolarů, která se mu houpe na zádech… A koho zajímá, koho zajímá co přinese budoucnost?

Nemusíte být ani fanoušci Nicka Cavea, aby se vám kniha dostala pod kůži. A věřte, že pokud je pro vás jeho jméno prozatím neznámé, po přečtení poslední stránky to bude to první, co zadáte vyhledávat do youtube. Protože tohle je opravdu síla. A můžete poté popřemýšlet spolu s námi, zda Nickovi věříte, když tvrdí, že Elisu Day nezabil…

 

Nick Cave: Mercy on me
Autor: Reinhard Kleist
Překlad: Alena Pokorná
Nakladatelství: Argo
Vazba: Pevná
Počet stran: 336
Cena: 498 Kč

 

Přidat komentář