Vánoční tipy Sardenu

Článek od: Redakce - 19.12.2017

Ačkoliv je to jen těžko uvěřitelné, opět je prosinec, opět budou Vánoce a dá se říct, že rutina vládne všemu kolem nás. Ani my se tedy nemůžeme odchýlit od zavedených standardů. I letos jsme si pro vás připravili vánoční sardenské tipy na (nejen) knižní dárky a místo literárních vyhlídek směrem vpřed se můžete podívat, co zaujalo naše redaktory v průběhu letošního roku. Možná vás na poslední chvíli kousne do zadku ještě nějaká inspirace a uděláte někomu blízkému (nebo sobě) neplánovanou radost.

Petr Šimčík

Asi bych mě doporučit nějaký ten komiks, poslední dobou jsem jim propadl a pořád si říkám, že bych to měl omezit. Například Ságu, která dospěla k šestému pokračování a konečně je jasné, že se bude vydávat dál, nebo Technokněží, protože je to dobře vypadající špalek kvalitní literatury. Pro lidi, kteří mají rádi mainstream a superhrdiny, vydala Crew Želváky a Batmana. Nebo, jestli jste se vašemu potenciálně obdarovávanému báli dát Usagiho, protože je to králík, můžete zkusit Sakaie propašovat přes 47 Roninů. A to už vůbec nepřemýšlím nad tím, že nám Comics Centrum začalo hned dvě skvělé série  - Černou Palici a Baltimore! Existenciální superhrdiny a nejatmosferičtější horor, jaký je u nás za dlouhá léta k dostání! (A který lze zkombinovat s dříve vyšlou úžasnou knihou stejného jména.) Komiksový trh se nám zkrátka rozjel jako parní válec. Poslední rok chrlí jednu kvalitní věc za druhou a jak člověk byl dříve rád za každou vlaštovku, nyní už musí pečlivě vybírat, pokud není rentiér. Mohl jsem tohle všechno doporučit, ale já řekl ne!

Kdo mi řízl do rozpočtu je Egmont, který vydal tento rok dvě nabušené knihy o Star Wars.

Star Wars Art: Ralph McQuarrie

Ralph McQuarrie je nejvýznamnějším výtvarníkem v historii Star Wars. Prakticky určil vzhled všech strojů, robotů, krajin v původní sáze a z jeho práce se vychází v podstatě neustále i pro nejnovější díly. V tomhle Star Wars Art booku najdete nejúplnější sbírku McQuarrieho děl s tematikou Hvězdných válek, jaká kdy byla shromážděna, rozhovory, náčrtky... prostě poklad. Doporučuji přiložit balení kapesníků na otírání slin a slz. A hned si taky jedno otevřete, protože tahle knížka rozhodně není levná. Dva a půl tisíce ale opravdu stojí za to. Splněný sen všech, kteří si jako já mysleli, že tyhle kresby uvidí maximálně někde na webu v mizerné kvalitě...

Tohle je poctivých 400 stran a 6 Kilo Star Wars!

 

Jako doplnující  knihu (případně náhradní, pokud nedisponujete tím velkým obnosem výše) určitě zvažte:

Star Wars Rok za rokem Obrazová kronika

Obsahuje také McQuarrieho malby a komentáře, ale hlavně kompletní historii Star Wars až na poslední díl, protože ten by se stíhal jen těžko - šel do kin letos 14.12. Je to knížka plná nákresů, komentářů, fotek z natáčení a objemově se vyrovná té předchozí. Na své si přijdete i co se týče snímků Síla se probouzí a Rogue one, takže tady není moc proč váhat. Kapesníčky přiložte rovněž. 

 

Eylonwai

Studovat literaturu na univerzitě? To zní jako splněný sen! A taky že je, do jisté míry určitě. Ale má to i pár "temnějších" stránek, například to, že na četbu takříkajíc bokem už moc času nezbývá. A když už se na ni dostane, musí to stát za to. Proto věřte, že následující výběr prošel těmi nejdrsnějšími kritérii a z boje s Rukopisem královédvorským a zelenohorským, Tomem Jonesem, Gombrowiczem nebo Pánem prstenů vyšel vítězně! No... dobře, s tím posledním by měl možná trošku problém...

Lewis Carroll: Alenčina dobrodružství v Kraji divů a Za zrcadlem

Teď si asi říkáte "cože?!", ale ano, je to tak - letos znovu vyšla Carrollova nesmrtelná klasika, a pokud jste ji dosud nečetli, máte ideální příležitost. Od prvního vydání v roce 1865 došlo k asi tak milionu různých adaptací a inspirací jak na poli literatury, tak filmu, komiksu, hudby a dalších médií. Ale v tomhle případě je asi nejlepší vrátit se ke zdroji, protože sám skýtá dostatečné hloubky pro zkoumání a přemýšlení. Nezapomeňte si na to zkoumání hlubin vzít svítilnu, protože se můžete snadno ztratit. Interpretací je mnoho, ale nejlepší je vždycky vaše vlastní! A dopomoci vám k ní mohou i skvělé ilustrace Ladislava Vlny.

