Literární vyhlídky: únor a březen

Článek od: Petr Simcik - 08.02.2017

Máme druhý měsíc nového roku a my jsme zde s zpět s literárními vyhlídkami. Tentokrát budou trochu improvizované, protože mnohé ediční plány se teprve sestavují. Proto než jsem shromáždil všechny informace, dvě knihy již například vyšly. Přesto jsem si je dovolil zařadit a doufám, že ve vyhlídkách najdete své favority, na které se budete moci následující dva měsíce těšit. Za mě je to konkrétně rybí záležitost GYO od Crew, Fantastická zvířata nebo závěrečný díl Posledního policajta.  

Fantastická zvířata a kde je najít – původní scénář

J. K. Rowlingová

Nečar – to slovo mi trhá uši tak moc, že kdybych si nedal pozor, asi by odletěly a já bych se svou začínající pleší vypadal jako Voldemort. Ano, nebojím se ho, klidně to můžu říct: Voldemort, Voldemort… a proč? Protože v době, kdy se odehrává tenhle příběh, se ještě nenarodil. A pokud ano, rozhodně si tak neříkal. Ve skrytu duše víme, že je to jen scénář filmu, který už jsme všichni viděli. Odhaduji  to tak na dvě hodinky zábavy a budeme zas nadávat, že je to krátké, a hledat chyby předem. Ale až vyjde, poběžíme na něj zase stát fronty. Pravda, my už víme, o čem to je, ale prostě ho chceme mít doma a na papíru.

  • Vychází 13.03.2017
  • Doporučená cena: 349 Kč

Příběh Fantastická zvířata a kde je najít začíná v roce 1926, kdy se Mlok Scamander – kterého hraje držitel Oscara Eddie Redmayne – vrací z cesty po světě, během níž našel a zdokumentoval pestrou škálu kouzelných tvorů.
Nakrátko se zastaví v New Yorku a zase by z něj bez nehody odjel… nebýt nečara Jacoba, ztraceného magického kufříku a útěku několika Mlokových fantastických stvoření, která by mohla způsobit světu nečarů i čarodějů pořádné problémy.

 

Albatros:

Fantastická zvířata a kde je najít – původní scénář vyjde 13. března vzhledem k tomu, že letos slavíme 20 let od vydání prvního dílu HP v Anglii, čeká i české fanoušky J.K. Rowling řada překvapení. Mimo jiné třeba reedice klasické série Harry Potter s novými obálkami, nebo reedice „bradavických učebnic“ – Fantastická zvířata a kde je najít, Bajky barda Beedlyho i Famfrpál v průběhu věků. 

 

Město mečů

Robert Jackson Bennett

Nakladatelství: Host

Kniha, která nám může ukrátit čekání na dalšího Miévilla nebo Gaimana. No fuj, co to říkám. Město mečů je prý ještě lepší než jeho předchůdce – Město schodů. A vzhledem k tomu, že se mnohým z nás Město schodů líbilo a zaujalo propracovanou mytologií a atmosférou… tak nemůže jít jen o nějakou výplň, ale o plně konkurenceschopnou knižní událost. Dalším plusem pro zařazení Města mečů mezi má doporučení je fakt, že se její první díl umístil v Knize roku Sardenu.

Doporučená cena: 369 Kč

Triumfální návrat do světa Města schodů.

Město Voortyaštan kdysi bývalo sídlem bohyně války a smrti, líhní hrůzostrašných nadpřirozených bojovníků, kteří rozsévali smrt a podrobili si miliony lidí. Dnes je bohyně mrtvá a město leží v troskách.

Není proto divu, že generálka Turyin Mulagheshová — prostořeká hrdinka bitvy v Bulikově a údajná válečná zločinka — je vyslána právě tam. Ve Voortyaštanu má počítat dny do důchodu a upadnout v zapomnění. Přinejmenším je to dokonalá krycí historka.

Pravda je taková, že generálka byla ještě jednou, naposledy, povolána do služby, aby prošetřila objev, který může změnit svět — nebo ho zničit.

Problém je v tom, že si tahle stará vojačka není jistá, jestli ještě má na to být hrdinkou.

