Richard Stark - Darwyn Cooke, Parker: Lovec

Článek od: Martin Stručovský - 04.01.2017

Dnešní doba přeje antihrdinům, kteří se s nikým nemazlí.  Jak jinak si lze vysvětlit oblíbenost seriálů jako Hra o trůny nebo Perníkový táta či popularitu knih Joe Abercombieho. Naprosto vhodný okamžik na příchod jednoho z klasických hrdinů žánru noir.

Nakladatelství Crew vzdělává českého čtenáře v detektivním a noirovém žánru. A vzdělává ho dobře. Vytasili se s Rychlopalbou  a ukázali, že indiáni vypadají jinak, než jak se nám snažil nakukat Karel May. A tak minulý rok přišel čas na Parkera Richarda Starka, s nímž pokračují v nastaveném výukovém kurzu.  

Parker je legenda drsné školy a Richard Stark (alias autor románu Jak neuloupit smaragd Donald E. Westlake) o něm napsal dvacet pět knížek. Ukázal v nich, že v žánru nemusí jít jen o vyšetřování vražd, ale o tak obyčejnou věc jako je třeba odplata. O úspěchu knih svědčí několik filmů (Parkerovi propůjčili ksicht Mel Gibson anebo Lee Marvin), ale také komiksových adaptací Darwyna Cookea. A mezi ně patří i Lovec.

Mel Gibson ve filmu Odplata 

Lovec si na nic nehraje. Je to prostě příběh ze staré školy o cestě za pomstou a získání ukradené kořisti, jaký se dneska už moc nevidí. Žádné dějové zákruty, žádné zašmodrchanosti. Celý příběh je úžasně přímočarý, jako rána řemdihem. Parker společně se spolupracovníky provede fušku. Parker je podveden. Parker se chce pomstít. A získat zpátky peníze, co mu patří. Ani o dolar míň. Ani víc.

Příběhu odpovídá i práce s jazykem, který jde až na dřeň a nezatěžuje text zbytečnými slovy. Na tomhle místě si zaslouží vyzdvihnout skvěle zvládnutý překlad Štěpána Kopřivy.

Richard Stark 

V komiksu pak ožívá perfektní sedmdesátková atmosféra (podpořena kresbou Darwyna Cookea), ale taky hrdina. Silný, dokonalý, který všechno přežije. A vždycky si ví rady. Prostě něco jako James Bond. Jen bez všech těch super hraček. Ale panáka byste si s ním rozhodně nedali. Protože je to prostě zmrd ostrý jako žiletka. Žádní přátelé, rodina. Ze sta procent žije jenom svou prací. A když ho někdo podrazí, může si rovnou kopat hrob.

Ovšem Lovce nedělá úžasným pouze drsný a nekompromisní příběh. Nakladatelství Crew naplno vyznalo svou lásku Parkerovi i Starkovi. Překladu se ujal již zmíněný Štěpán Kopřiva (autor Rychlopalby, překladatel Skalpů), jenž vzdal autorovi hold už povídkou Den, kdy zemřel Richard Stark. Komiks je vytištěn na žlutém papíru, což mu dodává pulpovou patinu. Má pevnou vazbu a přebal, pod kterým najdete Parkerovou siluetu. Prostě váš smysl pro estetično při čtení bude vrnět blahem. 

A že jste Parkera ještě nečetli? Na co čekáte? Alou do nejbližšího knihkupectví pro dodatečný dárek pod stromeček. Anebo zkuste štěstí a zahrajte si o něj v naší soutěži.

 

Přidat komentář