Jitka Svobodová: Přemyslova krev

Česká fantasy občas zařve tak mocně a nečekaně, až mi to vyrazí dech. Přemyslova krev má pár ne úplně čistých tónů, ale celek tvoří dechberoucí opus, který se z jedné poloviny zaměřuje na velké dějiny a z poloviny druhé na "menší" osudy. A je to vskutku velmi příjemná hudba, která vám v hlavě bude znít ještě dlouho po dočtení. A bonus, přátelé! Jestli jste dosud tak trochu tápali ve všech těch Přemyslovcích a kdo že vykastroval a oslepil koho, teď už se vám Oldřich s Jaromírem spletou jen sotva.

 

Martin Stručovský

Lovcův odkaz

Letos by vám pod stromečkem určitě neměl chybět Lovcův odkaz. Akční fantasy jak víno, která se rozhodně s ničím nemazlí. Kniha nabízí mix akce, sympatického hrdinu a jako velkou třešni na dortu hodně zajímavý fikční svět. Pokud vám nevyhovuje Kotleta ve sci-fi modu, tohle by pro vás mohlo být to pravé ořechové. A pokud vám je milejší fantasy postavená na středověkých kulisách, tak vyšlo znovu Na ostřích čepelí. Tahle klasika české fantasy nevypadala nikdy předtím tak dobře. 

 

Deskoherní tipy od Frankieho


Vánoce, jak se říká, jsou svátky klidu, ale ne klidu deskoherního. Když si však chceme společné chvilky s návštěvou zpestřit deskovkou, jen výjimečně máme tolik času, abychom mohli vytáhnout ze skříně takové pecky, jakými jsou Scythe nebo Mars: Teraformace. Níže uvedené hry jsou jednoduché na vysvětlování, vhodné i pro mladší děti a s příjemnou herní dobou.

ICECOOL: Ledová škola

Jako vhodná hra pro trávení vánočního cukroví se jeví ICECOOL: Ledová škola, ve které hráči ukazují dovednost v cvrnkání tučňáků ve škole a jsou nuceni se hýbat a ne jen kynout u stolu. Věřte, že chytat uličníky po škole a zabavovat jim žákovské knížky je zábava sice infantilní, ale zároveň o to více famózní.

Ostrov Skye

Další hra, která nás poctila vydáním v roce 2017, je Ostrov Skye beroucí si to nejlepší z herního systému Carcassone. Skládání krajin je však o kosmický řád propracovanější. Každá partie může být totiž naprosto rozdílná, neboť je nepřeberné množství variant počítání bodů. A to dilema! Jakou kartičku ve svém tahu použít a jak ji správně nacenit, aby byla pro protihráče nezajímavá, a zase naopak, kterou vyřadit.
Hra Moštárna spočívá ve sbírání ovoce na výrobu supermoštů. Originalita je v tom, že hra se vyvíjí, každá partie postupně využívá další a další karty pozměňující požadavky na hráče. V pěkném vizuálu se odehraje závod ve výrobě moštů, který si užije opravdu celá rodina.  

 

Monika Slíva

Letos jsem toho zvládla přečíst vcelku dost, i když stále je ten druhý seznam "co všechno bych ráda přečetla a (zatím) jsem to nestihla" mnohem delší. Držme se však osvědčeného, že doporučovat se má jen to, co jsme si vyzkoušeli. A ke všemu budu samá dokončená i nedokončená série a od všeho něco:

 Areston 

Trilogie Areston od Josefa Pecinovského dospěla letos ke zdárnému závěru svým čtvrtým dílem. Nojo, čtete správně, jako tři mušketýři... nebyl by to totiž mistr Pecinovský, kdyby za závěrečnými titulky třetího dílu neměl potřebu svým čtenářům ještě něco dalšího, důležitého a v celé trilogii nevyřčeného sdělit dodatečně. No ale můžete se snad na něj za to zlobit? Vesmírné putování na velmi neobvyklé planetě, vězení, tělesu, kosmické lodi nebo k čemu je vlastně Areston určen, určitě nadchne každého scifistu.

Ztracená vládkyně

Oblíbila jsem si taky genealoga Jeffa Tayeta z pera britského spisovatele Steva Robinsona. Sice to není úplně fantastika, "jen" příjemná směsice thrilleru a detektivního pátrání, ale ne úplně typický hlavní hrdina mi ten nedostatek plně vynahrazuje. Před Vánoci vyšel česky v pořadí už čtvrtý případ s názvem Ztracená vládkyně, který jsem sice zatím nečetla, troufám si ale tvrdit, že bude stejně dobrý jako ty předchozí (Stopy v krvi, Hluboký hrob a Poslední anglická královna).

 Letopisy zlomu

No a do třetice něco z fantasy... Letopisy zlomu od Nika Perumova by neměl minout nikdo, komu učarovala ona tolkeinovská, epická a rozsáhlá dobrodružství vyprávějící o mnoha rozličných národech a jejich vzestupech a pádech. Mnohovrstevnatý příběh dává čtenáři možnost na mnoho hodin zapomenout na naší přetechnizovanou a občas pěkně otravnou moderní současnost. P. S.: Kniha je též součástí rozsáhlé série, ale dá se číst i samostatně, aniž byste na konci utrpěli újmu z otevřených konců.

Přidat komentář