 

Obdivuhodně dobré… Hluboký, silný román, který stojí za několikeré přečtení. – Publishers Weekly

Bennett skvěle navazuje na bohatě vykreslený svět představený v prvním díle série a servíruje nám porci fantasy a dobrodružství, okořeněnou zdravým smyslem pro humor a zalitou pořádnou dávkou násilí. – Library Journal

Město mečů vtáhne čtenáře do fiktivního světa a zároveň je přinutí k nesmlouvavému pohledu na ten skutečný. – Booklist

 

Náš ředitel byl tak nadšený, že se k tomu i sám vyjádřil (což se stává zřídkakdy):

„Již první knihu oceňovaného amerického autora Roberta Jacksona Bennetta Město schodů provázely velice pochvalné ohlasy a musím říct, že i mně se příběh a svět, který autor vytvořil, velice líbil. Kniha byla mimo jiné nominována i na cenu české Akademie sci-fi, fantasy a hororu. Bohužel i tak u nás titul trochu zapadl. Když před pár dny překladatel odevzdal překlad druhého svazku, neodolal jsem a okamžitě se na něj vrhnul. Zhltnul jsem ho přes víkend hned za tepla a musím říct, že Město mečů je ještě lepší než první díl - byl jsem doslova uchvácen. Svět příběhu je dokonale konzistentní a plastický, postavy stoprocentně „živé“ a tak psychologicky věrohodné, že i mezi spoustou akčních pasáží občas máte pocit, že řeší dilemata z naší „reálné“ reality a ne vzdáleného fantasy světa. Román je skvěle napsaný a snese srovnání s mnoha úspěšnými texty i mimo SF a napříč žánry. Jsem přesvědčený, že až po Novém roce Město mečů vyjde, dočká se autor zasloužené pozornosti čtenářů.“

Griša - Světlo a stíny

Leigh Bardugo

Doporučená cena: 299 Kč

Poslední dobou nacházím klid a mír v takových věcech, jako je dětská fantasy, holčičí manga a podobné ztřeštěnosti. Griša není ani jedno, ale jde o román, o který bych dřív nezavadil pohledem, protože už dle anotace, obálky, prostě všeho je určený dívkám. Ale nyní mám docela chuť si ho přečíst, a to ne kvůli klidu a míru, ale hlavně kvůli slibovaným intrikám a originálnímu fantasy se světem inspirovaným carským Ruskem, ovšem se spoustou mágů, kouzel, temnou stranou síly a tak.

Alina Starková nikdy v ničem nevynikala, ale teď osud celé země leží v jejích rukách... První díl světového bestselleru!

Ravka, kdysi mocná a hrdá země, se otřásá v základech. Pás neprostupné temnoty obývaný krvežíznivými nestvůrami, ji rozdělil na dvě části. Její budoucnost leží v rukou nic netušící dívky…

Alina nikdy v ničem nevynikala. O to víc je překvapena silou, která se projeví v okamžiku, kdy je se svým regimentem napadena a jejímu nejlepšímu příteli hrozí smrt. Jejích výjimečných schopností si všimnou na nejvyšších místech a dívka je dopravena na královský dvůr, kde se má naučit ovládat své dosud nezkrocené schopnosti. Má se stát grišou – členkou privilegované vrstvy mágů a kouzelníků.
Jenže nic v tomto světě plném přetvářky není tak, jak se jí snaží namluvit. Alina proniká do tajemného společenství grišů a poznává blíž i jejich nejvyššího mága, okouzlujícího Temnyje. Postupně přichází na to, že vše, co se kolem ní děje, má jediný cíl. Zneužít její jedinečnou moc proti celé zemi i proti ní samotné. Pokud se nechce stát loutkou v rukou zla, musí uprchnout. Jediná možná cesta však vede tam, kam se jiní neodvažují. K pásu neprostupné temnoty…

Ohlasy na knihu:

„Bardugo dokázala dostat do jediné knihy všechno: úžasný příběh, dojemnou romanci a neuvěřitelné tajemno."
Rick Riordan, autor bestsellerové série Percy Jackson

