KOMIKS: Sui Išida, Tokijský ghúl 3

Článek od: Tereza Kadečková - 04.04.2017

Napětí mezi policií a ghúly se zvyšuje. Ken a Tóko podnikají riskantní krok, aby zabránili dalšímu konfliktu.

Ken prochází výcvikem, aby dokázal ovládat svoji ghúlí stránku. Stále odmítá jíst lidské maso, takže je zesláblý a není schopný tak, jak by se od něj očekávalo. Tóko z toho nemá radost, ale nebrání jí to zatáhnout Kena do plánu, jak ochránit malou Hinami, jejíž matku zabily Holubice. Hodlají navést policii na špatnou stopu a zbavit se tak veškerého podezření.
Když začínám číst manga sérii, dávám jí vždycky čas do třetí knihy, než se rozhodnu, jestli mi za to stojí nebo ne. Tokijský ghúl je důkazem toho, proč se to vyplatí. První a druhý díl série otevřely dveře do zajímavého světa, kde žijí ghúlové a snaží se splynout s lidmi. Za zajímavým prostředím ale pokulhávaly postavy – jejich charaktery byly buď příliš klišé, nebo se mizerně vyvíjely. Tokíjský ghúl 3 tomu ale učinil přítrž.

Celý třetí díl se točí kolem boje policie s ghúly. Jak se ukazuje, ani jedna strana není tak úplně v právu, obě mají svoje dobré i špatné lidi. Problém je, že se obě vidí velice černobíle a nebrání se krveprolití. Ken se tak dostává do problematického postavení – je napůl člověk a napůl ghúl. Na jakou stranu se tedy má přidat a jaké je v tomhle světě jeho poslání?
Tokíjský ghúl 3 nás nechá pohlédnout na dvě strany barikády, ale taky je pořádná akční jízda. Velkou část tvoří souboj ghúlů s Holubicemi, speciální jednotkou pro potírání ghúlů. Sui Išida umí udělat pořádně zajímavý souboj, kde životy visí na vlásku a nevíte, o koho se bát dřív. Problematická může být občas přehlednost – kvůli zvláštním tvarům zbraní je někdy obtížné poznat, co za útok právě probíhá.
Tokijský ghúl 3 je přídavek do série, který mě přesvědčil o tom, že všechna ta chvála na ni není jen prázdné tlachání. Postavy konečně dostávají zajímavější tvar a hloubku, která se nedá vystihnout jen stereotypem. Zjišťujeme, jak probíhají boje mezi ghúly a lidmi, přičemž akce je velice zajímavá a nutí vás tajit dech. A v poslední řadě dostáváme hlubší konflikt, ve kterém Ken konečně najde svoje místo a stává se z něj aktivní hlavní postava a ne jen nudný přihlížející.

Hodnocení: 75%
 

Tokijský ghúl 3

Autor: Sui Išida

Nakladatelství: Crew

Vazba: Paperback

Počet stran: 210

Rozměry: 129 x 182 mm

Rok vydání: 2017

Cena: 199 Kč

Přidat komentář