„Příběh se odehrává ve fascinujícím a originálním světě bohatém na detaily. Griša – Světlo a stíny je výjimečná kniha, nepodobá se ničemu, co jsem doposud četla.“
Veronica Rothová, autorka bestsellerové série Divergence

„Úchvatné... Fantasy jak má být".
New York Times Book Review

O autorce:

Leigh Bardugo se narodila v roce 1985 v Jeruzalémě, ale vyrůstala již ve Spojených státech v Los Angeles. Po ukončení studií na Yaleově univerzitě pracovala v reklamě, jako novinářka a nakonec i jako maskérka a odbornice na zvláštní efekty.
Nyní žije a tvoří v Hollywoodu, kde je možné ji čas od času zaslechnout, jak zpívá se svou hudební skupinou.

Už své tři první krátké příběhy zasadila do složitého fantasy světa Grišů, který je inspirován carským Ruskem a který není snadné si představit. V roce 2012 vydala první díl trilogie Griša, nazvaný Shadow and Bone, který se okamžitě stal bestsellerem listu New York Times. Rok poté následoval druhý díl Siege and Storm, který se rovněž vzápětí stal bestsellerem a nakonec v roce 2014 vyšel závěrečný díl trilogie Ruin and Rising.
Na všechny tituly Leigh Bardugo se můžete těšit i v češtině. K vydání je připravuje nakladatelství Fragment.

Spisovatelka vydala na podzim roku 2015 další knihu, která se odehrává ve stejném prostředí, ale hrdinové jsou jiní. Titul Six of Crows se setkal s nadšeným ohlasem u čtenářů, stejně jako jeho pokračování nazvané Crooked Kingdom z roku 2016

Vydává Fragmet, který na léto chystá vydat nejen druhý díl, ale také první díl s autorčiny série Six of Crows. Čím nás Griša a sama autorka mimo jiné zaujala? Kromě samotného dech beroucího příběhu třeba i faktem, že Grišu chválí i Rick Riordan, tedy autor, kterému Fragment vydal již pěknou řádku úspěšných knih.
Ten o Griše říká: „V poslední době se s young adult romancemi roztrhl pytel. Mysleli byste si, že bude složité, snažit se o nějaké originální pojetí? Jenže Leigh Bardugo to zvládla hravě! Její debut čerpá z ruského folkloru a mytologie a vytváří alternativní představu carského Ruska, kde dochází ke střetu magie a armády. Tahle kniha funguje v každém ohledu."
 

Kiki z Montparnassu

Jose-Luis Bocquet a Catel Muller

Komiks o Kiki z Montparnasu, respektive Alici Prin? Ženě, kterou fotil Man Ray? O životě mezi válkami v době, kdy lidé hleděli do budoucnosti s nadějí, že už žádná válka nepřijde, nebo naopak zapíjeli žal z té předchozí? O časech, kdy vznikaly první filmy? Kdy se ženy zbavovaly nálepky domácích putěk a začaly přemýšlet o tom, jak žít svůj život. O předchůdkyni těch všech žen, které brázdily silnice ve svých sportovních vozech, braly si na pláže čím dál tím odvážnější plavky, nechaly se fotit v nemyslitelných pózách nebo napsaly odvážné romány… Tohle samozřejmě může být jen moje představa o době, kdy žila Alice Prin a kdy se udál příběh tohoto komiksu. A nebo to taky může být skutečnost. 

Kiki se na bohémském Montparnassu dvacátých let podařilo vymanit z bídy a stát se jednou z nejcharismatičtějších postav meziválečné avantgardy. Družka Mana Raye, jehož inspirovala k legendárním fotografiím, zvěčnili na svých plátnech Kisling, Foujita, Per Krohg, Calder, Utrillo nebo Léger. Kiki ale nebyla jen múzou jedné generace, hledající způsob, jak se zbavit kocoviny z první světové války, byla především jednou z prvních emancipovaných žen dvacátého století. Vedle sexuální a citové svobody, kterou si dopřávala, se u Kiki projevovala svoboda ve vystupování, v projevu a v myšlení, která nevzešla odnikud odjinud než ze školy života.

 

Ztrápený svět - Poslední policajt, kniha třetí

Ben H. Winters

Běžná cena: 249 Kč

Poslední policajt Henry Palace je srdcař každým coulem. A o tom to je. A taky o kataklyzmatickém neštěstí, které zničí Zemi a všechny na ní. A tak všichni kolem Henryho páchají zločiny, jsou sobečtí, hysteričtí, nebezpeční. Ale hlavně je to o tom, jaký je Henry Palace srdcař. A to máme na téhle sérii rádi. To, že se odehrává ve světě, který už je prakticky postkatastrofický (alespoň po sociální stránce), je určitý bonus.

Do smrtícího nárazu asteroidu zbývá posledních čtrnáct dní a Amerika se zmítá v chaosu. Lidé se zabarikádovávají ve sklepech, nouzových úkrytech a supermarketech. Hotovost je bezcenná, zatímco balená voda má cenu zlata. A celý svět se připravuje na konec…

Detektiv Henry Palace má ještě jeden nevyřešený případ. Jeho milovaná sestra Nico byla naposledy viděna ve společnosti podezřelých radikálů s těžkou výzbrojí a plánem na záchranu lidstva. Pátrání po sestře zavede Henryho až do Ohia na opuštěnou policejní stanici, kde nachází důkazy brutálního zločinu. Zatímco čas se krátí, Henry sleduje stopy až k řadě otřesných zjištění.
Ztrápený svět je závěrečný díl trilogie. Henry Palace je konfrontován otázkami daleko za hranicemi práce detektiva: Jak daleko byste zašli, abyste ochránili milovaného člověka? Jak byste chtěli strávit své poslední dny na Zemi?

 

Krvavé ostří

Sarah J. Maasová

Cena: 299 Kč

Vyjde 13.02.2017

Celaena Sardothien je nejobávanějším zabijákem celého Adarlanu. Jako obyvatelka Tvrze vrahů musí bezvýhradně poslouchat svého pána Arobynna Hamela, přesto však důvěřuje pouze jedinému člověku – svému kolegovi a příteli Samovi. V těchto novelách nabitých akcí se Celaena vydává na několik odvážných misí, které mají prověřit její schopnosti. Ocitne se na vzdálených ostrovech, uprostřed nemilosrdné pouště i na výpravě za osvobození otroků. Ovšem ne vždy jedná v souladu s Arobynnovými příkazy a za to by mohla zaplatit vlastním životem.

CooBoo:

Jedná se o knihu povídek doplňující sérii Skleněný trůn, má skvělé hodnocení na Amazonu (skoro 5 hvězdiček z 5, hodnotilo přes 44 tisíc čtenářů). Série Skleněný trůn u nás byla velmi úspěšná, a protože autorka je velice činorodá (plánuje další díly Skleněného trůnu a další díly knihy Dvůr trnů a růží), máme se ještě rozhodně nač těšit.

Smlouva na život – První linie 1

Marko Kloos

Běžná cena: 259 Kč

Lepší než military sci-fi je jen víc military sci-fi. Tohle navíc ocenil G. R. R. Martin a ten je dost velký úchyl, aby mohla být Smlouva na život zatraceně dobrá. Alespoň pro čtenáře, když už ne pro postavy knihy.

Kdo by mohl psát o pozemských i vesmírných bojích lépe, než bývalý voják se zkušenostmi ajťáka? Military sci-fi román Marka Kloose Smlouva na život vám bude sázet mrtvé nepřátele z displeje taktické helmy hlavního hrdiny přímo na stránky knihy.

Vítejte v „zářivé“ budoucnosti. Život v metroplexech a jejich betonových čtvrtích pro nejnižší majetkovou vrstvu je vskutku pestrý: můžete šmelit se zbraněmi, s přebíjeným střelivem nebo s čímkoli, co je s vámi někdo ochoten směnit za prefabrikované jídlo nebo léky. Nebo se můžete nechat přepadnout gangem, případně hned za dveřmi koupit kulku do hlavy.

Jednadvacetiletý Andrew, absolvent státní vysoké školy, už takhle dál žít nechce. Jelikož nedoufá, že bude jedním ze šťastlivců, kterého vítězný los odešle na některou z nově terraformovaných planet, zvolí jinou cestu: nechá se naverbovat do ozbrojených složek. Pozemský svět je nejen rozdělený na obří aliance, ale také každou chvíli zmítaný nějakou tou těžce ozbrojenou sociální bouří, a tak je pořád s kým bojovat.

Když není cesty zpět

Armáda láká nové rekruty a Andrew to všechno vidí jasně: bude mít štěstí. Jestli mu ale nelidský trénink i nemilosrdný způsob vyřazování připadá jako dobrá protiváha za skutečné maso, čisté bydlení v kasárnách a náklonnost dívky jménem Halleyová, pak možná brzy změní názor. Andrew totiž zažije chvíle, kdy by na pomyslné misky vah dal všechno znova a lépe, je však už příliš pozdě. „Smlouva na život“ je podepsána a jemu nezbývá nic jiného, než se nechat strhnout do zatím neznámých hlubin vesmíru…

Nakladatelství FANTOM Print přináší příběh jako stvořený pro milovníky napětí a tvrdé akce. Žádné romantické popisy krajiny nečekejte – leda by vás potěšilo panorama výškových budov s kulometčíkem na vrcholu (a buďte si jistí – míří přímo na vás), nebo terraformační stanice, kterou možná za chvíli vyrve ze základů monstrum, na něž je vaše munice krátká. Zkrátka a dobře, pokud se ve vaší knihovně dají nalézt pecky typu Ztracená flotila, Válečná loď, Sektor Hirano nebo Hvězdná pěchota, je Smlouva na život určená právě vám!

Anotace:

Píše se rok 2108 a Severoamerické společenství praská ve švech. Nemajetní občané, jako je Andrew Grayson, mají jen dvě možnosti, jak uniknout z obytných komplexů, plných zločinu a špinavého obchodu, kde je člověk odkázán na příděl dvou tisíc kalorií, obsažených v jídle bez chuti. První možností je vyhrát v loterii a získat letenku na některou z mimozemských kolonií. Druhou možností je vstoupit do služby. Výhra v loterii je vzdáleným snem, a tak se Andrew rozhodne dát se k ozbrojeným složkám s vidinou pořádného jídla, slušného žoldu a nakonec možná i letenky pryč ze Země. Jakmile však zahájí zdánlivě slibnou kariéru, brzy zjišťuje, že dobré jídlo a kvalitní zdravotní péče jsou draze vykoupeny… a že v osídlené galaxii číhá daleko větší nebezpečí, než jaké představují vojenští byrokraté nebo gangy, ovládající chudinské čtvrti.

Fantom Print:

Smlouva na život je mezi současnými military sci-fi sériemi považována za tak dobrou, že byla v r. 2015 dokonce nominovaná na cenu Hugo. Marko Kloos se ale nakonec nominace vzdal, protože se kniha objevila i na nominačních seznamech hnutí Sad/Rabid Puppies (kampaň, která se pokouší reformovat systém udílení Huga) a on by prý nemohl s čistým svědomím přijmout hlasy, o kterých si nemůže být jistý, že je získal jen díky kvalitě svého psaní. (Místo toho mu G. R. R. Martin tentýž rok v souvislosti s „aférou Puppygate“ udělil vlastní cenu Alfie.)

Mateřská bylina jošinská a Tajná historie pána z Musaši

Tanizaki Džuničiró

Plánovaný termín vydání: 31.03.2017

Tohle sem až skoro nepatří, ale přesto mě anotace donutila knihu do výběru zařadit. Proč? Protože sakra chci vědět kudy vede hranice mezi hrdinstvím a perverzí. A Japonci – ti jsou a byli vždycky sci-fi sami o sobě.

Slavné postavy národních dějin bývají obvykle představovány jako výlupky všech ctností a dávány za příklad dalším generacím. Ale co když jsou takové oficiální verze až příliš krásné, než aby byly i pravdivé, ptá se Tanizaki v Tajné historii pána z Musaši a odpovídá překvapujícím způsobem. Kudy vede hranice mezi hrdinstvím a perverzí? Jedním z nejdůležitějších Tanizakiho témat vůbec je jeho autorské hledání ideálu japonské ženy, téměř ztraceného pod sílícím kulturním vlivem Západu. Snad nejpřesvědčivěji a nejkrásněji toto téma pojal v Mateřské bylině jošinské, ztvárněné jako „cestopis“ o pouti k nejhlubším kořenům japonské tradice, kultury a historie v srdci původního Japonska v zapadlém horském kraji Jošino.

 

Hloubení

Robert Holdstock

Plánovaný termín vydání: 28.02.2017

Doporučená cena: 298 Kč

Alex Bradley je chlapec s bujnou dětskou fantazií, který žije nedaleko prastarého lesa, jenž před časem pohltil jeho kamarádku Tallis a nyní začíná působit i na něho. Ovšem veškeré kontakty s lesem jsou čím dál nebezpečnější a chlapcovu psychiku těžce poznamenávají, až jednoho dne Alex zmizí. Když je po čase na kraji lesa nalezeno dětské tělo, všichni včetně zdrcených rodičů v něm poznají Alexe.

Ale možná je vše jinak. Možná les Alexe vstřebal, vtáhl ho do svého zeleného srdce, a teď z jeho snů a děsů čerpá inspiraci pro vytváření mytág, zvláštních bytostí, které les zalidňují, jak to udělal již mnohokrát předtím. Jenže Alexova mytága jsou jiná – postižená, vykolejená tak, jak byl v posledním období svého života on – a začínají ohrožovat nejen svého tvůrce, ale i les jako takový…
V příběhu Richarda Bradleyho, který se skupinou vědců pátrá po ztraceném synovi, Robert Holdstock dokazuje, že jeho les mytág zdaleka nevydal všechna svá tajemství. A „hloubení“, nevyzpytatelné průchody, jimiž je Ryhop protkán, mohou Richardovu cestu zkrátit, avšak mohou ho i navždy uvěznit v hlubinách tajemného hvozdu.

Předmluvu k novému českému vydání románu Hloubení napsal velmistr žánru Michael Moorcock a připojen je i doslov samotného Roberta Holdstocka.

Kouzelníkův únik z reality

Lars Vasa Johansson

Vyjde 15.02.2017

Běžná cena: 329 Kč

Na tohle se těším už jen proto, že jde o veselý román ze Švédska, tedy severské země, která je proslavená svými vraždami, sebevraždami, depresemi, zkrátka vším kromě humoru.

Může magický les dát domýšlivému kouzelníkovi za vyučenou?

Jakožto kouzelník dokáže Anton jednou rukou za zády rozvázat složité uzly. Jakožto člověk si sotva zvládne koupit hrnek kávy, aniž se přitom dostane do potíží. Vlastně by měl být celkem spokojený, ale občas si nemůže pomoct a myslí na přátele z mládí, Sebastiana a Charlottu, a na to, že tisíce lidí platí za zhlédnutí jejich velkolepé kouzelnické show spoustu peněz, zatímco on sám vystupuje v neutěšených pečovatelských domech. Život je někdy pekelně nespravedlivý.

Pak má navíc Anton během svého turné nehodu — poblíž švédského národního parku Tiveden narazí autem do pohovky stojící přímo uprostřed silnice. Zabloudí v prastarém lese a zjistí, že se to tam hemží nadpřirozenými bytostmi a nevysvětlitelnými jevy. Nedobrovolně se zaplete do pradávného boje mezi dobrem a zlem, ve kterém se ukáže, že Antonovým nejhorším nepřítelem je jeho vlastní osobnost.

Kouzelníkův únik z reality je sarkastický feel-good román o přátelství, závisti, lásce a o tom, co se stane, když nepomůžete natrhat květiny malé holčičce.

Feel-good román ze severského pralesa. Takhle obvykle debutová švédská kniha nevypadá. Plná skřítků, duchů a čarodějnic… Z Fredrika Backmana se stává Gandalf — a výsledek je vážne zábavný. – M-MAGAZIN

Kouzelníkův únik z reality je zábavný román. Někdy jsou legrační knihy příliš „vtipné“, ale Johanssonovi se daří udržet správný poměr mezi fraškou a nespokojeností se životem.Teskné ozvěny dětství, které se objevují v celém románu, poskytují vhodný protipól humoru a živé představivosti. – Borås Tidning

 

Umění v krvi

Bonnie MacBird

Další pokus o Sherlocka Holmese? Proč ne. Příběh také zní zajímavě a vypadá to, že Bonnie MacBird využije Sherlockovu mozkovou kapacitu a dedukční schopnosti na plno. Nedotknutelní lidé, to je Sherlockova specialita (Ať už máme na mysli toho starého, nebo jeho televizní inkarnaci.)  Navíc na Goodreads má poměrně slušné hodnocení kolem čtyř hvězdiček z pěti, takže bych přečtení Umění v krvi nepovažoval za přílišný risk. 

Londýn, chladný prosinec roku 1888. Sherlocku Holmesovi je 34 let a po katastrofálním vyšetřování případu Jacka Rozparovače se opět uchýlil ke kokainu. Watson nedokáže svého přítele ani utěšit, ani ho vytrhnout z letargie – když tu přijde z Paříže podivně zašifrovaný dopis. Mademoiselle La Victoire, krásná francouzská kabaretní hvězda, píše, že se pohřešuje její nemanželský syn, jehož otcem je anglický šlechtic, a ji samotnou na ulicích Montmartru kdosi napadl.
Poté co Holmes s Watsonem po boku vyrazí do Paříže, zjistí, že únos dítěte je pouze špičkou ledovce v mnohem spletitější aféře: v Marseilles byla uloupena nesmírně vzácná antická socha a v továrně na hedvábí v Lancashiru bylo zavražděno několik dětí. Stopy ve všech třech případech vedou k jedinému, nedotknutelnému člověku. Zotaví se Holmes včas, aby nalezl ztraceného chlapce a zarazil další vraždění? Pokud se mu to má podařit, musí se udržet o krok před nebezpečným francouzským soupeřem a vyhnout se intrikám svého bratra Mycrofta.

 

RYBY - ÚTOK Z HLUBIN 

Džundži Itó

Je jen jedna země, kde z vylézají z hlubin ryby na kovových nohou a vraždí obyvatelstvo. Hádejte dvakrát, která to je.

Neskutečně se těším. 

Horor, při kterém se vyplatí nedýchat.
Nad Okinawou se vznáší pach smrti... a z moře vycházejí ryby na kovových nožičkách. A rybami to jen začíná. Skupina přeživších se snaží bojovat s odporným nebezpečím. A smrad, který přináší smrt, se stále šíří.
Skvělá hororová manga od jednoho z nejslavnějších tvůrců žánru!
Kompletní příběh (plus několik povídek) v jedné knize!

 

Kodex Apokalypsy

Vilches Jesus B., Royo Luis & Romulo

Ne, nezbláznil jsem se. Kodex je samozřejně už nějakou dobu venku, ale do měsíce dvou by nás měla čekat limitovaná edice 111 kusů. Smutná správa je, že spousta už jich je rozebraných, na druhou stranu určitě ne všechny, takže se vyplatí sledovat vydavatele ostřížím zrakem. A pro ty, kteří nestihnou limitku, je tu pořád béčko, které ilustruje Royo a píše „Ježíš“. To přeci nemůže dopadnout špatně.   

V Moskvě řádí neznámý mor jako novodobý Herodes. Stejně jako kdysi v případě Mesiáše dojde i nyní k záchraně, avšak kdo bude novodobým spasitelem a proč je ho třeba? Odpovědi by mohly být nalezeny za pár let poté, roku 2038, na druhé straně oceánu, ve zpustlých ulicích Manhattanu, kde nebezpečí číhá na nebi i na zemi. Nastává Čas Prokletých. Luz, bělovlasá dívka s krvavými slzami, se bude zmítat mezi silami dobra a zla, jež se o ni přetahují ve světě, který se pomalu obrací v prach a kde není jisté, kdo je vlastně anděl a kdo démon.

 

DC KK 4: Batman a syn

Grant Morrison, Andy Kubert

Základní cena: 229 Kč

Jako člověk, kterého Batman chytl později než ostatní superhrdinové, a hlavně Marvelák, se na tyhle dotisky v rámci kompletu moc těším. Dostane se nám znovu příběhů, které bych si jinak asi nepřečetl a nebo si je musel půjčit v knihovně. Samozřejně že ta zápletka nezní bůhvíjak originálně a v komiksu i mimo komiks už jste na něco podobného jistě narazili, ale neuškodí se podívat, jak si s nechtěným potomkem poradí zrovna Batman.  

Pod překvapivou novou kapitolou ze života gothamského Temného rytíře jsou podepsány tři komiksové legendy – scénárista Grant Morrison, výtvarník Andy Kubert a inker Jesse Delperdang.
Talia, dcera Batmanova dávného protivníka Ra´s al Ghula, se kterou kdysi Batman strávil jednu noc, mu představí svého syna Damiana a tvrdí mu, že je otcem.
Talia chce, aby si nyní Batman vzal chlapce k sobě a vychoval ho. Batman souhlasí, netuší ale, k čemu se zavázal. Chlapec, jenž dosud vyrůstal v brutálním prostředí Ligy asasínů, si dělá, co chce. Svou agresi obrací nejen vůči svému otci, ale i vůči Timu Drakeovi, nedávno adoptovanému dědici Bruce Waynea a Alfrédovi, Wayneovu věrnému komorníkovi.
Je Damian skutečně jen nevychovaný kluk, který se chce vyrovnat svému otci nebo je za vším tajný Taliin plán jak definitivně zlikvidovat Batmana?

DC KK 6: Batman - Dlouhý Halloween

Jeph Loeb, Tim Sale

Základní cena: 229 Kč

Detektivních batmanovských komiksů není nikdy dost, jsou totiž vítanou změnou oproti přímočarým akcím.

V ulicích Gothamu řádí vrah.
Maskovaný hrdina zjišťuje, že jeho činy můžou mít následky. Sériový vrah využívá svátky jako obchodní značku. Šéf podsvětí se snaží zachránit své hroutící se impérium. Město ovládané zločinci se stává útočištěm monster. Ambiciózní okresní návladní skrývá temné tajemství. Tajemná žena svádí temného rytíře. Jedno přátelství bude navěky zničeno. To všechno jsou střípky vražedné záhady jménem DLOUHÝ HALLOWEEN.

Už uplynula polovina roku a Sváteční vrah stále uniká. Jak policii, tak státnímu prokurátorovi Harvey Dentovi, tak dokonce i Batmanovi. A před námi je ještě šest měsíců... a nespočet svátků vhodných k vraždění.
Dlouhý Halloween je inteligentní a propracovaná detektivka z Batmanových začátků, sevřený příběh, ve kterém defilují známé postavy, a při kterém mají čtenáři všechny stopy na dosah. A navíc je tu skvělá expresivní a rozmáchlá kresba Tima Salea, která dává Batmanovým protivníkům opravdu démonický nádech.

Cenou Willa Eisnera vyznamenaný tvůrčí tým Jeph Loeb a Tim Sale se dal opět dohromady a stvořil napínavý detektivní příběh, ve kterém se objeví ti nejnebezpečnější a nejvychytralejší z Batmanových protivníků v čele s Jokerem - a ve kterém budete moci prožít zrod tragického padoucha jménem Two-Face.

 

Martin Stručovský ve svém článku Co si přečíst před BvS:

Batman na stopě vraha, který zabíjí pouze o svátcích.  Jeph Loeb a Tim Sale svou prací navazují na Millerův Rok jedna a Millerovo pojetí Batmana, které vytvořil v Návratu Temného rytíře. Vzdávají hold starým filmům noir a detektivkám drsné školy, což poznáte nejen na atmosféře, ale také na celkové estetice, která čpí z prostředí, atmosféry, oblečení a zbraní. Ostatně Batman tu především víc než superhrdina vystupuje jako detektiv. Tak jak byl kdysi ostatně stvořen. Poznámka pod čárou: V tomhle komiksu by se neztratil ani Bogart. Jedna z inspirací pro film Temný rytíř, protože se v "Halloweenu" zrodí jeden z ikonických padouchů.

 

Přidat komentář